Borsa İstanbul Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (17.08.2018)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

SABAH STRATEJİSİ

Likiditeye yönelik alınan tedbirlerle dün TL’de toparlanma devam ederken,  Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın uluslararası yatırımcılarla yaptığı telekonferansta verdiği mesajların da pozitif yansımaları oldu. Her ne kadar tarihi ortalamalarından uzakta olsa da bir aylık zımni oynaklık 62 seviyesinden 46 seviyesine kadar geriledi. Ülke risk primimiz (5 yıllık CDS) yüksek seviyede kalmaya devam etse de 500’ün altında seyretmesi toparlanan risk algısı açısından önemli.  Yurtdışına baktığımızda,  ABD – Çin arasında ticaret müzakerelerinin devam edebileceğine yönelik yeni gelişmeler risk iştahını pozitif etkilemekte. Bu sabah Asya piyasaları ve ABD vadelilerde alıcılı bir görüntü var. Dolar / Yuan paritesi de 6,90’ın altında seyretmeye devam ediyor. Hem TL’deki olumlu ayrışma hem de Yuan’ın değer kazanması Gelişmekte Olan Ülke kurlarını şu aşamada destekliyor. Bugün görece sakin bir günken, kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin piyasa kapanışı sonrası bugün açıklaması beklenen Türkiye not değerlendirmesinin piyasa etkisi sınırlı kalabilir.

MAKROEKONOMİ

Haftayı görece sakin bir gündemle kapatmaya hazırlanıyoruz.

Gelecek hafta yurtiçinde bayram nedeniyle kısa bir işlem günü bizimle olacak.

Yurtdışında ise Fed’in politika faizini sabit tuttuğu toplantısının tutanakları öne çıkıyor. Fed’in toplantı tutanakları Çarşamba günü açıklanacak. Ayrıca haftaya gözler Jackson Hole toplantısına çevrilecek. Her yıl düzenli şekilde yapılan Jackson Hole toplantısı küresel Merkez Bankaları başkanlarının ve akademisyenlerin katılımlarıyla gerçekleşiyor. 23-25 Ağustos tarihleri arasında yapılması planlanıyor.

Her ne kadar dün Çin ile ABD’nin ticaret konusunda tekrar müzakere masasına oturacağını vurgulasak da haftaya Çin menşeli ürünlere yönelik gümrük vergisinin ikinci kısmı yürürlüğe girecek. ABD yönetimi, USD 50 milyarlık Çin menşeli ürüne yönelik gümrük vergisi uygulamasının USD 16 milyarlık ikinci bölümünün 23 Ağustos’ta yürürlüğe gireceğini açıklamıştı.

Bugün yurtiçinde Ağustos ayına ait tüketici güven endeksi ve TCMB beklenti anketi açıklanacak. Tüketici güven endeksi TSİ 10’da, beklenti anketi ise TSİ 14.30’da paylaşılacak.

  • Tüketici güveni temmuz ayında 70 seviyesinden 73 seviyesine yükselmişti. Ağustos ayında TL dolar karşısında dalgalı bir seyir izledi ve rekor düşük seviyelere geriledi. Geride bıraktığımız dönemde yaşanan döviz kuru hareketleri ve oynaklık artışı ise tüketici güveninde sınırlı bir düşüşü beraberinde getirebilir. Özellikle bu hafta yetkililerin finansal istikrarı destekleyici adımları sonrası, TL varlıklardaki oynaklık azaldıkça tüketici güvenindeki aşağı yönlü baskı da yavaşlayabilir.  Kurda oynaklık artıkça tüketici güveni de düşüş göstermekte (Şekil 1).
  • TCMB beklenti anketinde anket katılımcılarının yılsonu kur, enflasyon ve büyüme beklentilerindeki gelişim öne çıkacaktır. Kurun rekor seviyeyi test etmesi ardından katılımcılar yılsonu kur ve enflasyon beklentilerinde belirgin bir revizeyi tercih edebilir. Hatırlamak gerekirse son anket döneminde katılımcıların yılsonu kur beklentisi 4,83, yılsonu enflasyon beklentisi ise %13,88 idi.

Euro Bölgesi’nde bugün TSİ 12’de temmuz ayına ait çekirdek TÜFE rakamı açıklanacak. ABD’de ise TSİ 17’de ağustos ayına ait Michigan tüketici güven endeksi izlenecek.

Siyasi tarafta yarın Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Berlin’de görüşmesi bulunuyor.

ŞİRKET HABERLERİ

Doğuş Otomotiv (DOAS, Sınırlı Pozitif): Şirket’in 2Ç2018’deki ana ortaklık net dönem karı 55,5mn TL ile piyasa beklentisi olan 61mn TL’nin hafif altında gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın aynı döneminde net dönem karı 41,5mn TL idi. Doğuş Otomotiv’in satış gelirleri 2. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %2,6 oranında azalarak 3.050mn TL’ye gerilerken, satışların maliyeti de %3,5 oranında düşüş kaydetmiş ve buna bağlı olarak brüt kar %6,4 artarak 324,7mn TL olarak gerçekleşmiştir. Brüt kar marjı ise 0,9 puan artışla %10,6’yı göstermiştir. Doğuş Otomotiv’in operasyonel giderleri aynı dönemde %7,5 oranında azalmış ve 191,7mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden de 11,9mn TL gelir kaydedilmesinin ardından faaliyet karı 144,9mn TL olmuştur. Geçen sene aynı dönemdeki faaliyet karı 93,9mn TL idi. Yatırım faaliyetlerinden 5,3mn TL gelir kaydeden şirket, özkaynak yöntemiyle değerlediği yatırımlardan da 19,7mn TL’lik gelir kaydetmiştir. Böylelikle finansman öncesi kar 169,9mn TL olmuştur. Finansman tarafında 101,6mn TL’lik gider kaydedilmiştir. Geçen sene aynı dönemdeki finansman gideri 86,8mn TL idi. Tüm bunların etkisiyle de vergi öncesi net kar 68,3mn TL seviyesinde gerçekleşirken, ana ortaklık net dönem karı da 55,5mn TL olmuştur. 6 aylık dönemde ise Doğuş Otomotiv’in ana ortaklık net dönem karı geçen senenin aynı dönemine göre 2 kat artarak 136,8mn TL’ye yükselmiştir.

Global Yatırım Holding (GLYHO, Sınırlı Pozitif): Holding 2Ç2018’de 5,6mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamış ve bir önceki yılın aynı döneminde kaydedilen 81mn TL’lik ana ortaklık net dönem zararına göre iyi bir görüntü sergilemiştir. Brüt karı%77,1 oranında artarak 99,4mn TL’ye ulaşan Şirket diğer faaliyetlerden 2Ç2017’de kaydedilen 62,8mn TL gidere karşın 2Ç2018’de 15,2mn TL gelir kaydetmiş ve buna bağlı olarak da faaliyet karı 53,4mn TL olarak gerçekleşmiştir. Diğer taraftan finansman giderleri 40mn TL’den 50,6mn TL’ye yükselmiş ve karın daha yüksek çıkmasını engellemiştir. İkinci çeyrek kar rakamına karşın, ilk çeyrekteki zarar rakamının etkisiyle Holding Ocak-Haziran döneminde 51mn TL ana ortaklık net dönem zararı açıklamıştır. Bir önceki yılın aynı döneminde ana ortaklık net dönem zararı 137,8mn TL idi.

Kartonsan Karton (KARTN, Pozitif): Şirketin 2018 yılı ikinci çeyrek ana ortaklık net dönem karı 25,1mn TL ile geçen sene aynı dönemdeki 9mn TL’nin %177,7 üzerinde gerçekleşmiştir. Satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %27,6 oranında artarak 159,3mn TL olurken, satışların maliyeti de %12,4 oranında artarak 119,5mn TL olarak gerçekleşmiştir. Buna bağlı olarak brüt kar %114,1 oranında artarak 39,8mn TL’yi göstermiştir. Brüt kar marjı ise 10,1 puan artışla %25 olmuştur. Operasyonel giderler ise aynı dönemde %11,5 oranında artarak 9,6mn TL olarak gerçekleşmiştir. Diğer faaliyet gelirleri ise 0,7mn TL olurken, faaliyet karı 2Ç2017’deki 12,4mn TL’den 2Ç2018’de 30,9mn TL’ye yükselmiştir. 4,9mn TL’lik yatırım faaliyetlerinden gelirler ve 2,7mn TL’lik finansman gideri sonrasında şirketin vergi öncesi net dönem karı 33,1mn TL olmuştur. 8mn TL’lik vergi gideri sonrasında ana ortaklık net dönem karı 25,1mn TL’yi göstermiştir. Şirketin 6 aylık net dönem karı 31mn TL artışla 41,7mn TL’ye yükselmiştir.

