Günün Sektör ve Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (13.01.2017)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

“SABAH STRATEJİSİ”

Çin dış ticaret verileri katalizörlüğünde iyimser risk iştahı ile haftanın son işlem gününe uyanıyoruz. Bu sabah Dolar / TL kotasyonları 3,77 seviyesinden geçmekteler. S&P500 de vadeli işlemlerde %0,1 oranında değer kazanıyor. Borsa İstanbul güne yatay başlangıç yapabilir. Merkez bankasının parasal sıkılaştırmaya gitmesiyle dün ülke risk algısının güçlendiğini gördük. CDS, 290 baz puana iyileşti. Risk priminin azalmasıyla riske hassas varlıklar daha iyi bir gün geçirdiler. Bankalar (XBANK) %6,2 değer kazancıyla genel endeksin (BİST100) %4,2 oranındaki değer kazancını geçebildiler. Belki de daha önemlisi Fitch kredi derecelendirme kuruluşu tarafından yapılan açıklamaydı. Fitch, 27 Ocak günü açıklanacak ülke değerlendirmesinde kredi notu için riskler bulunduğunu belirtti. Böylece piyasanın Fitch’in olumsuz senaryoya verebileceği tepkiyi canlı simülasyonla gözlemleyebildik. Piyasa, Fitch’in açıklamasına kayda değer bir tepki vermedi. Son bir senede Gelişmekte Olan Ülke Kurları’ndan (EMFX) yaklaşık %27 oranında negatif ayrışan Türk Lirası Fitch’in kötü senaryosunu fiyatlamışa benziyor. Venezüela (%56), Meksika (%24) ve Arjantin (%20) Türkiye ile birlikte EMFX’de son bir senenin kayda değer şekilde negatif ayrışan ülkeleri.  Ocak ayında oynaklığın yükselmesi bekleniyordu. Bu hafta yaşadıklarımız ise beklenen oynaklığın ötesinde gerçekleşti ve piyasa uç değerleri test etti. Ocak ayı ilerleyip belirsizlikler ortadan kalktıkça daha istikrarlı bir piyasaya sahip olabileceğiz. Şubat ayının ilk haftası öngörü kapasitesi artmış olacaktır. Ardından ilk çeyreğin tamamlanması ile küresel çapta risk algısında iyileşme başlayabilir.

Sepet Kur (Avro ve Dolar ortalaması) bazında EMFX performansları (Ocak 2016 = 1):

Çin’de bu sabah açıklanan ihracat verisi %6,1 oranında yıllık bazda gerilemeye işaret etti, beklenti %4 oranında gerilemeydi. İthalat ise %3,1 oranında artışla %3 seviyesindeki beklenti ile uyumlu gerçekleşti. İç taleple büyümeye çalışan Çin için bu veriler iktisadi faaliyetin canlılığını yansıtmakta. Aynı zamanda şişirilen ihracat faturaları Çin’den sermaye çıkışının bir yöntemi gibi kullanıldığı için mütevazi ihracat değerleri piyasa tarafından tercih edilmekte. ABD – Çin ticaret açığının halen ciddi seviyelerde seyretmesi de Trump dönemine girerken Çin’den gelecek mütevazi ihracat değerlerinin pozitif algıyla sonuçlanmasını sağlamakta. Nitekim Çin borsası bu sabah verinin açıklanması ile kayıplarını telafi etti ve %0,1 oranında değer kazanmakta. Öğleden sonra ABD’de perakende satışlar, majör bankaların dördüncü çeyrek sonuçlarını ve Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksinin Ocak ayı için ilk sonucunu takip edeceğiz.

ŞİRKET HABERLERİ

Coca-Cola (CCOLA, Nötr): Konsolide satış hacmi 2016 yılının 4. çeyreğinde yıllık %5,0 artışla 224mn ünite kasa olurken, 2016 yılının tamamında, şirket beklentilerine paralel olarak %3,2 artış göstererek 1,189mn ünite kasa oldu. Türkiye operasyonlarının toplam satış hacmindeki payı, 2016 yılında önceki yıla göre önemli bir değişim göstermeyerek %51 seviyesinde gerçekleşti.

Emlak Konut GYO (EKGYO, Öneri “AL”, Nötr): Emlak Konut GYO tarafından geliştirilen projelerde, 1 Ocak – 31 Aralık 2016 tarihleri itibariyle, toplamda 7,3milyar TL (KDV Hariç) değerinde, 10.053 adet bağımsız bölümün satışı (ön satışlar dahil, 639 adeti yabancı ülke vatandaşlarına gerçekleştirilmiştir.) gerçekleştirilmiştir. Aralık ayı içerisinde satışı (ön satışlar dahil) gerçekleşen bağımsız bölüm sayısı ise 1.227 adettir. Bu bağımsız bölümlerin KDV hariç peşin satış değeri ise toplam 1,1 milyar TL’dir. Şirket 2015 yılı Aralık ayında yaptığı açıklamasında 2016 yılı için; 7,6 milyar TL toplam satış değeri ve 11.000 adet toplam bağımsız bölüm satış hedefleri olduğunu duyurmuştu.

