Günün Sektör ve Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (13.06.2016)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

“SABAH STRATEJİSİ”

Yaklaşan İngiltere referandumunun riskten kaçışa yol açmasıyla Dolar güçlenmesi (Gerçek Hayatta Canlı Teori II-Risk İştahı 13.06.2016) ve Çarşamba günü FOMC toplantısına yönelik belirsizlik nedeniyle kötü risk sabahına uyanarak haftaya başlıyoruz. Kur oynaklıkları yükselme eğimlinde. Bu sabah Çin’de açıklanan veriler piyasa tarafından olumlu karşılandı. Ancak tatil dönüşü Çin merkez bankası Renminbi’yi güçlü Dolar konjonktüründe Ocak ayından beri en zayıf noktada açıkladı. Renminbi nedeniyle Asya ciddi anlamda negatif bölgede işlem görüyor. S&P500 vadeliler de %0,3 aşağıdalar. Hong Kong’da işlem gören Çin hisseleri %2,5 satılıyorlar. Cuma akşamı da Türkiye ETF’i %3,3 oranında değer kaybetti. Sepet Kur yaklaşık %0,3, Dolar / TL de %0,5 zayıf. Kur oynaklığının yükselmesiyle bu hafta Dolar / TL’de yeniden 2,95 gündeme gelebilir.  Brexit nedeniyle şu anda;1) İngiliz Sterlini, 2) Avro, 3) Gelişmekte Olan Ülke para birimleri ve varlıklarına ne olacağı belirsiz. Bu ortamda da Gelişmekte Olan Ülkeler’den para çıkışı yaşanıyor. Güne Dolar bazında %0,8 oranında değer kaybı ile 76.500 seviyesinden başlayabiliriz.

ŞİRKET HABERLERİ

Emlak Konut GYO (EKGYO, Öneri “AL”, Nötr): “İstanbul Avcılar Ispartakule 6. Etap Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi” ihalesinin 2. oturumunda; arsa satışı karşılığı satış toplam geliri 342,4mn TL, arsa satışı karşılığı şirket payı toplam geliri 85,6mn TL, arsa satışı karşılığı şirket payı gelir oranı %25 ile Ak Yapı İnşaat tarafından verilmiştir. İhaleye esas taşınmazların tespit edilen asgari bedeli 61,8mn TL’dir.

“İstanbul Avcılar Ispartakule 5. Etap Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi” nin sözleşmesi, yüklenici Torkam İnşaat ile imzalanmıştır. Arsa satışı karşılığı satış toplam geliri 600mn TL, arsa satışı karşılığı şirket payı toplam geliri 132mn TL, arsa satışı karşılığı şirket payı gelir oranı %22’dir.

5 Mayıs 2016 Tarihli Emlak Konut GYO Raporumuz için Tıklayınız…

Enka İnşaat (ENKAI, Öneri “EKLE”, Sınırlı Pozitif): 4,2 – 4,21 TL fiyat aralığından 600bin adet alış işlemi gerçekleştirilmiştir.

12 Mayıs 2016 Tarihli Vakıfbank Raporumuz için Tıklayınız…

Bim Birleşik Mağazalar (BIMAS, Öneri “TUT”, Sınırlı Negatif): 1 yatırımcı, Kurul kaydında olan ancak Borsada işlem görmeyen statüde 30bin adet BIMAS hissesinin Borsada satışa konu edilebilmesi amacıyla Merkezi Kayıt Kuruluşu’na başvurdu.

Teknosa (TKNSA, Sınırlı Negatif): Serra Sabancı, Kurul kaydında olan ancak Borsada işlem görmeyen statüdeki TKNSA hisselerinin Borsada satışa konu edilebilmesi amacıyla Merkezi Kayıt Kuruluşu’na başvurdu.

Gözde Girişim Sermayesi (GOZDE, Nötr): Bağlı ortaklıklarından Azmüsebat Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’de toplam sermayenin %48,81’ine tekabül eden, 25,7mn TL nominal değerli payların devralınmasına ilişkin olarak Rekabet Kurumu’nun inceleme ve değerlendirmeleri müspet sonuçlanmış olup; devralma işlemine Rekabet Kurumu’nun kararıyla izin verilmiştir.

Türk Hava Yolları (THYAO, Öneri “AL”, Nötr): Türk Hava Yolları’nın Romanya’da, Bükreş ve Köstence’nin ardından uçuş sağlayacağı 3. nokta olan Cluj’a seferler, 12 Temmuz 2016 itibariyle haftada 4 gün karşılıklı olarak icra edilecek.

25 Mayıs 2016 Tarihli Vakıfbank Raporumuz için Tıklayınız…

Migros (MGROS, Pozitif), KIPA (KIPA, Negatif): Şirket ile Tesco Overseas Investments Limited arasında, Tesco Kipa’nın toplam sermayesinin yaklaşık %95,50’sini temsil eden paylarının satın alınması amacıyla 10.06.2016 tarihinde pay alım satım sözleşmesi akdedilmiştir. 1,2 milyar KIPA payı için 302mn TL ödeyen Migros, 1 KIPA hissesini 0,2375 TL’ye satın almış oldu. Gerekli yasal izinlerin alınması için, Rekabet Kurulu’na izin başvurusu yapılması dahil, resmi ve özel kurum ve kuruluşlar nezdinde iş ve işlemlerin başlatılmasına karar verilmiştir.

