Piyasalarda Rekor Üstüne Rekor… Fed Ve Beklentiler…

Utku Altunöz – 02.11.2017

Değerli Para&Borsa takipçileri. Bu sıra piyasa enstrümanları adeta birbiri ile yarışmakta. Borsa İstanbul rekor üzerine rekor kırarken, aynı durum dolar ve altında yaşanmakta. Piyasaların çok ta alışık olmadığı bu durumu ve olası etkilerini irdelemek istiyorum.  1 10.2017 itibariyle Borsa tarihinde ilk kez 113 bin puanı geçerek rekor kırarken, doların da yukarı yönlü hareket etmesi altın fiyatlarında yeni bir rekor getirdi. Borsanın alıcı seyrinin ve yukarı yönlü hareketinin en önemli nedenlerinden birinin kredi Garanti Fonu (KGF) desteğinin kalıcı hale getirilmesi olduğunu söyleyebiliriz. Bu olumlu hava ile Borsa İstanbul’un 114 000 üzerine çıkması oldukça olası.  Bu arada son iki günkü yükseliş sonrasında 110bin seviyesini aşan Borsa İstanbul tehlikeli bir dönemece geldiği de göz ardı edilmemelidir. Teknik analizlere göre trendin destek noktasında yükselişlerin devam edeceğini ve direnç noktası olan 142,000 in kırması durumunda 143,000 seviyesine doğru yükselişlerini sürdüreceğini öngörülmektedir. ABD ekonomisindeki olumlu gelişmeler ve Türkiye’de yıl sonu beklenen enflasyon tahminlerinin yukarı revize edilmesinin etkileri ile dolarda yukarı yönlü hareket devam etmektedir. Dolarda geri çekilmelerde 3.7220 ve 3.7170 destek olarak öne çıkarken 3.7850 ve 3.8070 ile 3.38180 kısa vadeli dirençler olarak karşımıza çıkmakta. Dolardaki yukarı hareketin de etkisiyle altın fiyatları değerlendi. Altında Direnç: 1283 / 1290 / 1296 Destek: 1262 / 1250 / 1246 seviyelerinde. Daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi altının yurt içi fiyatları hesaplanırken ons/ 31.10 * dolar kuru formülünü göz önünde bulundurmanızı öneririm.

FED FAİZ ORANLARINDA DEĞİŞİKLİĞE GİTMEDİ…

Piyasaların merakla beklediği FED toplantısında politika faizi değiştirilmeyerek yüzde 1,00 – yüzde 1,25 bandında bırakıldı. Fed bu kararı oy birliği ile aldı. Fed, faiz kararı sonrası yaptığı açıklamada, ekonomik faaliyetin fırtınalara rağmen sağlam bir hızda devam ettiğini kaydetti.  ABD nin diğer bir gündem maddesi ise yeni FED başkanının kim olacağı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın yarın açıklaması beklenen yeni Fed başkanının kim olacağı konusuna ilişkin haberler de izleniyor. Yellen’in rakiplerini, Fed Guvernörü Jerome Powell ve Stanford Üniversitesi Ekonomi Profesörü John Taylor. Beyaz Saray’dan son günlerde yapılan isimsiz açıklamalar, Trump’ın Powell’ı aday göstereceğine yönelik beklentileri güçlendirdi.

Diğer izlenecek gelişme ise İngiltere merkez bankası Bank of England’ın perşembe günkü para politikası toplantısında faiz oranlarını 25 baz puan artırarak %0.5’e çekmesi beklentisi.

Bol kazançlı günler dilerim…

Doç. Dr. Utku Altunöz
E-mail: utkual@hotmail.com
https://twitter.com/utkualtunoz