2014/2. Çeyrek Şirket Kar Tahminleri / Oyak Yatırım

2. çeyrek finansalları önümüzdeki hafta bankalar ve telekom şirketleriyle açıklanmaya başlayacak. Konsolide olmayan şirketler için son bilanço gönderme tarihi 11 Ağustos iken, konsolide şirketler için ise 19 Ağustos. Tüm bankalar bilançolarını 11 Ağustos’tan önce açıklamış olacaktır.

Bankaların 2. çeyrek karının geçen yılın aynı dönemine göre %3 yukarda olmasını bekliyoruz. Bankacılık karındaki artışı destekleyen etkenler arasında artan temettü gelirleri, alım-satım karı ve göreceli düşük sorunlu kredi girişleri sayılabilir. 2. çeyrekte bir önceki çeyreğe göre karını en fazla artırmasını beklediğimiz bankalar sırasıyla %12 ve %10 artış beklentimizle ISCTR ve AKBNK oldu. Bu iki şirketteki sektör ortalamasının üzerindeki kar atışlarının altında tek seferlik gelirler yatmaktadır. HALKB ve GARAN’nın enflasyon endeksli bonoların katkısıyla daha iyi net faiz marjı açıklamasını bekliyoruz. Diğer taraftan, VAKBN ve YKBNK ise temettü gelirlerinin olmayışı %10’un üzerinde net kar küçülmesine yol açacaktır.

TL’nin değer kazanmasının, önceki çeyreklerin aksine döviz borcu olan şirketleri olumlu etkilemesini bekliyoruz. Buna göre, sanayi şirketlerinin karındaki artış beklentimiz geçen yılın aynı dönemine %60, bir önceki çeyreğe göre ise %75 seviyesine ulaşıyor. Türk Telekom’un karı TL’nin değerlenmesi ve şirketin 7.8 milyar TL açık döviz pozisyonundan kaynaklı kur farkı gelirleri sayesinde yaklaşık üç katına çıkacaktır. Kardemir’de artan kapasite ve hammadde fiyatlarının düşük seyretmesiyle net kardaki iyileşme devam edecektir. Hammadde fiyatlarından olumlu etkilenen bir başka şirketse BRISA. Aynı zamanda ürün ve müşteri gamının iyileşmesi de şirketin ikinci çeyrek karını destekleyecektir. Ford Otosan’da faaliyet kar marjındaki iyileşme bu çeyrekte de devam edecektir. Teslimatların artması Aselsan’da faaliyet marjlarını olumlu etkileyecektir. Marjlardaki baskıya rağmen, AEFES ve CCOLA TL’nin değerlenmesi ile kur farkı gelirleri sayesinde bir önceki yıla göre karını ciddi anlamda artıracak şirketler olacaklardır.

ARCLK ikinci çeyreğe dair olumsuz beklentilerimizin olduğu şirketlerden. TL’nin değerlenmesi ve faaliyet giderlerinin artması şirketin marjlarını baskılayacaktır. Maliyetlerdeki artış havayolu şirketlerini zorlarken, gelirler ve giderler arasındaki uyuşmazlık sebebiyle PGSUS’un ikinci çeyrek faaliyet marjında yaklaşık %30 daralma bekliyoruz. Diğer yandan, kur farkı gelirleri hem PGSUS hem de THYAO’nın net karını destekleyecektir. TKNSA’nın finansalları hem marj hem de net karının geçen yılın 2. çeyreğine göre daralacağını tahmin ediyoruz. AKENR kuraklığın etkisiyle zayıf finansallar açıklayacaktır. Egemer’in 2. çeyrek finansallarında konsolide edilmeyeceğini hatırlatmak isteriz.

Oyak Yatırım tarafından hazırlanan 2014 / 6 aylık Kar Tahminleri Raporu için tıklayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir