BIST 30 Yakın Vadeli Kontratı
Aralık vadeli endeks sözleşmesi 12.348,00 – 12.488,00 seviyeleri arasında hareket ederek dün günü %0,75 oranında bir yükselişle 12.440,00 uzlaşma fiyatından tamamladı. Sözleşmede son günlerdeki dalgalı seyrin ardından dün yükselişlerin etkili olduğu bir fiyatlama takip edildi. Sözleşmede akşam seans kapanışı da 12.464,00 puandan gerçekleşti. ABD borsaları dün günü sınırlı yükselişlerle tamamlarken, bugün ABD ve Avrupa borsaları Noel nedeniyle işlem görmeyecek. Asya piyasalarında karışık bir görünüm hâkim. Aralık vadeli endeks sözleşmesinin güne hafif alıcılı bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. Sözleşmede yukarı yönlü seyrin etkisini sürdürmesi durumunda 12.480 – 12.500 aralığı kısa vadeli ilk direnç bölgesidir. 12.500 üzerine yerleşmelerde 12.540 – 12.575 – 12.600 ve 100 günlük üssel ortalama (12.630) direnç konumunda bulunmaktadır. Geçen hafta güçlü bir direnç olarak çalışan 100 günlük ortalama üzerinde kapanışlar alınabilirse yükseliş eğilimi yeni bir güç ve ivme kazanabilir. Sözleşmede 50 günlük üssel ortalama (12.441) altında kâr satışlarının gözlenmesi halinde ise 12.400 seviyesi kısa vadeli destek noktası olarak izlenecektir. 12.400 altına sarkmalarda 12.350 – 12.300 – 12.265 ve 12.240 seviyelerine doğru kademeli geri çekilmeler gündeme gelebilir.
Dolar/TL Yakın Vade
Aralık vadeli dolar/TL sözleşmesi dün 43,0070 ile 43,0380 seviyeleri arasında dalgalanarak günü yüzde 0,08’lik düşüşle 43,0220 uzlaşma fiyatından tamamladı. Dün kurda düşük volatilitede hafif yükseliş eğilimleri takip edildi. Veri akışının sakin seyrettiği haftada işlem hacimleri düşük seyrediyor. Bugün Noel tatili nedeniyle yurt dışı piyasalar kapalı. Veri akışı bakımından da sakin. Yurt içerisinde reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı verileri takip edilecek olup, verilerin fiyatlamalara etkisini beklemiyoruz. Genel görünümde kurda düşük volatilitede sınırlı kademeli yükselişler takip edilirken, son dönemde dolar endeksi zayıflama eğilimi içerisinde hareket ediyor. Dolar/TL spot kuru, bu sabah saat 08:00 itibariyle 42,84 civarında yatay görünüm sergiliyor.
ONS ALTIN Yakın Vadeli Kontratı
Aralık vadeli ons altın sözleşmesi dün 4.468,00$ ile 4.505,00$ arasında dalgalanarak günü yüzde 0,70’lik yükselişle günü 4.477,50$ uzlaşma fiyatından tamamladı. Akşam seansı kapanışı ise uzlaşma fiyatının üzerinde 4.486,30$ seviyesinden gerçekleşti. Son dönemdeki sert yükselişler sonrası ons altın spotta dün sınırlı düzeltme eğilimleri kaydetti. ABD’de artan işsizlik oranı ve beklenti altında gelen enflasyon rakamları sonrasında FED’in 2026 yılında birden fazla faiz indirimine gideceği beklentileri ve artan jeopolitik riskler fiyatları desteklerken, momentum yükselişinin içinde bu gelişmelerin belirli ölçüde fiyatlanması düzeltme hareketlerini de sertleştirebilir. Bu bağlamda yatırımcıların aktif bir kâr al/zarar durdur stratejisine bağlı kalmalarının önem arz edeceğini değerlendiriyoruz. Bugün Noel Tatili nedeniyle yurt dışı borsalar kapalı olacak. Bu bağlamda sözleşmede işlem hacminin düştüğü daha sınırlı hareketler görebiliriz. Sözleşmede teknik görünümde 4.505$ – 4.530$ – 4.546$ ve 4.590$ seviyeleri direnç; 4.457$ – 4.438$ – 4.422$ – 4.384$ ve 4.321$ seviyeleri destek olarak takip edilebilir.
GRAM ALTIN Yakın Vadeli Kontratı
Aralık vadeli gram altın sözleşmesi 6.182,10 TL – 6.232,00 TL arasında seyrederek, günü 6.196,20 TL uzlaşma fiyatından yüzde %0,57’lik kazançla kapattı. Spot piyasada saat 08:10 itibariyle gram altın 6.164 TL civarında fiyatlanıyor. ABD’de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı 10 bin azalışla 214 bine gerileyerek beklentilerin altında kaldı. Verideki düşüşte tatil sezonunu etkili oldu. Önceki gün açıklanan veriler ABD ekonomisinin üçüncü çeyrekte iki yılın en hızlı büyümesini kaydettiğini gösterirken, tüketici güveninin aralıkta düştüğünü ortaya koymuştu. Karışık sinyaller veren ekonomik veriler sonrası Fed’in gelecek yıl faiz oranlarını daha da düşüreceğine yönelik beklentiler yükselişleri destekliyor. Bugün Noel Tatili nedeniyle yurt dışı borsalar kapalı olacak. Yurt içerisinde reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı verileri takip edilecek olup, verilerin fiyatlamalara etkisini beklemiyoruz. Sözleşmede olası oynaklığa karşı yatırımcıların aktif bir kar al/zarar durdur seviyesi belirleyerek hareket etmeleri daha sağlıklı olabilir.
Kaynak: Gedik Yatırım VİOP Bülten