Gübre Fabrikaları Bilanço Analizi / Garanti Yatırım – (10.03.2016)

4Ç15 Finansal Sonuçlar – Nötr

Potansiyel Getiri: 20%

Net kar beklentilerin altında, FVAÖK marjı güçlü

 Gübretaş 4Ç15’te 42mn TL net kar açıklamıştır. Bu rakam bizim net kar beklentimiz olan 63mn TL ve piyasa beklentisi olan 54mn TL’nin altındadır.

 Açıklanan net kar ile beklentilerimizin arasındaki fark, beklentilerin üzerinde gerçekleşen operasyonel olmayan giderlerden kaynaklanmaktadır.

 Karın yıllık olarak azalmasında, satış hacmi ve ortalama satış fiyatlarındaki düşüş nedeniyle gelirlerdeki azalma ve 72mn TL’lik net diğer gider etkilidir.

Güçlü çeyrekte yurtiçi operasyonlar zayıf

 Gübretaş 4Ç15’te 663mn TL gelir elde etmiştir. Bu rakam yıllık %20 azalmıştır. Gübre sektöründe mevsimsellik söz konu olup yılın ilk ve son çeyreği gelir ve karlılık anlamında daha güçlü gerçekleşmektedir. Ancak yurtiçinde satış hacminin yıllık %35 ve çeyreksel %12 azalması, ortalama satış fiyatlarını ise ABD$ bazında yıllık %7 ve çeyreksel %9 düşmesi mevsimsel olarak güçlü çeyrekte gelirlerin düşmesine neden olmuştur. Öte yandan Razi’nin satış hacmi yıllık %28 daralırken bir önceki çeyreğe göre %22 artmıştır.

Razi’nin desteği ile beklentilerin üzerinde FVAÖK

 Şirket, 4Ç15’te 129mn TL konsolide FVAÖK ve %19.5 FVAÖK marjı elde etmiştir. Detaylarına bakıldığında ise yurtiçi operasyonlarından 4Ç15’te 8.5mn TL FVAÖK ve %2.3 FVAÖK marjı kaydetmiştir. Aynı dönemde İran tarafında ise, çeyreksel olarak yüksek satış hacmi ve faaliyet giderlerindeki düşüş ile Razi’nin FVAÖK’ü 127mn TL ve FVAÖK marjı %38.6 olarak gerçekleşmiştir.

4Ç15 sonuçlarının hisse etkisini nötr olarak değerlendiriyoruz

 Her ne kadar 4Ç15 net karı beklentilerin altında kalsa da, FVAÖK güçlü ve beklentilerin üzerindedir. 4Ç15 sonuçlarının hisse etkisini nötr olarak değerlendiriyoruz.

TÜM BİLANÇO ANALİZLERİ İÇİN TIKLAYIN!