Seçim Bitti Dünya Rahatladı!

Aydın Eroğlu – 02.04.2014

Bizim yerel seçimler bitti, dünya borsaları ve piyasaları rahatladı!

Yellen, tahvil alımları bizim için önemli, canlandırma sürecine daha uzun süre ihtiyacımız var dedi.

Dünya Bankası başkanı, içinde Brezilya ve Türkiye’nin de olduğu orta gelirli ülkeler için kredi pastalarını 28 Milyar Dolar’a yükselttiklerini açıkladı.

Avrupa için dikkat çekilen resesyon riskine, yetkili ağızlardan resesyon riski yok dendi.
Türkiye için cari açık düşecektir, bankalar sağlam yapıya sahip açıklamaları geldi.
Dow Jones endeksleri, AB ülkelerinin endeksleri önemli yükselişler yaptılar.
Parite yeniden Avro lehine kısmi toparlanma yapıyor. Altın da düşmeye devam ediyor.
Bizde seçim sonrası BIST yükseliyor, döviz ve faiz kurları düşüyor.

Görüyorsunuz ki, gündemler nasıl değişiyor. BIST için, olumsuz raporlar yazılmış olan otomotivciler için, cam sektörü gibi bir çok sektör için pozitif görüş ve güncellemeler geliyor. Seçimler sonrasında büyük düşüşler bekleyenler bile, şimdi zaten seçimlerin bu denli etkisinin olamayacağını, nihayetinde yerel seçim olduğunun altını çiziyorlar. Ben bile bir aydır yeni öngörü girmeyip seçimleri beklerken, dün yeni öngörüler girmeye başladım!

Bu işin Türkiye tarafı seçimlerden kaynaklı gelişmeler gösteriyor. Dünya ise, kendi spekülatif sürecini yaşıyor. Olumlu açıklamaların bizim seçim sonuçlarından sonra gelmesi biraz tesadüf olmuş diyebiliriz. Ama bizde bazı sektörler başta, pozitif havaya dönmemiz seçim sonuçlarıyla ilgili. Çünkü seçimlerden iktidar için büyük bir oy kaybı söz konusu olsaydı, bu takdirde kur ve faiz artışları, başta enerji olmak üzere bir çok zamları beraberinde getirecekti. Böyle olunca da, başta cam sektörü gibi enerji ağırlıklı üretim yapan birçok sektör için çok ciddi maliyet artışları yaşanacak ve dolayısı ile de, hisse fiyatları bundan olumsuz etkilenecekti. Seçimlerden iktidarın gücünü koruduğu sonucu çıkınca, döviz kurları ve faiz rahatladı. Bu da zam riskini azaltıp, sektörleri rahatlattı.

Eğer, itiraz edilen seçim sonuçları nedeniyle, Ankara gibi önemli olacak belediyeler el değiştirmezse, borsadaki pozitif hava sürebilir. İlk anda bankalarla başlayan yükselişlere, uzun süredir düşük kalan, adeta yükselişlere küsmüş bir çok diğer sektör hissesi de katılmaya başlayabilir. Bu nedenle hisse bazlı yeni öngörülerimi görmeye başlayabilirsiniz. Seçimi riskli görenlerden biri olduğum için, seçim öncesi düşük seviyeleri kaçırdım, kusuruma bakmayın. Ama en azından 60.750 aşağı kırılmadan daha alt seviyelerin beklenmemesi gerektiğini sık sık yazdığım ve bankalarımızın aslında daha yüksek değerlerde olması gerektiğine dikkat çektiğim için teselli buluyorum.

Neyse, umarım siyaset yine gerilimler yaratmaz da, bir süre önümüze bakabiliriz. Yoksa yaşanan gerilimli gelişmeler tüm hesaplarımızı alt üst ediyor. Yine de bir süre, Destek-Direnç Tablosu verileri daha çok, yeni teknik analiz öngörüsü daha az olacak şekilde devam edebilirim. Ankara seçiminin hala netleşmemiş olması bu tereddütümün nedenini oluşturuyor. Ankara’da bir el değiştirme ciddi realize nedeni olabilir.

Not: Yazı, 09:12’de borsaanalizci.com’da yayınlanmıştır.

Saygılarımla

www.aydineroglu.comwww.borsaanalizci.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir