Bankacılık Sektörü 2016/4. Çeyrek Şirket Kar Tahminleri / Yatırım Finansman

4Ç16 Kar Beklentileri – Banka & Sigorta

Bilanço sezonu TSKB ile başlayacak

2016 yılı 4. çeyrek finansal sonuçların bankalar için TSKB’nin 27 Ocak’ta finansallarını açıklaması ile başlamasını bekliyoruz. Ayrıca Anadolu Hayat’ın da 4Ç16 finansal sonuçlarını bu hafta içinde açıklamasını beklemekteyiz. Banka ve sigorta şirketleri konsolide olmayan finansallarını 1 Mart’a kadar açıklaması beklenmektedir.

4. çeyrekte banka karlarının çeyreksel %15 daralmasını bekliyoruz

Takip listemizdeki banka karlarının 4Ç16’da çeyreksel bazda %15 daralmasını, yıllık bazda %5 artış göstermesini bekliyoruz. Net faiz gelirindeki yatay seyrin etkisi ile, operasyonel karın çeyrek bazda değişim göstermesini beklemiyoruz. Tüfeye endeksli bonolardaki getirilerin düşmesi nedeni ile, net faiz marjında ortalama 17 baz puan daralma öngörüyoruz. Diğer gelirlerin, takipteki kredilerdeki düşük tahsilat performansı ve iştirak gelirlerinde düşüş nedeni ile azalmasını beklerken, çeyreksel bazda komisyon gelirindeki toparlanma tarafından telafi edilebileceğini düşünüyoruz. Giderlerdeki artış çeyreksel bazda karı aşağı çeken bir unsur olmaktadır. Yılın son çeyreğinde operasyonel maliyetlerin çeyreksel artışının kar üzerinde etkili olmasını bekliyoruz. Ayrıca, TL’deki değer kaybı ve takipteki kredi artışının karşılık giderine dönüşmesi ile, genel ve özel kredi karşılıklarında artış bekliyoruz.

4Ç16’da Garanti ve Akbank’ın net karlarını yıllık %21 artış göstermesini bekliyoruz. Akbank’ın swap pozisyonları sayesinde, yeniden güçlü ticari & kur kaynaklı kar kaydetmesini ve bu gelirin artış gösteren karşılık giderlerini telafi edebileceğini düşünüyoruz. Garanti Bankası’nın kredi kalitesi olarak diğer bankalara göre daha iyi performans göstermesini bekliyoruz. Halkbank’ın, yönetimin daha önceden paylaştığı gibi, UFRS 9 sistemine geçmeden önce temkinli olmak adına, ek genel karşılık ayırmasını bekliyoruz. Vakıfbank ve Yapı Kredi’nin göreceli olarak daha zayıf kredi kalitesi performansının etkisi ile, yıllık bazda net karların sırasıyla %8 ve %13 daralmasını öngörüyoruz.

Takip ettiğimiz sigorta şirketleri olan Anadolu Hayat ve Avivasa için net karın çeyreksel bazda ortalama %7 artış göstermesini bekliyoruz. 4. çeyrekte her iki şirket için güçlü prim üretimi karlılığı desteklerken, yılsonu için faaliyet giderlerinde artış ile daha yüksek kar büyümesini engelleyebileceğini düşünmekteyiz.

Yatırım Finansman tarafından hazırlanan “4Ç16 Kar Beklentileri – Banka & Sigorta Raporu” için tıklayın.