Günün Sektör ve Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (18.10.2016)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

“SABAH STRATEJİSİ”

ABD faiz hadlerinde baskının azalmasıyla ABD Doları’nın değer kaybetmesi sonrasında pozitif risk sabahına uyanıyoruz. Dün sabah anlattığımız Çin Renminbisi dinamikleri piyasaların önümüzdeki dönemde değer kazanma potansiyeline sahip olduklarını göstermekte. Çünkü; küresel “denge”ler (equilibrium) açısından takip ettiğimiz temel iki değişkende normalleşme piyasaların kendilerini daha fazla düzeltme ihtiyacını azaltmakta. VIX, 15 seviyesinin üzerinde ve Kore Wonu 1.150 pivotuna yakın. Dün, Borsa İstanbul 77bin desteğini denedikten sonra (76.991 gün-içi düşük = -%0,73) ikinci seansa tepki buldu ve alımlarla günü 77.437 puandan (=-%0,15) kapadı. Bu sabah Çin Renminbisi Avro karşısında 7,42 seviyesine değer kaybetmekte. Avro’nun kendisi de ABD Doları karşısında 1,10’un üzerine hareketleniyor. Asya seansında borsaları alıcılı takip etmekteyiz ve S&P500 vadeli işlemlerde %0,3 oranında “güçlü” ifade edebileceğimiz şekilde değer kazanıyor. MSCI Gelişmekte Olan Ülke endeksi %0,5 oranında primli. Dolar / TL kotasyonları da 3,10’un altında (son işlem: 3,0925 = +%0,4). BIST100 endeksi güne alımla, 77.600 – 77.700 seviyesinden başlayabilir.

Bugün veri takviminde öğleden sonra TSİ 15:30’da ABD enflasyonunu takip edeceğiz. Beklenti TÜFE enflasyonunun aylık bazda %0,3 oranında, çekirdek enflasyonun da %0,2 oranında artması. Gelişmiş Ülkeler’de enflasyonun petrol fiyatlarının istikrar kazanmasıyla yükselme eğiliminde seyrettiği tüm piyasa tarafından üzerinde hemfikir olunan bir konu. Aylık artışlarla TÜFE enflasyonu yıllık bazda %1,5 çekirdek enflasyon da %2,3 oranına ulaşacak. Çekirdek enflasyonun %2 hedefinin üzerindeki seyrine Cuma akşamı Başkan Yellen açıklık getirdi: Bir süre ekonominin yüksek hararetle (devir) çalışmasını istiyorlar. Ancak yüksek devirle 2008 Lehman krizinin izlerinin geçebileceği görüşündeler. Zaten ABD faiz hadlerindeki baskının ortadan kalması da FED’in tutumuyla ilgili.

ŞİRKET HABERLERİ

İş Bankası (ISCTR, Öneri “AL”, Nötr) İş Bankası’nın dolar cinsi 5 yıl vadeli eurobond ihracında nihai getiri yüzde 5,5 olurken, talebin 1 milyar doları aştığı belirtiliyor. Bankacıların verdiği bilgiye göre ihracın 500 milyon dolar tutarında olması bekleniyor. İş Bankası bugün dolar cinsi eurobond ihracı için BAML, Commerzbank, MUFG, National Bank of Abu Dhabi ve Standard Chartered Bank’ı yetkilendirmiş, ihraçta ilk getiri beklentisi yüzde 5,625 civarında belirlenmişti. Kaynak: Reuters

5 Ağustos 2016 Tarihli İş Bankası Raporumuz için Tıklayınız.

Yapı Kredi Bankası (YKBNK, Öneri “TUT”, Nötr): Banka tarafından İpotek Teminatlı Menkul Kıymet ihraç edilebilmesine ilişkin gerekli başvurunun SPK’ya yapılmış olduğu 14.10.2015 tarihli açıklamada duyurulmuştu. Söz konusu borçlanma araçlarına ilişkin başvuru SPK tarafından onaylanmıştır.

1 Ağustos 2016 Tarihli Yapı Kredi Bankası Raporumuz için Tıklayınız…

Sasa Polyester (SASA, Nötr): Şirket çıkarılmış sermayesinin, toplam 100mn TL bedelsiz artırılarak 266,3 TL’den 366,3mn TL’ye artırılması nedeniyle ihraç edilecek 100mn TL tutarındaki paylara ilişkin tescil işlemi 17.10.2016 tarihinde tamamlanmış olup, pay dağıtımına 18.10.2016 tarihinde başlanacaktır.