Karel Elektronik (KAREL, Nötr): Şirket’in 2Ç2018’deki ana ortaklık net dönem karı 2,8mn TL ile bir önceki yılın aynı dönemindeki 13,7mn TL’nin altında gerçekleşmiştir. Diğer yandan, brüt kar %95 oranında artarak 46,9mn TL’ye yükselmiştir. Karın düşmesinde ise 2Ç2017’de kaydedilen 4,5mn TL’lik net finansman gelirine karşın 2Ç2018’de 30,2mn TL net finansman gideri kaydedilmesi etkili olmuştur. Brüt kar marjı ise %27 gerçekleşerek bir önceki yılın aynı döneminin hafif üzerinde gerçekleşmiştir. Son olarak, ikinci çeyrek karı ile birlikte Şirket’in yılın ilk yarısındaki ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %54 oranında azalarak 9mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Zorlu Enerji (ZOREN, Sınırlı Pozitif): Şirketin 2Ç2018 yılı ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %52 oranında azalarak 41,9mn TL olarak gerçekleşmiştir. Karın düşük gerçekleşmesinde finansman giderinin 45,2mn TL’den 338,1mn TL’ye yükselmesi ana etken olmuştur. Satış gelirleri %46,3 oranında artan şirketin brüt karı ise %66,9 oranında artarak 287,4mn TL’ye yükselmiştir. Buna ilaveten operasyol giderler sadece %8,5 oranında artarken diğer faaliyetlerden gelirler ise 52,8mn TL’den 6,5mn TL’ye gerilemiştir. Faaliyet karı da %35,7 oranında artarak 248,6mn TL olarak gerçekleşmiştir. Diğer taraftan şirketin finansman gideri 45,2mn TL’den 338,1mn TL’ye ulaşarak vergi öncesi 97mn TL zarar kaydedilmesine neden olmuştur. Şirketin 127,7mn TL vergi geliri kaydetmesi sonucu şirket ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. İkinci çeyrek kar rakamıyla birlikte Ocak-Haziran dönemi ana ortaklık karı 77,2mn’ye ulaşmıştır. Bir önceki yılın aynı döneminde şirket 33,3mn TL ana ortaklık karı açıklamıştı.

Demirören Gazetecilik (DGZTE, Pozitif): SPK, Demirören Gazetecilik’e dair zorunlu pay alım teklifi fiyatını belirledi. Buna göre:

a) Demirören Medya’nın varlıkları arasında Doruk Faktoring A.Ş. ve Öncü Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. olmayan Demirören Gazetecilik paylarını satın almak için satıcı taraf olan Doğan Holding lehine toplam 138.362.781,28 $ tutarında  ödeme yaptığı ve bu doğrultuda Demirören Medya’nın Demirören Gazetecilik’in yönetim kontrolünü sağlayan beher payını almak için 1,41585 $’lık maliyete katlandığı dikkate alındığında, Demirören Gazetecilik’in Doğan Holding dışındaki diğer ortaklarının da kontrolün elde edilmesi amacıyla yapılan bu ödemeden faydalandırılmasını teminen 1,-TL nominal değerli Demirören Gazetecilik payı için pay alım teklifi fiyatının en az 1,41585 $ olarak belirlenmesine, b) 1,41585 $’ın Türk Lirası karşılığının belirlenmesinde; Tebliğ’in 17 nci maddesi çerçevesinde payların devir tarihinde T.C. Merkez Bankasınca açıklanan döviz alış kuru (4,4581) ile pay alım teklifinin başlayacağı günden önceki iş günü T.C. Merkez Bankasınca açıklanan döviz alış kurundan yüksek olanının kullanılmasına,
c) 29.06.2018 tarihinde Şirket tarafından 2017 yılı hesap dönemine ilişkin ortaklara dağıtılan karın, yukarıdaki esaslara göre belirlenen nihai pay alım teklifi fiyatında indirim kalemi olarak dikkate alınabileceği hususunda Demirören Medya’nın bilgilendirilmesine,
ç) Fiili pay alım teklifine II-26.1 sayılı Pay Alım Teklifi Tebliği’nin 17 nci maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen süreden  (14.07.2018 tarihinden) sonra başlaması dolayısıyla 14.07.2018 tarihini aşan her gün için yıllık LIBOR oranlarının %50 fazlası ile hesaplanacak faiz tutarının pay alım teklifi fiyatına eklenmesine, karar verilmiştir.

Ereğli Demir Çelik (EREGL, Nötr): Şirketin Yönetim Kurulu’nun 16 Ağustos 2018 tarihli kararı doğrultusunda, 2. Sıcak Haddehane Kalite ve Sürdürülebilirlik Yatırımı Projesi’nin ihale sürecinin teknoloji seçim süreci tamamlanmıştır. 2. Sıcak Haddehane Kalite ve Sürdürülebilirlik Yatırımlarının devreye girmesi ile birlikte ürün kalitesinin iyileştirilerek; iç ve dış müşteri memnuniyetinin ve karlılığın arttırılması hedeflenmektedir.

Hürriyet Gazetecilik (HURGZ): Ana ortağı Demirören Medya Yatırımları Ticaret A.Ş. tarafından KAP’ta yayınlanmak üzere Şirkete gönderilen açıklama aşağıdadır: “Demirören Medya Yatırımları Ticaret A.Ş. ile  Doğan Şirketler Grubu Holding A.Ş. arasında 6 Nisan 2018 tarihinde imzalanmış olan Hisse Satış Sözleşmesi uyarınca, Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.’nin sermayesinin %77,67’sini temsil eden 428.732.788,05 TL nominal değerli paylar Demirören Medya Yatırımları Ticaret A.Ş.’ne devir olmuştur. 23 Mayıs 2018 tarihinde Demirören Medya Yatırımları Ticaret A.Ş. tarafından  ilgili pay devrinden doğan zorunlu pay alım teklifi yükümlülüğünden muafiyet talebi ile Sermaye Piyasası Kurulu’na başvurusunda bulunulmuş olup, söz konusu talebin olumlu karşılandığı hususu SPK Bülteni’nde yayınlanmıştır.

İskenderun Demir Çelik (ISDMR, Sınırlı Pozitif): Şirketin Yönetim Kurulu’nun 16 Ağustos 2018 tarihli kararı ile, Şirketin hali hazırda üretime devam etmekte olan 1850 metreküp hacimli 3. Yüksek Fırın’ın kullanım ömrü dikkate alınarak modernize edilmesi yerine; 3000 metreküplük 1. Yüksek Fırın’ın inşa edilmesine karar verilmiştir. Yapılacak yatırım projesi ile 1. Yüksek Fırın yılda 3000 m3 kapasite ile demir üretimi yapabilir hale gelecek ve ilaveten oluşacak sentetik gaz elektrik üretimine yönlendirilecektir. Oluşacak ilave demir kapasitesi ile beraber satış gelirlerinin de artacağı öngörülmektir.

Türk Telekom (TTKOM, Öneri “AL”, Nötr): Şirketin 15.08.2018 tarihinde yaptığı açıklamada belirtilen Ojer Telekomünikasyon A.Ş.’nin , Türk Telekomünikasyon A.Ş.’de bulunan %55 oranındaki paylarının, OTAŞ’a kredi veren bankaların paydaş olacağı bir ortak girişim şirketi (SPV) aracılığıyla devralınması ile ilgili yürütülmekte olan süreç kapsamında, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından; Türk Telekom’un hisselerinin %55’ine sahip olan OTAŞ’ın şirketteki hisselerinin tamamının, OTAŞ’a kredi veren bankaların paydaş olacağı bir ortak girişim şirketine (SPV) devir işlemlerine izin verilmesi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yetkilendirilmiş olan TT MOBİL İletişim Hizmetleri AŞ, TTNET AŞ, 11818 Rehberlik ve Müşteri Hizmetleri AŞ ve TT International Telekomünikasyon San. ve Tic. Ltd. Şti.’nin %100 hissedarı olan Türk Telekom bünyesinde gerçekleşecek hisse devrinin söz konusu şirketler bakımından herhangi bir sakınca doğurmayacağı, hususlarına karar verilmiştir.

SEKTÖR HABERLERİ

Konut: TCMB haziran ayına ilişkin konut fiyat endeksi raporunu açıkladı. TCMB raporuna göre, konut fiyatları aylık bazda %0,9, yıllık bazda %10,53 oranında artış gösterdi. Konut fiyat artışında İstanbul %3,8, Ankara’da %8,4’lük artış yaşandı. İzmir ise %16,9’luk fiyat artışı yaşandı.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Bursa Çimento (BUCIM, Pozitif): Bursa Çimento, 2Ç2018’de 23,4mn TL ana ortaklık net dönem karı elde etmiştir. Şirket, bir önceki yılın aynı çeyreğinde 17,5mn TL ana ortaklık net dönem karı elde etmişti. Şirket’in brüt karı 71,1mn TL ile bir önceki yılın aynı dönemine göre %40 oranında artarken, brüt kar marjı %25 ile bir önceki yılın aynı dönemindeki brüt kar marjının bir miktar üzerinde gerçekleşmiştir. Net kar marjı ise %8 ile yaklaşık aynı oranda gerçekleşmiştir. İkinci çeyrek kar rakamı ile birlikte Şirket’in 2018 yılının ilk yarısındaki ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %58 oranında artarak 48,9mn TL’ye yükseklmiştir.

Çemaş Döküm (CEMAS, Negatif): Şirketin 2018 yılı ikinci çeyrek ana ortaklık net dönem zararı 8,5mn TL’dir. Bir önceki yılın aynı döneminde şirket 6,8mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştı. Satış gelirleri %3,8 oranında artan şirketin brüt karı ise %15,4 oranında artarak 6,8mn TL olarak gerçekleşmiştir.  Operasyonel giderler %21 oranında artarken, diğer faaliyetlerden gelirler de yaklaşık 1mn TL olarak gerçekleşmiştir. Buna bağlı olarak faaliyet karı %26,7 oranında artarak 2,3mn TL olmuştur. Diğer taraftan özkaynakla değerlenen yatırımlardan 2Ç2017’de kaydedilen 2,1mn TL’lik gelire karşın 2Ç2018’de 4,8mn TL gider kaydedilmiştir. Buna ilaveten finansman tarafında da 10,8mn TL gider kaydedilmiştir. Tüm bunların etkisiyle de vergi öncesi net zarar 12,6mn TL olurken ana ortaklık payına düşen kısım 8,5mn TL’lik zarar olmuştur. İkinci çeyrek rakamları sonrasında şirketin 2018 yılının ilk yarısındaki ana ortaklık net dönem zararı 12,8mn TL olmuştur. Geçen yılın aynı döneminde Şirket 2,1mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti.

FAİZ PİYASALARI

TCMB’nin piyasayı toplam fonlama miktarı 125 milyar TL’den 122 milyar TL’ye geriledi. Fonlamanın 32 milyar TL’lik kısmı %19,25’ten sağlanırken kalanı %17,75’ten APİ’den karşılandı. Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %17,92 seviyesinden %18,14’e yükseldi.

Merkez Bankası piyasayı koridorun üst bandından fonlamayı sürdürüyor. Haftalık repo ihaleleri açmamasıyla birlikte ağırlıklı ortalama fonlama maliyetin de yükseliş gözleniyor. Merkez Bankası’nın sıkılaşma yönündeki adımlarıyla, fonlama maliyetinde gözlenen yükselişin yansımasını ise verim eğrisinin kısa tarafında bu hafta nispeten hissettik. 2 yıllık gösterge kağıdın faizi hafta başından bu yana 209 baz puan artmış durumda. 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise aynı dönemde 66 baz puan düşüş kaydetti.

ABD 10 yıllıkların faizi, gelecek haftaki FOMC tutanaklarını beklerken sakin bir şekilde haftayı sonlandırmaya hazırlanıyor. Dolar endeksinin bu hafta bir yıldan uzun sürenin en yüksek seviyelerinde seyretmesine rağmen 10 yıllık faizi güvenli limanlara yönelmenin de katkısıyla bu hafta %2,86-2,89 bandında kapanış gerçekleştirdi.