Bankalar 2016/1. Çeyrek Kar Beklentileri / Şeker Yatırım

En yüksek kar artışı ile Akbank ön plana çıkarken, birinci çeyrekte sonuçlar nispeten zayıf

banka-bilanco-tarihleri-2016-1

Yılın birinci çeyreğinde takip ettiğimiz bankaların toplam net karında bir önceki çeyreğe göre yüzde 5 düşüş, geçen yılın aynı çeyreğine göre ise yüzde 11 artış beklemekteyiz. Beklentilerimiz, temettü etkisini arındırırsak yüzde 12 düşüşe işaret etmektedir. Birinci çeyrekte Akbank’ın çeyreksel yüzde 9 (yıllık yüzde 36) kar artışıyla rakiplerinin önüne geçeceğini düşünmekteyiz.

Çekirdek gelirlerde, kredi getirisi/mevduat maliyeti makasının ortalama 10-15 baz puan daralması, TÜFE’ye endeksli menkullerin getirilerinin çeyreksel olarak nispeten zayıflaması ve mevsimsellik etkisinde azalan komisyon gelirlerinin etkisinde yüzde 5 düşüş bekliyoruz. Net faiz marjında çeyreksel ortalama 20 baz puan daralma olacağını düşünmekteyiz.

Swap kaynaklı artan sermaye piyasası zararları, ivmesi azalmasına rağmen devam eden komisyon geri ödemeleri ve sorunlu kredilerdeki artışa bağlı olarak yükselen karşılık giderleri banka karlarını bu çeyrek olumsuz etkileyebilecek unsurlardır. Bazı bankaların ilk çeyrekte temettü toplayacak olması ise sonuçları olumlu etkilemektedir.

Bu raporla tavsiyelerimizi korurken hedef fiyatlarımızı güncelliyoruz. Yüzde 10 risksiz faiz oranı ve yüzde 5,5 ülke risk primiyle Gordon Büyüme Modeli’ne göre hesapladığımız 12 aylık hedef fiyatlarımızı modellerimizde yaptığımız değişikliklerle ortalama yüzde 15 yükseltiyoruz. 2016 kar beklentilerimizi ortalama yüzde 2 yukarı çekerken 2016 yılı için takip ettiğimiz bankalarda hisse başına karlılıkta ortalama yüzde 16 büyüme, yüzde 12 sermaye getirisi öngörüyoruz.

Akbank’ın ilk çeyrekte karını çeyreksel yüzde 9 artırarak öne çıkmasını bekliyoruz. Aktif kalitesinin korunması sayesinde zayıflayan karşılık giderleri, sermaye piyasası zararlarının azalması ve diğer bankacılık gelirleri karlılık artışını açıklamaktadır. Değerleme açısından ise, 2016 tahmini 9,3 F/K oranı, 1,1 F/DD ve yüzde 13 sermaye getirisi (rakipler ortalama yüzde 11,5) ile rakiplerine göre primli işlem gören Akbank’ın bu primi hakkettiğini düşünmekteyiz.

Akbank’ın ardından temettü gelirlerinin etkisinde TSKB’nin karlılıkta iyi bir performans sergileyeceğini beklemekteyiz. Yapı Kredi’nin ise karını koruyacağını beklemekteyiz. Para swapları kaynaklı sermaye piyasası zararlarının azalması ve faaliyet giderlerinin normalleşmeye başlamasının olumlu etkisini finansallarda göreceğimizi düşünmekteyiz.

İş Bankası’nda sermaye piyasası zararlarının artması ve sorunlu kredilerin artması nedeniyle yükselen karşılık giderleri karlılık düşüşünde etkili olacaktır. Halkbank’ta çekirdek gelirler korunurken kredi büyümesi kaynaklı karşılık gideri artışı, Garanti’de karşılık giderlerinin kurdaki toparlanma ile azalmasına rağmen devam eden sermaye piyasası zararları etkili olacaktır. Vakıfbank’ta ise mevduat maliyetlerinin yüksek seyretmesi, zayıflayan komisyon gelirleri ve temettülerin ikinci çeyrekte toplanacak olması karlılığı olumsuz etkileyecektir. Albaraka’da kar paylaşımı konut proje gelirlerinin mevsimsellik etkisinde azalacak olması ve faaliyet giderlerinin yüksek seyretmesi karlılığı etkileyebilecek unsurlardır.

banka-hisse-onerileri-18042016

Rapora ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