Logo Yazılım (LOGO, Sınırlı Negatif): Logo Yazılım’ın ana hissedarı Logo Teknoloji ve Yatırım A.Ş, 2mn lira nominal hissenin borsada satışa konu edilebilmesi için Merkezi Kayıt Kuruluşu’na (MKK) başvurdu. Logo Teknoloji, 25mn lira ödenmiş sermayesi bulunan Logo Yazılım’da %37,07 paya denk gelen 9,27mn nominal hisseye sahip. Buna göre, şirketin MKK’ya başvurduğu 2mn nominal hisse, şirket sermayesinin %8’ine denk geliyor.

Finansbank (FINBN, Nötr): Banka’ın MTN programı kapsamında hazırladığı 15,2mn USD tutarındaki ihraç belgesi SPK tarafından onaylanmıştır. Diğer taraftan, Banka tarafından toplam 10milyar TL tutara ve 5 yıla kadar yurtiçine vadeli bonolar ve/veya tahviller ihraç edilmesine karar verildiği duyurulmuştur.

SEKTÖR HABERLERİ

Demir-Çelik Sektörü: Türkiye Çelik Üreticileri Derneği’nden (TÇÜD) yapılan açıklamaya göre Eylül ayında Türkiye’nin ham çelik üretimi, geçen yılın aynı ayına kıyasla % 8,1 artış, Ağustos ayına kıyasla ise % 5,5 oranında azalışla 2.66 milyon ton seviyesinde gerçekleşti.  Eylül ayında elektrik ark ocaklı tesislerin üretimleri %12 oranında artışla 1.72 milyon tona yükselirken, yüksek fırınlarla üretim yapan entegre tesislerin üretimlerindeki artış  % 1,7 seviyesinde kaldı ve 936 bin ton seviyesinde gerçekleşti. Ocak-Eylül döneminde ise, Türkiye’nin toplam ham çelik üretimi % 4,1 oranında artışla 23,47 milyon tondan, 24,44 milyon tona yükseldi. Yılın ilk 9 aylık döneminde, elektrik ark ocaklı tesisler % 5,4 oranında, 16,05 milyon ton; entegre tesisler ise, % 1,9 oranında yükselişle 8,38 milyon ton ham çelik üretimi yaptı.

Otomotiv Sektörü: OSD verilerine göre Eylül’de ihracat %1,7, üretim %1,6 ve yurtiçi satışlar %3,7 artış kaydetti. Eylül verileriyle birlikte 3. çeyrek verileri tamamlanmış oldu. Buna göre Temmuz-Eylül döneminde ihracat %10,2, üretim %0,3 oranında yükselmiştir. Yurtiçi satışlardaki çeyreksek gerileme ise %15,2 olmuştur.

OSD tarafından yayımlanan bültende Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, “Bu yıl yapılan ve devam eden yatırımlarla sanayimizin üretim kapasitesi 2mn adet sınırına yaklaştı. Burada elbette en önemli nokta, Avrupa’nın önde gelen ticari araç üretim üssü olma konumumuzu binek otomobilleri konusunda da önde gelen bir üretim merkezine dönüştürebilmiş olmamız” ifadeleri yer aldı. Geçen yıl 1,01mn adet ile rekor kıran, bu yıl ise darbe girişiminin ardından Temmuz ve Ağustos ayında kaybettiği ivmeyi yakalamaya çalışan iç pazarın ise 950,000-980,000 adet düzeyinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Enerji: Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS), otogaza (LPG) 3 kuruş zam yapıldığını açıkladı.

Özelleştirme: Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından yapılan açıklamaya göre, EÜAŞ’a ait Menzelet ve Kılavuzlu hidroelektrik santralleri ile bu santrallerin kullandığı taşınmazların özelleştirme ihalesine başvuran 10 şirketin tamamı, ön yeterlilik kriterlerini karşıladı. Kahramanmaraş’ta bulunan hidroelektrik santrallerden Menzelet 124 megavat, Kılavuzlu ise 54 megavat kurulu güce sahip. İhaleye başvuranlar arasında Alarko Holding’in (ALARK) şirketlerinden Altek Alarko ve Turcas (TRCAS) da bulunuyor.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Reysaş GYO (RYGYO, Nötr): Şirket’in İzmir’deki portföyünde yer alan 15.601 m2’lik arsanın üzerinde bulunan 7.800 m2’lik deponun 1.293 m2’lik depolama alanı 3 seneliğine kiraya verilmiştir. Kiraya verilen depodan 3 senede yaklaşık 450bin TL gelir elde edilecektir.

Panora GYO (PAGYO, Sınırlı Negatif): İsmet Kılıç kurul kaydında olan ancak borsa işlem görmeyen statüde 1,74mn TL nominal tutarlı PAGYO pay senetlerinin borsada satışa konu edilebilmesi için MKK’ya başvurdu.