Borsa İstanbul Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (07.08.2017)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

“SABAH STRATEJİSİ”

Gündemin sanayi ağırlıklı yoğunluğunu sürdüreceği haftaya iyimser risk iştahı ile uyanarak başlıyoruz. Katalizörler: Küresel iktisadi faaliyette yeniden beliren “senkronizasyon” temasının, ABD’de açıklanan İstihdam Raporu ile pekişmesi. S&P500, vadeli işlemlerde %0,17 oranında değer kazanırken, Dolar / TL kotasyonları 3,5278 seviyesinden geçiyorlar. Bu hafta yurt-içinde ve değer zincirinin parçası olduğumuz Avrupa’da Haziran ayına ilişkin sınai üretim endeksleri açıklanacak. Cuma günü Almanya’da Haziran ayı için açıklanan fabrika siparişleri %1 artışla, %0,5 oranındaki beklentinin iki katı oranda gerçekleşti. İkinci çeyrekte Avrupa’da ekonominin ivmelendiğini gözlemlemiştik (Şekil 1). Bu hafta açıklanacak endeksler ivmenin derecesini ölçmemizi sağlayacaklar. Avrupa’da ankete dayalı imalat göstergeleri (PMI) ve güven endeksleri oldukça yüksek seviyelerde seyrediyorlar. Bu seviyelerden kısmi gerilemeler Avrupa’da ekonominin momentumunu üçüncü çeyrekte koruyacağını göstermekte. Cuma günü İspanya için açıklanan sınai üretim verisiyle birlikte ikinci çeyrekteki toplam artış %0,27 oranında gerçekleşti. İlk çeyrekteki artış %0,16 idi. 2005 yılından beri serinin çeyrek başına artış ortalaması negatif %0,17! Benzer görünümün diğer ülkelerde de belirmesini bekliyoruz. Bugün TSİ 9:00’da Almanya’da sınai üretimin %0,2 oranında artması bekleniyor. Mayıs ayında sınai üretim %1,2 ile ciddi bir artış sergilemişti. Avrupa’da daralan çıktı açığı bir yandan merkez bankasını (ECB) para politikasını normalleştirmeye zorlarken beraberinde Türkiye ve Doğu Avrupa ülkelerinde iktisadi faaliyetin imalat üzerinden canlı kalmasını sağlıyor.

Çin’de bu hafta veri akışı yoğun. Dış ticaret, enflasyon ve rezerv verileri piyasanın odağındaki gelişmeler. Sene başındaki Çin endişeleri her geçen gün azalırken kur oynaklık bandının %3’e yükseltilmesi tekrar gündeme geldi. Çin’de bundan sonraki ana gelişme her beş senede bir gerçekleşen Komünist Parti yönetimindeki görev değişimi. Devlet Başkanı Şi Jinping’in popülaritesi bir hayli yüksek. Parti’nin propaganda organı gibi çalıştığı düşünülen günlük gazete China Daily’de Başkan Şi’ye atıfta bulunma sayısı geçmiş liderlerden daha yüksek seyrediyor. Pek çok gözlemci Şi’nin 2022 yılında da başkanlığını korumayı amaçladığını, bu nedenle gerçekleşecek değişikliklerin 2022 gündemini belirleyebileceğini düşünüyorlar. Çin’de yılın ikinci yarısındaki tüm ekonomik gelişmeleri hem içeride hem dışarıda taraftar toplama çabasındaki Şi’nin hamleleri şeklinde okumak gerekecek. Para birimi Renminbi’nin uluslararası itibarını arttırmaya çalışan Çin yönetimi diplomatik açıdan kur üzerinde ülke ekonomisinin istikrarını bozmayacak şekilde adımlar atabilir.

ABD’de enflasyon verileri yakından takip edilecek. Güney Afrika’da ise iktidar güven oylaması arayışında. Yarın gerçekleşecek oylama para birimi Rand üzerinden Gelişmekte Olan Ülke Kurları’nı (EMFX) etkileyebilir. Meksika Merkez Bankası (Banxico) da Perşembe günü faiz kararını açıklayacak. Geçtiğimiz toplantıda FED senkronizasyonunu sürdüren kurum faiz arttırmıştı. Ancak genel kanı şimdilik faiz arttırım döngüsünün sonuna ulaşıldığı yönünde. Bununla birlikte Banxico da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) gibi gerek görülmesi durumunda ek sıkılaşma yönünde adım atılabileceğini belirtmekte. Bu hafta Banxico’nun TCMB gibi “şahin” mesaj ile faizleri sabit tutması bekleniyor. Diğer yandan, FED’in açık piyasa işlemlerinden sorumlu şubesi New York’un Başkanı William Dudley Perşembe günü konuşacak. Parasal genişleme döneminde FED cephesindeki ana karakter Şikago Şubesi’nin Başkanı Charles Evans idi. Normalleşme sürecine girilmesiyle bu görevi Dudley ve San Francisco Şube Başkanı John Williams üstlenmiş durumdalar. Dudley ve Williams’ın mesajları şu anda FOMC’nin ruhunu yansıtmakta. Son olarak, Rusya’da ise ikinci çeyrek büyüme verisi izlenecek. Rusya’da da belirli ölçüde bazın da etkisiyle büyümenin ikinci çeyrekte ivmelenmesi bekleniyor.

