Piyasa Yorumu / Gedik Private – (10.03.2016)

Gündeme dair

  • Petrolde Bizi İzleyenlere Teşekkürler…

19 Şubat tarihli ve “Brentte 30 USD/varil Dip mi ?” başlıklı GPS raporumuzda “Brent’te 30 USD/varilin alt nokta konumunda olduğunu düşünmekteyiz.” demiştik. O tarihte Brent fiyatı 32.70 USD / varil seviyesindeydi ve 2 hafta gibi çok kısa süre içinde 41 USD/ varil seviyesinin de üzeri görülmüş oldu.

Borsa ve Vadeli İşlemler

  • Piyasamız en düşük 77.398 gördü ve buradan yükselişle en yüksek 78.738 işleme girdi ve kapanış gerçekleştirdi. Bankacılık endeksi önderliğinde yükseliş gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 2,13, Sanayi endeksi 0,81, holding endeksi yüzde 1,26 artış gösterdi. Bugün malumunuz büyük önem atfedilen Avrupa Merkez Bankası kararlarını öğreneceğiz. Son toplantıda hayal kırıklığı yaratan bankanın bu sefer piyasaya istediğini vereceğini düşünenlerin sayısı çoğunlukta. Peki, bunu az çok bilen piyasalar sizce son 3 haftayı nasıl geçirdi. Avrupa’yı temsil etmesi için DAX konuşayım, DAX yüzde 13 prim yaptı. Ne yaman tesadüftür ki aynı sürede Bist-100 de yüzde 13 prim yaptı. Görüldüğü üzere bugün gelecek iyi haberler için zaten bir hazırlık yapıldı, varlıkları devretmek için yeni alıcılar beklenecek. Sizle aşağıda paylaştığımı grafik Euro bazında Bist-100 grafiğidir. Geçen seneki her iki seçimden sonraki tepe noktayı doğru bulmuştur. Bu seferde bu nokta 79.000 endeksin çok yakınından geçiyor. Bu grafiğe bakarak verdiğimiz 80.000 hedefinden vazgeçtik

FX ve Türev Piyasalar

  • -Çin’de Tüfe Mayıs 2014’ten bu yana görülen en hızlı artışı yaşadı.
    -İtalyan bankalarında sorunlu krediler arttı.
    -İngiltere’de sanayi üretimi beklentilerin altında yükseldi.
    -BOJ/Kuroda: İhtiyaç duyulursa daha da gevşeme olabilir.
    -Yeni Zelanda Merkez Bankası, faizi, sürpriz bir kararla daha da düşürdü.

ECB’nin bugün yapacağı politika toplantısında zaten negatif alanda olan mevduat faizlerini 10 baz puan daha düşürmesi ve varlık alım programını artırması bekleniyor. Biz bunun piyasa tarafından fiyatlara büyük çoğunlukla dahil edildiğini düşünüyoruz. Piyasayı şaşırtacak karar ise bizce 20 baz puan faiz indirimi ve varlık alım programını aylık 80-90 mia EUR civarına yükseltmesi ve varlık alım programına şirket tahvillerini kısmen de olsa dahil etmesi şeklinde mümkün olabilir. Beklentimiz ise ECB’nin sadece 10 baz puan faiz indirimi yapacağı ve bundan sonraki adımda maliye politikalarının ön plana çıkmasına vurgu yapacağı şeklindedir. Bu durumda daha önce de olduğu gibi EUR’nun değer kazançlarını kısa bir geri çekilme sonrası görmemizin daha mümkün olduğunu düşünüyoruz.