Borsa İstanbul Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (12.10.2017)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

SABAH STRATEJİSİ

ABD bankalarının üçüncü çeyrek finansal sonuçlarını açıklamaya başlayacakları günün sabahına güçlenen risk iştahı ile uyanıyoruz. S&P500, vadeli işlemlerde %0,07 oranında değer kaybederken, Dolar / TL kotasyonları 3,6453 seviyesinden geçiyorlar. Ekonomi gündemi bugün hafif. Gözler yine diplomasiye çevrilecek. 15 Ekim gününe kadar ABD Başkanı Donald Trump’ın, İran ile yürürlükteki nükleer anlaşmaya yönelik Meclis’e bildirimde bulunması gerekiyor. Bugün Trump, İran nükleer anlaşmasına yönelik başkent Washington DC’de konuşma yapacak. Konuşma, ABD’nin İran ile ilişkilerine yönelik yol haritası niteliğinde kabul edilebilir. İster istemez ABD-İran diyaloğu Orta Doğu’nun genelini ilgilendirmekte. Trump’ın konuşmasının Lira varlıklar üzerinde ülke risk primi üzerinden fiyatlamasını görebiliriz.

Yurt-içinde her Perşembe günü gibi TSİ 14:30’da yine döviz tevdiat hesapları (DTH) ve sermaye akımlarına yönelik verileri izleyeceğiz. Veri, geçen haftaya ilişkin açıklanacağı için Pazar gecesi gerçekleşen diplomatik haber akışının etkisini haftaya görebileceğiz. Önümüzdeki haftanın verisinde yükselen kuru satış fırsatına çeviren hane-halkıyla DTH’larda azalma beklemekteyiz. Kıymetli maden (altın) talebinde ise fiyat etkisinin sürdüğü görüşündeyiz (Şekil 1). İki senedir ons başına yaklaşık 1.250 Dolar seviyesinde istikrarlı seyreden fiyatlar altın talebini tetiklemiş görünüyorlar.

Yurt-dışında öğlen TSİ 12:00’de Euro Bölgesi’nin kendisiyle sanayi veri akışı tamamlanacak. Para birliğinin majör dört ekonomisi Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya’da Ağustos ayı sanayi verisi açıklandı. Bu nedenle bugün para birliğinin geneli için aylık %0,6 oranında artışla iyi bir veri bekleniyor. ABD’de TSİ 15:30’da üretici fiyatları endeksi izlenecek. Küresel ekonomi için geçerli gördüğümüz “reflasyon” teması dahilinde ABD üretici fiyatlarının artış eğilimini koruması bekleniyor. Gelişen Ülkeler tarafında ise Rusya ve Hindistan, veri açıklayacaklar. TSİ 15:00’de Hindistan’da enflasyon ve sınai üretim açıklanacak. Hindistan Merkez Bankası (RBI) yükselen enflasyon yavaşlayan büyüme bileşiminde zorlanıyor. Baz etkisi nedeniyle sınai üretimde yıllık artış hızlanabilir. Piyasa sınai üretimdeki dalgalanmayı göz ardı edecektir. Piyasa için daha belirleyici gelişme enflasyonun seyri. Rusya’da ise TSİ 16:00’da dış ticaret verisi izlenecek. Merkez bankaları arasında Meksika’nın toplantı tutanakları açıklanacak. Meksika faiz arttırımlarını durdurmuş görünüyor ve enflasyonun sıkı para politikasına tepki vermesini beklemekte. FED’in eski başkanı Ben Bernanke, Peterson Enstitüsü’nde TSİ 17:15’de para politikasına ilişkin çalışma sunacak. Sunumda Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi ve FED yöneticisi Lael Brainard yer alarak tartışmaya katılacaklar.

ŞİRKET HABERLERİ

Aksigorta (AKGRT, Pozitif): Şirket’in bu yılın Eylül ayındaki prim üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre %60 oranında artarak 202,5mn TL’ye yükselmiştir. Eylül ayındaki prim üretimi ile birlikte Şirket’in yılın ilk dokuz ayındaki prim üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre %27 oranında artarak 1,75milyar TL’ye yükselmiştir.

Emlak Konut GYO (EKGYO, Öneri “AL”, Nötr): 2. Oturumu dün yapılan İstanbul Bakırköy Şevketiye Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi ihalesi iptal edilmiştir.

11 Ağustos 2017 Tarihli Emlak Konut GYO Raporumuz için tıklayınız…

Vakıfbank (VAKBN, Öneri “AL”, Nötr): Banka tarafından talep toplama yolu ile 16-17-18 Ekim 2017 tarihlerinde 126 gün vadeli 300mn TL nominal değerli ve 217 gün vadeli 100mn TL nominal değerli finansman bonolarının halka arz edilmesine ilişkin başvuru SPK tarafından onaylanmıştır.

10 Ağustos 2017 Tarihli Vakıfbank Raporumuz için tıklayınız…

SEKTÖR HABERLERİ

Otomotiv: Otomotiv Sanayii Derneği Eylül ayına ilişkin verilerini yayınladı. Buna göre, üretim %13,4, yurtiçi satışlar %6,6, yurtdışı satışlar %4,8 artış kaydetti. Eylül rakamlarıyla birlikte 3. çeyrek üretimi %15,4 artışla 354.680 adet, 9 aylık üretim ise %18,4 artışla 1.223.838 adet oldu. Yurtiçi Satışlar ise Eylül ayında %6,6 artışla 73.602 adet oldu. 3. çeyrek yurtiçi satışlar %15 artışla 232.086 adet, 9 aylık perakende satışlar ise %1,6 düşüşle 642.695 adet oldu. Yurtdışı satışlar Eylül ayında %4,8 artışla 94.748 adet oldu. 3. çeyrek yurt dışı satışlar %11,6 artışla 270.117 adet, 9 aylık yurt dışı satışlar ise %23,7 artışla 984.404 adet oldu.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Desa Deri (DESA, Sınırlı Pozitif): Desa Deri Samsonite Europe NV ile üretim sözleşmesi imzaladığını açıkladı.

İzmir Fırça (IZFAS, Sınırlı Negatif): Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Şirkete 76bin TL vergi tarhı, 228bin vergi ziyaı cezası, 38bin TL özel usulsüzlük cezası kesmiştir. Cezalarla ilgili olarak uzlaşma talebinde bulunulmuş olup, yasal yollara da başvuru yapılacağını açıklanmıştır.

Finansbank (FINBN, Nötr): Banka yurtdışında, toplam 850mn USD veya muadili Türk Lirası veya yabancı para tutarına kadar azami 10 yıl vadeli borçlanma aracı ihraç edilmesine karar verildiğini duyurmuştur.

Şekerbank (SKBNK, Nötr): Türk Lirası cinsinden yurtiçinde, 1,5milyar TL tutara kadar borçlanma aracı ihracı konusunda SPK ve Borsa İstanbul’a gerekli başvuruda bulunulduğu duyurulmuştur.

Rapor için tıklayın.