Akbank’ın, 2014 Yılı Konsolide Net Kârı 3 Milyar 379 Milyon TL

Akbank’ın 2014 yılında 4 milyar 334 milyon TL brüt kâr elde ettiğini açıklayan Binbaşgil, “Brüt kârı üzerinden 955 milyon TL vergi karşılığı ayıran bankamızın konsolide net kârı 3 milyar 379 milyon TL oldu.” dedi.

“KOBİ ve kurumsal kredilerimizi yaklaşık 126 milyar TL’nin üstüne çıkardık.”

Türkiye’nin iç tüketime değil, ihracata dayalı bir büyüme modeline geçme arzusunda olduğunu vurgulayan Binbaşgil, “Bu model tasarruf eksiklikleri ve cari açık problemi olan ülkemiz için çok daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir büyüme modelidir. Firmalarımız işlerini büyüttüğü, uluslararası piyasalarda rekabet gücünü ve pazar paylarını artırdığı ölçüde bu model başarıyla işleyecektir. Biz de Akbank olarak ülkemizin ihracata dayalı büyüme modelini destekleyecek politikalar üretiyoruz. Bu kapsamda 2014’ün sonunda ‘Akbank İhracat Hamlesi’ni başlattık. İhracatın desteklenmesinde her zaman öncü rol oynamıştık. Dış ticarette en etkin bankalardan biriyiz. Bu yeni kampanyamızla hedefimiz hiç ihracat yapmamış işletmelere de yeni ufuklar açmak ve mevcut ihracat pastasının büyümesine destek olmak. Bu girişimimiz çok iyi gidiyor.” dedi.

Binbaşgil, ihracata dayalı büyüme modelinin merkezinde bulunan KOBİ’ler ve şirketlere ayrı bir önem verdiklerini hatırlatarak “Alınan makro ihtiyati tedbirlere paralel reel sektöre yönelik kredilerimiz bireysel kredilere oranla çok daha hızlı gelişiyor. Orta, Küçük, Mikro ölçekli işletmeler ve Kurumsal kredilerimiz yoluyla reel sektöre sağladığımız desteği yaklaşık 94 milyar TL’si nakdi kredi olmak üzere toplamda yaklaşık 126 milyar TL’nin üstüne çıkardık.” dedi.

“Yüzde 1.7 seviyesinde bulunan takipteki kredi oranımız yüksek aktif kalitemizin yansıması.”

Akbank’ın 2014 gibi volatilitenin yüksek olduğu bir dönemde de yüksek aktif kalitesini sürdürdüğünü vurgulayan Binbaşgil, “2014 yıl sonu itibarıyla takipteki kredi oranımız yüzde 1.7 seviyesinde bulunuyor. Bu oran yüksek aktif kalitemizin yansıması” dedi. Takipteki kredi karşılıklarına da değinen Binbaşgil, Akbank’ın genel kredi karşılıkları da dikkate alındığında takipteki kredilere yüzde 184 oranında karşılık ayırdığının altını çizdi.

“Toplam mevduatımız yaklaşık yüzde 9 artışla 122 milyar TL’nin üstüne çıktı.”

Tasarrufları artırıcı sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirmeye devam ettiklerini söyleyen Binbaşgil, “Tasarruf bilincinin toplumumuzda daha da yaygınlaşmasına destek sağlamaktan mutluluk duyuyoruz. 2014’te Bireysel Emeklilik Sistemi’ndeki yeni sözleşmelerin yaklaşık %11’i Akbank aracılığıyla sisteme dahil oldu. Bunun yanında, Mevduat Birikim Hesapları ile her ay yaklaşık 200 bin müşterimiz Akbank’ta düzenli birikim yapıyor.” dedi.

Binbaşgil, Akbank’ın toplam mevduatlarının yaklaşık yüzde 9 artışla 122 milyar TL’nin üstüne çıktığını vurgulayarak aynı dönemde bankanın TL mevduatlarındaki yüzde 16’lık büyümeye de dikkat çekti.

“Başarılı yurtdışı borçlanma işlemleriyle ekonomimizin ve reel sektörümüzün daha da büyümesi için kaynak sağlamayı sürdürdük.”

Türkiye’nin orta-uzun vadeli, iddialı hedefleri bulunduğunu hatırlatan Binbaşgil, “Bu hedeflere ulaşmak için kamu ve özel sektör yatırımlarının artması, ekonomik büyümenin daha da hız kazanması gerekiyor. Arzuladığımız tüm bu atılımlar için uzun vadeli ve uygun maliyetli finansman kaynağı yaratılması kritik öneme sahip. Akbank olarak bu noktada başarılı yurtdışı borçlanma işlemleriyle ekonomimizin ve reel sektörümüzün daha da büyümesi için kaynak sağlamayı sürdürdük. Mart ayında yaklaşık 1.4 milyar dolarlık yılın ilk sendikasyon kredisini aldık. Bunun yanında, Haziran ve Temmuz’da yaklaşık 1.3 milyar dolar tutarında seküritizasyon işlemini de gerçekleştirdik. Son olarak geçtiğimiz Ağustos’ta 1.5 milyar dolar büyüklüğündeki sendikasyon işlemimizi tamamladık.” dedi.

“2014’te 60’a yakın seçkin ödül kazandık.”

Akbank’ın başarılarının 2014’te farklı platformlarda 60’a yakın seçkin ödülle takdir gördüğünü söyleyen Binbaşgil, “Brand Finance tarafından gerçekleştirilen ‘Dünyanın En Değerli 500 Banka Markası-2014’ araştırmasında üst üste 3. defa ‘Türkiye’nin En Değerli Banka Markası’ olduk. Ayrıca dünyanın en değerli banka markalarının bulunduğu sıralamada 94. sırada yer alarak önemli bir başarıya da imza attık. Diğer yandan Euromoney, Global Finance, World Finance ve EMEA Finance Akbank’ı ‘Türkiye’nin En İyi Bankası’ seçti. Akbank Direkt Mobil de, Barselona’da gerçekleştirilen Mobil Dünya Kongresi’nde ‘Dünyanın En İyi Akıllı Telefon Uygulaması’ olarak seçildi.” dedi.
Akbank’ın yüksek likiditesi, özkaynakları ile Türkiye’de en yüksek büyüme potansiyeline sahip bankaların başında geldiğini vurgulayan Binbaşgil, “Aktif kalitemiz de sektörün çok üzerinde. Bu özelliklerimizi korumaya devam edeceğiz. Faaliyetlerimizi ‘Kalıcı Liderlik’ vizyonuyla sürdürüyoruz. Bu yoldaki en büyük güvencemiz işinde fark yaratan çalışanlarımızdır. Başta çalışanlarımız olmak üzere bizlere destek olan ve güvenen tüm müşterilerimize ve hissedarlarımıza teşekkür ediyorum.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir