Günün Sektör ve Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (15.11.2016)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

“SABAH STRATEJİSİ”

ABD 10 yıllık devlet tahvil getirisinin %2,25 oranında tutunabilmesi ile toparlanmaya çalışan risk iştahı sabahına uyanıyoruz. Piyasanın ABD 10 yıllıklar için %2,25 seviyesini gözettiğini belirtmiştik. Dün, bahsi geçen seviyeye ulaşılmasıyla faiz oranlarında kısmi rahatlama gözlemliyoruz. Bu sabah ABD 10 yıllıklar %2,21 seviyesinde ve Dolar’da rahatlama söz konusu. ABD faizleri, piyasayı belirlemeyi sürdürecektir. %2,25 seviyesinin çalışıp çalışmayacağı risk algısının şekillenmesinde belirleyici rol alacaktır. Dün, ülke risk priminin 300 baz puana dayanmasıyla Lira varlıklarda satış baskısı gözlemledik. Borsa İstanbul %1 oranında değer kaybederken 10 yıllık devlet tahvil getirisi de %11 sınırını geçti. Verim eğrisi, 2 yıl vadenin ötesindeki tüm vadelerde çift haneye yükseldi.

Bugün, yurt-içinde TSİ 10:00’da TÜİK’in açıklayacağı Ağustos ayı istihdam verilerini takip edeceğiz. Türkiye’de doğrudan vergilerin (toplam vergi gelirlerinin yaklaşık üçte biri) temel belirleyicisi istihdam. İşgücüne katılım sürekli artış eğilimini koruduğu için işsizlik oranından ziyade (paydanın artması) istihdam edilen birey sayısı ekonominin yönü için belirleyici konumda. 15 Temmuz sonrasında istihdamın nasıl şekilleneceği, alt kırılımlardaki (hizmet, sanayi, inşaat) eğilimlerin yönü bir anlamda ekonominin yönünü belirleyecek. Günün diğer gelişmesi ise TSİ 11:00’de açıklanacak Ekim ayı bütçe dengesi. Yurt dışında ise haftanın piyasalar için en kritik verisi ABD perakende satışlar TSİ 16:30’da açıklanacak. Beklenti, GSYİH hesaplamasının değişkeni kontrol grubunun %0,4 aylık bazda artması. Öğleden hemen sonra TSİ 13:00’de Almanya’da ZEW anketini takip edeceğiz. ZEW anketinin de yükselme eğilimini koruyarak Avro Bölgesi’nde toparlanma eğilimini yansıtması bekleniyor. Aynı anda açıklanacak Avro Bölgesi büyüme verisi ise yalnızca güncelleme. Geçtiğimiz ay açıklanan %0,3’lük ilk tahminin sabit tutulması mümkün.

Bu sabah MSCI EM %0,4 oranında değer kazanıyor. S&P500 vadeli işlemlerde %0,2 oranında primli. Dolar / TL kotasyonları 3,2891 seviyesinden geçmekte. Güne 74.500 seviyesinden yatay başlayabiliriz.

ŞİRKET HABERLERİ

Torunlar GYO (TRGYO, Öneri “TUT”, Nötr): Şirket’in, sermayesine 17.948.488,38 TL’si ile % 99,991579 oranında iştirak etmiş bulunduğu 17.950.000 TL’si sermayeli ”TRN Alışveriş Merkezleri Yatırım ve Yönetim Anonim Şirketi” ile bütün aktif ve pasifi ile birlikte ”devir alan” sıfatı ile birleştirilmesi işlemine ilişkin olarak 14.11.2016 Tarihinde Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuruda bulunulmuştur.

Turkcell (TCELL, Nötr): Yönetim Kurulunun 27 Temmuz 2016 tarihinde almış olduğu geri alım kararı kapsamında; 11 Kasım 2016 tarihinde, toplam 8mn USD nominal değerde Şirket Eurobond’ları (XS1298711729) geri alınmış olup, işlemler ortalama 96,969 ABD Doları fiyatından gerçekleşmiştir. İşlemin toplam tutarı 7,8mn USD büyüklüğündedir.

Vakıfbank (VAKBN, Öneri “EKLE”, Nötr): Banka 182 gün vadeli 100mn TL nominal değerli bonoların ihraç ve halka arz edilmesi amacıyla SPK Kurulu ve diğer merciler nezdinde gerekli başvuruların yapılması için Genel Müdürlüğe yetki verildiği duyurmuştu. Bu kapsamda söz konusu bonoların ihraç ve halka arz edilmesi amacıyla SPK ve Borsa İstanbul’a başvuru yapılmıştır.

10 Kasım 2016 Tarihli Vakıfbank Raporumuz için Tıklayınız…

Ülker, Bizim, Gözde (ULKER, BIZIM, GOZDE, Nötr): Yıldız Holding’e dönük operasyon yapılacağına ilişkin bazı internet sitelerinde çıkan haberlerin ardından Yıldız Holding’ten açıklama geldi. Yapılan açıklamada, bu haberlerin gerçek dışı ve kabul edilemez olduğu belirtilerek yasal haklarının saklı tutulduğunu açıkladı.(Kaynak: Habertürk)

SEKTÖR HABERLERİ

MSCI Endeks Değişiklikleri: Aralık ayı başından itibaren geçerli olacak MSCI Global Small Cap endeks değişiklikleri yayınlanmıştır. Buna göre Türkiye bölümünden Ak Enerji (AKENR) çıkartılacak olup ve yeni bir ekleme yapılmamıştır.

Bankacılık Sektörü: Maliye, kredi faizinden alınan %5’lik BSMV’nin kaldırılması üzerinde çalışıyor. Bütçe geçici olarak yıllık 9,1 milyar lira açık verecek ancak vergi barışı bu açığı kapatacak. Kaynak: Habertürk

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Ray Sigorta (RAYSG, Nötr): Şirketin 2016 yılı Ocak-Ekim aylarını kapsayan döneme ait tahmini prim üretimi 456,8mn TL dir. Prim üretiminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %30,92 oranında artış meydana gelmiştir.

Banvit (BANVT, Sınırlı Pozitif): Şirketin 3Ç2016 net dönem karı 16,3mn TL oldu. Geçen sene aynı çeyrekte net dönem zararı 16,7mn TL idi. 3. çeyrek karıyla birlikte Banvit’in 9 aylık net dönem karı 44,7mn TL oldu. Geçen sene aynı dönemde net zarar 52,3mn TL idi.