Anadolu Efes (AEFES, Nötr): Rekabet Kurumu SABMiller plc’nin kontrolünün Anheuser-Busch InBev tarafından devralınması işlemine izin verdi.

Halk Bankası (HALKB, Öneri “AL”, Sınırlı Negatif): Bazı basın yayın organlarında, İranlı bir firmanın Uzakdoğu’daki bir bankadaki alacağının transferine Halkbank’ın aracılık ettiği haberleriyle ilgili olarak haberde adı geçen bankayla hesap ilişkisi dahi bulunmadığı açıkladı.

2 Mayıs 2016 Tarihli Vakıfbank Raporumuz için Tıklayınız…

Vakıfbank (VAKBN, Öneri “EKLE”, Nötr): Yurtiçinde 250mn TL nominal değerli bonoların nitelikli yatırımcılara satılmak üzere ihracı için gerekli başvuruların yapılması için Genel Müdürlüğe yetki verilmiştir.

Ayrıca, yurt içinde, 16 milyar Türk Lirasına kadar, farklı vadelerde, bir veya birden fazla defada Türk Lirası cinsinden banka bonosu ve/veya tahvili ihraç edilmesi için Sermaye Piyasası Kurulu’na ve Borsa İstanbul A.Ş.’ye başvuruda bulunulmuştur.

6 Mayıs 2016 Tarihli Vakıfbank Raporumuz için Tıklayınız…

Garanti Bankası (GARAN, Öneri “EKLE”, Nötr): Fitch Ratings bankanın ihraççı temerrüt notlarını, finansal kapasite notunu ve destek notunu teyit etmiştir :Uzun vadeli yabancı para ve uzun vadeli yerel para ihraççı temerrüt notları  “BBB”; görünüm durağan.

GMTN programı kapsamında yurtdışında ihraç edilecek 2 milyar JPY (18,3mn USD) tutarındaki 1 yıl vadeli borçlanma aracına ilişkin SPK onaylı tertip ihraç belgesi düzenlendi.

Ayrıca, 63 gün vadeli, 7.9mn TL nominal değerdeki yapılandırılmış borçlanma aracının nitelikli yatırımcılara ihracı 10.06.2016 tarihinde gerçekleştirilmiştir.

28 Nisan Tarihli Vakıfbank Raporumuz için Tıklayınız…

Yapı ve Kredi Bankası (YKBNK, Öneri “TUT”, Nötr): MTN programı kapsamında yurtdışında ihraç edilecek 12,5mn USD tutarındaki 88 gün vadeli borçlanma aracına ilişkin SPK onaylı tertip ihraç belgesi düzenlendi.

3 Mayıs 2016 Tarihli Yapı Kredi Bankası Raporumuz için Tıklayınız…

İş Bankası (ISCTR, Öneri “AL”, Nötr): GMTN programı kapsamında yurtdışında ihraç edilecek 8,06mn EUR tutarındaki 90 gün vadeli borçlanma aracına ilişkin SPK onaylı tertip ihraç belgesi düzenlendi.

4 Mayıs 2016 Tarihli İş Bankası Raporumuz için Tıklayınız…

Aksigorta (AKGRT, Nötr): 2016 Mayıs ayında toplam 783mn TL prim üretti. Kara Araçları Sorumluluk (Trafik) haricindeki hayat dışı branşların toplam prim üretimi, geçen yılın Mayıs ayına göre 6% büyüdü.

SEKTÖR HABERLERİ

Enerji: El yapımı patlayıcılarla ilgili alınan yeni önlemler kapsamında, mutfak tüplerinde seri numarası ve kare kod uygulamasına geçilecek. Mutfak tüpü alan tüketicinin kimlik bilgisi de alınacak. Türkiye’ye yurtdışından LPG tüplerinin girişleri de engellenecek.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Klimasan Klima (KLMSN, Sınırlı Pozitif): Çay İşletmeleri’nin açmış olduğu “Market Tipi Soğutucu Dolap Alım” ihalesinin, şirket lehine sonuçlandığı tebliğ edilmiştir. İhalenin toplam satış tutarı KDV hariç 17mn TL’dir.

Altınyağ (ALYAG, Sınırlı Pozitif): Lüksemburg merkezli Sodrugestvo Group S.A’nın Türkiye iştiraki olan Sodrugestvo Turkey Tarim Taşimacilik Ithalat Ihracat Ticaret A.Ş.ile imzalanan fason yağlı tohum işleme sözleşmesi akabinde, firmanın taahhütlerini erken yerine getirmesi nedeniyle sözkonusu iş ortağıyla 12-18 aylık opsiyon yağlı tohum kırım sözleşmesi yapılmak üzere görüşmelere başlanmıştır.

Tuğçelik (TUCLK, Sınırlı Negatif): 1 yatırımcı, Kurul kaydında olan ancak Borsada işlem görmeyen statüde 500bin adet TUCLK hissesinin 3 ay süre ile Borsada satışa konu edilebilmesi amacıyla Merkezi Kayıt Kuruluşu’na başvurdu.