ŞİRKET HABERLERİ

Brisa (BRISA, Sınırlı Negatif): Brisa’nın 2Ç2017 net dönem karı 17mn TL’lik piyasa beklentisinin altında 1,9mn TL olmuş ve 2016 ikinci çeyrekteki 28,3mn TL’lik karın altında gerçekleşmiştir. Brisa’nın satış gelirleri 2. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %15,6 oranında artarak 534,9mn TL’ye yükselirken, satışların maliyeti ise %31,5 oranında artış kaydetmiş ve buna bağlı olarak brüt kar %16,9 oranında gerileyerek 126,6mn TL olarak gerçekleşmiştir. Brüt kar marjı 9,2 puan düşüşle %23,7’ye gerilemiştir. Şirketin operasyonel giderleri aynı dönemde %3,2 oranında azalmıştır. Diğer faaliyetlerden de 13,3mn TL gelir kaydedilmesi sonucu faaliyet karı 41,5mn TL olmuştur. Faaliyet karı marjı 6,5 puan gerileyerek %7,8’e düşmüştür. Finansman tarafında 41,5mn TL’lik gider kaydedilmiştir. Tüm bunların etkisiyle de vergi öncesi net kar 72bin TL seviyesinde gerçekleşirken, net dönem karı da vergi gelirinin etkisiyle 1,9mn TL olmuştur. Net kat marjı 2,7 puan düşüşle %5,2’ye gerilemiştir. 2. çeyrek rakamlarıyla beraber şirketin 6 aylık net karı 26,6mn TL olmuştur. Geçen sene 6 aylık dönemdeki net kar 59,9mn TL idi.

Kardemir (KRDMD, Sınırlı Pozitif): Kardemir’in 2Ç2017 ana ortaklık net dönem karı 81mn TL’lik piyasa beklentisinin üzerinde 110,1mn TL olmuştur. Kardemir’in satış gelirleri 2. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %87,6 oranında artarak 997,7mn TL’ye yükselirken, satışların maliyeti ise %89,2 oranında artış kaydetmiş ve buna bağlı olarak brüt kar %78 artışla 136,4mn TL olarak gerçekleşmiştir. Brüt kar marjı ise maliyetlerdeki yüksek artış sebebiyle 0,7 puan düşüşle %13,7’ye gerilemiştir. Şirketin operasyonel giderleri aynı dönemde %69 oranında artmış ve 21,2mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden de 5,6mn TL gelir kaydedilmesi sonucu faaliyet karı %74,6 artışla 120,8mn TL olmuştur. Faaliyet karı marjı 0,9 puan düşüşle %12,1’e gerilemiştir. Finansman tarafında 2Ç2016’daki 32,6mn TL’lik giderin oldukça altında 7,3mn TL’lik gider kaydedilmiştir. Tüm bunların etkisiyle de vergi öncesi net kar 113,7mn TL seviyesinde gerçekleşirken, ana ortaklık net dönem karı da 110,1mn TL olmuştur. Geçen sene aynı çeyrekteki ana ortaklık net karı 31mn TL idi. 2. çeyrek rakamlarıyla beraber şirketin 6 aylık net karı 104,5mn TL olmuştur. Geçen sene 6 aylık dönemdeki net kar 31,2mn TL idi.

Afyon Çimento (AFYON, Sınırlı Negatif): Şirket 2Ç2017’de 1,9mn TL net dönem zararı kaydetmiştir. Geçen yılın ikinci çeyreğinde 7,2mn TL kar elde edilmişti. Aynı dönemler itibariyle brüt kar %106 oranında artarak 8,8mn TL’ye ulaşsa da, 13,5mn TL artan finansman gideri zarar kaydedilmesine ana etken olmuştur. 2017 yılının ikinci çeyreğinde kaydedilen zarar sonrasında Şirket’in yılın ilk yarısındaki zararı 5,9mn TL olmuştur. Geçen yılın ilk yarısında 11,3mn TL kar açıklanmıştı.

Akfen GYO (AKFGY, Negatif): Şirket 2Ç2017’de 31,1mn TL ana ortaklık zararı kaydetmiştir. Geçen yılın aynı çeyreğinde 7,5mn TL ana ortaklık karı açıklanmıştı. Brüt kar aynı dönemler itibariyle %11 oranında artarak 12,6mn TL’ye çıksa da, finansman giderlerindeki 38,4mn TL’lik artış (2Ç2017’de 35,4mn TL kur farkı gideri kaydedilmiştir.) Şirket’in zarar kaydetmesinde ana etken olmuştur.  İkinci çeyrek zarar rakamıyla birlikte 2017 yılının ilk yarısında ana ortaklık zararı ise 52,9mn TL olmuştur. Şirket geçen yılın ilk yarısında 6,1mn TL ana ortaklık karı elde etmişti.

