Her zaman Yükseliş Olmaz. Bazen de Düşeriz!

Aydın Eroğlu – 13.10.2015

30 Eylül tarihli ”Piyasa Oynaklığı Sürüyor!” başlıklı beklenti yazımda BIST’in seçimlerden evvel 80.000’li seviyeleri denemesini beklediğimi yazmıştım. Görüyorsunuz ki, BIST o günden bu güne 73.000’li endeks seviyelerinden 79.600 seviyelerine yükselmiş oldu. Seçimlerden evvel ise 80.000 direncinin kırılmasının bu ortamda biraz zor olduğu görüşümü de koruyorum.

Ekstra bir çaba ile bu direnç kırılacak olursa, bu takdirde de en fazla 81.200 ile sınırlı kalacak bir üst direnç seviyesi daha görebiliriz. Ancak seçim sonuçları belli olmadan ve seçim sonuçlarına göre hükümet kurulup-kurulamayacağı netleşmeden yaşanacak yükselişler beraberinde kâr satışlarını da getirebilir.

İşte bu risk nedeniyle ve tekniklerde stochastic seviyelerinin dirençlerde bulunması yüzünden, zaman zaman satış, yani düşüş yönlü öngörü verdiğimi de görebilirsiniz! Bu nedenle lütfen yeni öngörülerimin öngörü tipine dikkat ediniz. Eğer kırmızı renkli öngörü tipi görürseniz, bu öngörünün düşüş beklentisine dikkat çeken bir öngörü olduğunu biliniz. Bu tip öngörülerimde öngörü fiyatı, hedef fiyatın(destek fiyat) üstünde olacaktır.

Satış öngörüsü görürseniz bu şu demek olacaktır; ilgili hissede ya da endekste teknik olarak dikkat çekilen seviyeye kadar bir düşüş yaşanabilir. Elinizde bu hisse varsa, verip alttan almayı deneyebilirsiniz. Ya da açığa satış deneyebilirsiniz.

Al/Sat tablosunun altında öngörü işaretlerinin renkleri ve anlamlarını görebilirsiniz. Aynı şekilde Al/Sat Tablosunun üzerindeki ”Düşüş” başlığını tıklarsanız, eski tarihli düşüş yönlü verdiğim öngörü örneklerini ve gerçekleşmelerini görebilirsiniz. Bilgi olması açısından bu örnekleri incelemenizde yarar olabilir.

Ancak seçimlerden sonra eğer hükümet kurulursa, hele ki bu hükümet Ak Parti – CHP koalisyon hükümeti ya da tek başına iktidar hükümeti, açıklanacak hükümet programı da ekonomide reformları içerecek şekilde olursa, bu takdirde BIST dikkat çektiğim 81.200 direncinin çok üstünde seviyelere de gidebilecek bir güç kazanabilir.

Hükümet kurulması halinde bu yönde beklentilerim olsa da, seçimlerden evvel yine de kar realizasyonu riski olduğuna dikkat çekmek istiyorum. Ankara’da yaşanan menfur terör saldırısının bir tekrarı daha yaşanacak olursa, ülkemiz hiç istenmeyen gelişmelere sürüklenebilir. Seçime kadar geçecek sürede bu riskleri de göz ardı etmemek tedbirli bir davranış olur.

NOT: yazı 13 Ekim Salı, saat 08:57’de borsaanalizci.com‘da yayınlanmıştır. 14 Ekim tarihli ”BIST’deki Realizasyon Sürer Mi?” başlıklı yazım, 09:02’de www.borsaanalizci.com‘da yayınlanmıştır!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir