Piyasaları Etkileyen Son Gelişmeler ve Piyasanın Reaksiyonları

Yaşar Erdinç – 13.03.2018

Geçen hafta yazmış olduğum yazıdaki ( Küresel Görünüm, Dow Teorisi, Borsalar ve Kaotik Süreçler  ) görüşlerimi değiştiren bir şey olmadığı için çok kısaca son gelişmelere değineceğim.  Bildiğiniz üzere o yazıdan bu yana Moody’s notumuzu düşürdü ve piyasalar üzerindeki en azından ilk aşamadaki etkisi çok sınırlı kaldı.

Moodys’in verdiği kararlar genellikle siyasi etkiler içeriyor. Haklı oldukları taraflar da var, diğer ülkelerin durumlarını ve notlarını  Türkiye ile karşılaştırdığımızda haksız oldukları taraflar da var. Fakat, hatırlarsanız sayın Cumhurbaşkanımız ABD’de Obama ile görüştüğü gün notumuzu artırmışlardı. Bu durum Moodys’in hanesine ciddi bir soru işareti koymama neden olmuştu. O sıralar notumuzu yükseldiği için bundan hiç rahatsız olmamıştık ama, piyasaları yıllardır izleyen biri olarak o gün bugündür, Moodys’in kararlarının siyasi olduğunu düşünürüm. Şu an ABD ile aramız düzelse ve işbirliği içinde olsak  notumuzu hemen artırabilirler. İşte bu sebeple Moodys’in verdiği notu piyasa gibi ben de ciddiye almadım. Evet biz ciddiye almasak da, karar sonrasında ve özellikle de son 2-3 gündeki piyasa hareketlerine baktığımda yabancıların gizli bir kaçış planı içerisinde oldukları da ortada. Bu konuya aşağıda değineceğim.

Dün  cari açık verilerimiz açıklandı. İhracatımız artarken, ihracat yapmak için ithalatımızı da artırmak zorunda olduğumuz bir kez daha belirgin bir şekilde kendini gösterdi ve tahminen cari açığın GSYH’ya oranı %5.5 seviyesini geçmiş bulunuyor.  Özel sektörün yüklü bir dış borcu olması nedeniyle, küresel olarak faizlerin artmaya başladığı şu günlerde, dolardaki son hareket ciddiye alınmalıdır.

Cuma günü ABD endekslerinin yükselişle kapatması sonrasında, dün borsa yükselerek açıldı ve dolar yukarı giderken bile çok fazla gevşemedi. Ama 2 yıllık tahvil faizlerimizde ciddi bir yukarı hareket oldu. Bu tahvilin faizi son 3-4 günde 13.15 seviyelerinden 13.75 seviyelerine yükseldi. Yani tahvilde satış vardı. 10 yıllıklarda da 12.10 seviyelerinden 12.75 seviyesine yükseliş oldu. yani tahvilde satış vardı. Borsa her ne kadar tutunmuş olsa da, yer yer satışlar geldi, fakat açıldığı seviyenin altına gerilemedi. Bu sırada Dolar endeksi (DXY) dün aşağı yönlü hareket içindeyken Dolar/TL kuru artmaya devam ediyor ve gelişmekte olan ülkeler içinde en fazla değer kaybeden para birimlerinden biri konumuna geliyordu. Bugün 3.85 seviyesinin üzerinde hareket ediyor.  Yani ortam hoş değil.

Devamı için TIKLAYINIZ!