10 Kasım 2016 Tarihli Emlak Konut GYO Raporumuz için tıklayınız…

Göltaş Çimento (GOLTS, Nötr): Şirket planlı revizyonun gerçekleştirilmesi için, klinker üretiminin gerçekleştirildiği toplam 2 fırından, toplam klinker üretim kapasitesini %65’ini temsil etmekte olan 2. fırının 3 haftalık planlı bir süre için duruşa geçirilmesine karar verildiğini duyurmuştur. Planlı klinker stoğunun 3 haftalık duruş süresince tam kapasite çimento üretmeye yetecek seviyede olduğu belirtilirken, bu duruştan çimento üretim ve satışlarının etkilenmeyeceği açıklanmıştır.

Gübre Fabrikaları (GUBRF, Nötr): Negmar Denizcilik Yatırım A.Ş. hisselerinin satışına ilişkin olarak 18.11.2016 tarihinde yapılan ihalenin, rekabet koşullarının artırılmasını teminen ve değişen ekonomik koşullar da göz önünde bulundurularak iptal edilmesine ve yeniden ihaleye çıkılmasına karar verildiği duyurulmuştu. Bu doğrultuda Negmar Denizcilik Yatırım A.Ş.’nin 57mn TL nominal bedelli payının %40’ına tekabül eden payların satışı için bugün düzenlenen ihalede ihale şartnamesini alan 4 firmadan Raintrade Petrokimya ve Dış Ticaret A.Ş. ihaleye katılmış ve 21,1mn TL teklif sunmuştur.

Halkbank (HALKB, Öneri “AL”, Sınırlı Pozitif): Halkbank 2017 yılına ait beklentilerini açıklamıştır. Banka, bu yıl kredilerde %15 (TL %14, YP(USD) %8-9) oranında bir artış beklemektedir. Kredilerdeki artışta KOBİ ve Kurumsal kredilerin sırasıyla %17 ve %15 oranında katkı yapması beklenirken, Bireysel kredilerde %10’luk bir artış beklemektedir. Diğer yandan, Mevduatlarda ise %13 oranında bir artış öngörülmektedir. Kredi mevduat oranının da %102’den düşük olacağı beklenmektedir.

Banka, 2017 yılı için Net Faiz Gelirleri ile Net Ücret ve Komisyon Gelirlerinde sırasıyla %17 ve %15 oranında artış beklerken, Faaliyet giderlerinin %10 artacağı öngörmüştür. Öte yandan, Özkaynak ve Aktif Karlılık beklentileri sırasıyla %16 ve %1,5’tir. Net Faiz Marjının ise yatay kalacağı beklenmektedir. Son olarak, Takipteki Kredi Rasyosu ve Sermaye Yeterliliği Oranını sırasıyla %3,2 ve %15 olarak öngörmektedir.

2 Kasım 2016 Tarihli Halkbank Raporumuz için tıklayınız…

Karsan (KARSN, Nötr): Yıllık izin ve planlı duruş nedeniyle; Hasanağa Organize Sanayi Bölgesindeki Fabrikada 23 – 29 Ocak 2017 tarihleri arasında üretime ara verilecektir. Aynı dönemde, Bursa Organize Sanayi Bölgesindeki Fabrikada üretim faaliyetleri devam edecektir.

Park Elektrik (PRKME, Sınırlı Negatif): 26.12.2016 tarihinde yapılan açıklama doğrultusunda, açık ocak işletme kadrosunda yer alan toplam 211 işçiden, stratejik öneme sahip birimlerde çalışan işçiler dışındaki 139 işçinin tüm hakları ödenerek, iş yasasının 29. maddesi uyarınca iş akitlerinin 31.01.2017 tarihi itibariyle zorunlu olarak feshi için Siirt Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’ne müracaat yapıldığı duyurulmuştur.

Vakıfbank (VAKBN, Öneri “EKLE”, Nötr): Banka, 126 gün vadeli 300mn TL ve 217 gün vadeli 100mn TL nominal değerli Vakıfbank bonolarının ihraç ve halka arzına ilişkin talep toplama işleminin 16-17-18 Ocak 2017 tarihlerinde gerçekleştirileceğini duyurmuştur. Söz konusu bonolara, 400mn TL nominal olan halka arz büyüklüğünden fazla talep gelmesi durumunda toplam halka arz miktarı 600mn TL nominal tutara yükseltilebilecektir.

10 Kasım 2016 Tarihli Vakıfbank Raporumuz için tıklayınız…

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Reysaş GYO (RYGYO, Nötr): Şirket tarafından 31/08/2015 tarihinde Özel Durum Açıklaması ile kamuya duyurulmuş olan; İstanbul Esenyurt’ta inşa edilecek 42bin m2‘lik lojistik deponun yapımı için İnşaat Yapı Ruhsatı alınmıştır. Depolama Tesisi için 31/08/2015 tarihinde CarrefourSA Carrefour Sabancı Ticaret Merkezi A.Ş. ile şirket arasında 7 yıllığına kiralama sözleşmesi imzalanmıştır. Kiraya verilen depodan 7 yılda yaklaşık KDV dahil 27,5mn USD gelir elde edileceği, depo inşaatı Mayıs 2017 tarihinde bitirilip müşteriye teslim edileceği duyurulmuştur.