2016 Yılı, Yeni Beklentiler, Yeni Umutlar

Utku Altunöz – 31.12.2015

Değerli para borsa takipçileri. iyisi ile kötüsü ile bir yılın daha sonuna geldik. Gündem oldukça yoğun. Bugünkü yazımda hem Dünya ekonomisini, hem de Türkiye ekonomisini ve beklentileri ele alacağım. Dünya ekonomisinde son zamanlarda önemli normalleşme emareleri dikkatleri çekmekte. Yapılan kurum açıklamaları da bunları destekler nitelikte. Mesela OECD’nin geçen hafta açıklanan Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’na göre, dünya ekonomisi normalleşmeye daha fazla yaklaşacak. Türkiye ekonomisinin de durumdan olumlu etkilemesi beklentiler arasında. Raporda geçen yıl Kasım ayında, OECD’nin 2015 yılı büyüme beklentisi yüzde 3,6 olarak açıklanmıştı. Son raporda tahminin 3,1’e revize edildiğini görmekteyiz. 2016 büyüme beklentisi ise yüzde 3,9’dan 3,8 e revize edildi. Kişisel tahminim Türkiye Ekonomisi 2016 da % 4 büyüyecek. Rapora göre OECD ülkelerinde işsizlik bu yıl ortalama 6,9 olurken, gelecek yıl bu oran yüzde 6,6 olacak. Aynı dönemde enflasyon ise yüzde 0,7’den yüzde 1,7 oranına yükselecek. Bununla birlikte Türkiye için yapılan tahminlerde tablo Dünya ekonomisi kadar parlak değil. Özellikle S&P’nin açıklamasına göre Türkiye son 7 yıldır ilerlemiyor aksine geriliyor ve 2018 yılına kadar da ilerleyemeyecek.

Son 10 yıllık süreçte ortalama yüzde 4.7’lik bir büyüme yakalayan Türkiye ekonomisi için 2015 ve 2016 yıllarında bu oranın yakalanması beklenmiyor ki yukarıda belirttiğim gibi benim kişisel görüşüm Türkiye Ekonomisi’nin % 4 büyüyeceği yönündedir.
Uzun yıllardır birçok uzman tarafından Türkiye Ekonomisinin reform eksikliği dile getirilmektedir. Birçok yönden dışa bağımlı olan Türkiye Ekonomisinin, son FED kararları nedeniyle diğer gelişmekte olan ülkeler gibi sıkıntı yaşaması, Türkiye ‘nin elini kolunu bağlayan diğer bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Enflasyonla mücadele yine ekonomimizin kronik sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Halen yüzde 8’in üzerinde seyreden enflasyonu Merkez Bankası yıl sonu için yüzde 5,5 olarak tahmin etmişti.

Özetlemek gerekirse hem iç gelişmeler, hem de Dünya Ekonomisindeki gelişmeler, ekonomimiz üzerinde etkili olacak. Yazıma son verirken yeni yılınızı en içten duygularımla kutluyorum. 2016’nın ülkemize ve Dünya’ya barış getirmesini temenni ediyorum. Bol kazançlı bir yıl diliyorum.

Doç. Dr. Utku Altunöz

E-mail: utkual@hotmail.com

https://twitter.com/utkualtunoz