Bosch Fren (BFREN, Nötr): Şirket Bursa fabrikasında 7-13 ve 21-27 Ağustos tarihlerinde kısmen; 14-20 Ağustos tarihleri arasında tamamen üretim faaliyetlerine ara verileceğini açıkladı. Bu dönemde, nöbetçi personel ile sadece bakım ve revizyon çalışmaları gerçekleştirileceği bildirildi.

SEKTÖR HABERLERİ

Borsa İstanbul: Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, yatırım finansman giderleri nedeniyle dönem karı elde edemediklerinden Borsa İstanbul’da işlem göremeyen şirketlerin önündeki engelleri kaldırmaya yönelik düzenleme yaptıklarını bildirdi. Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Borsa İstanbul’da işlem görmek için başvuru yapan Yıldız Pazar (piyasa değeri 100 milyon liranın üzerinde) büyüklüğündeki şirketlere esneklik sağlamak amacıyla mevzuat değişikliğine gittiklerini söyledi.

Havacılık: Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan katıldığı bir televizyon programında yeni havalimanı çalışmalarıyla ilgili olarak “İki havalimanının aynı anda kullanma imkanı yok. İkisi de aynı hava koridorunu kullanıyor. Buranın kesinlikle yapılaşmaya açılmamasını istiyoruz. İstanbul’a nefes aldıracak bir alan olarak düzenlenmesi gerekiyor. Küçük uçakların iniş yapabileceği bir alan olarak kullanılacağı gibi, çok sayıda terminal var burada bunların da fuar alanı olarak hizmet etmesini istiyoruz.” açıklamalarında bulundu.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Componenta Dökümcülük (COMDO): Bağlı olduğu ana ortak Componenta Corporation’nın şirketin hisselerinin devri ile ilgili olarak Helsinki borsasında bugun yaptığı ve şirketin de kamuyla paylaştığımız açıklamada özetle şirkette sahip olunan yaklaşık %93,6 oranındaki payın Döktas Metal Sanayi ve Ticaret A.S.’ye devri için sözleşme imzalandığı, alıcının şirket yöneticileri tarafından kurulan bir şirket oldugu, işlemin herhangi bir nakit akışı yaratmayacağı, daha önce açıklandığı üzere şirketin konsolidasyonuna 31.12.2016 itibariyle son verildigi belirtilmistir. Açıklamada ayrıca şirketin içinde bulunduğu mali durum nedeniyle Componenta Dokumculugu finanse etme ve içinde bulunduğu borçlu‎ durumdan çıkarma imkanının kalmadığı, bu nedenle payların devredilmesinin zorunluluk teşkil ettiği, içinde bulundukları yeniden yapılandırma surecinin başarıyla tamamlanabilmesi halinde İsveç ve Finlandiya’daki faaliyetlerine borçlu olarak devam edeceği ifade edilmiştir.

Açıklamada işlem bedeline ilişkin olarak yer alan “nominal price” ifadesinin yatırımcılar nezdinde tereddüte neden olmasının önüne geçmek amacıyla kendilerinden ek açıklama talep edilmiş ve bu ifadenin Fince – İngilizce tercümeden kaynaklandığı, ifade edilmek istenenin “sembolik bedel” olduğu ve işlem bedelinin 1 EUR (bir Avro) olduğu teyit edilmiştir.

Deniz GYO (DZGYO, Sınırlı Pozitif): Şirket Muğla’da toplam 23.768,38 m2 alanda  Ataman Turizm ve Ticaret A.Ş. ile gayrimenkul projesi geliştirme kararı alındığını duyurmuştur.

İzocam (IZOCM, Sınırlı Negatif): Şirket’in 2Ç2017’deki net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %52,8 oranında azalarak 1,8mn TL olmuştur. Brüt kar ise aynı dönemler itibariyle %0,9’luk artışla 2Ç2017’de 20,3mn TL olmuştur.  Yılın ilk yarsındaki toplam kar rakamı da bir önceki yılın aynı dönemine göre %59,8 oranında gerileyerek 3,4mn TL olmuştur.

Türk Prysmian Kablo (PRKAB, Sınırlı Negatif): Şirket’in 2Ç2017’deki net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %57,6 oranında azalarak 3,7mn TL olmuştur. Brüt kar ise aynı dönemde %1,9’luk düşüşle 2Ç2017’de 29,1mn TL olmuştur.  Yılın ilk yarsındaki toplam kar rakamı da bir önceki yılın aynı dönemine göre 14,2mn TL gerileyerek 1,1mn TL olmuştur.

Doğan Burda Dergi (DOBUR, Negatif): Şirket’in 2Ç2017’deki net dönem zararı 521bin TL olmuştur. Geçen sene aynı dönemdeki net kar 585bin TL idi. Brüt kar ise aynı dönemde %25,5’lik düşüşle 2Ç2017’de 7,5mn TL olmuştur.  Yılın ilk yarsındaki toplam zarar rakamı da bir önceki yılın aynı dönemine göre 2mn TL artarak 2,1mn TL olmuştur.