VİOP Yorumu / Gedik Yatırım – (18.09.2025)

BIST 30 Yakın Vadeli Kontratı

Ekim vadeli endeks sözleşmesi 12.725,00 – 12.899,00 seviyeleri arasında hareket ederek dün günü %0,26 oranında sınırlı bir düşüşle 12.790,00 uzlaşma fiyatından tamamladı. Hafta içerisindeki yükselişlerin ardından dün sözleşmede dalgalı bir fiyatlama takip edildi. Sözleşmede akşam seans kapanışı da 12.794,00 puandan gerçekleşti. ABD borsaları Fed toplantısının yakından izlendiği günü karışık kapanışlarla tamamlarken, ABD vadelilerinde bu sabah hafif alıcılı bir seyir etkili oluyor. Asya piyasalarında genel olarak yeşil bir renk hâkim. Avrupa vadelileri ve CFD endeksleri hafif alıcılı açılışlara işaret ediyor. Ekim vadeli endeks sözleşmesinin güne hafif alıcılı bir başlangıç yapmasını bekliyoruz.

Sözleşmede yukarı yönlü denemelerde 12.870 – 12.930 aralığı ilk direnç bölgesi olup, devamında 12.975 ve 13.000 seviyeleri direnç olarak takip edilecektir. Psikolojik öneme sahip 13.000 üzerindeki kapanışlarda alımların gücünü koruyabileceği sözleşmede, 13.090 – 13.150 ve 13.200 seviyeleri direnç konumunda bulunmaktadır. Sözleşmede kâr satışlarının gözlenmesi halinde ise 12.750 – 12.700 aralığı kısa vadeli destek bölgesidir. 12.700 altına sarkmalarda 12.640 – 50 günlük üssel ortalama (12.602) ve 12.500 seviyelerine doğru geri çekilmeler gündeme gelebilir. Sözleşmede ekim vadeli grafiğe göre 50 günlük üssel ortalamanın geçtiği 12.602 üzerinde kalıcılık korunduğu sürece geri çekilmelerin sınırlı düzeltmeler olarak yorumlanabileceğini görüşümüzü sürdürüyoruz.

Dolar/TL Yakın Vade

Eylül vadeli dolar/TL sözleşmesi dün 41,7100 ile 41,7460 seviyeleri arasında dalgalanarak günü %0,10’luk düşüşle 41,7110 uzlaşma fiyatından tamamladı. ABD Merkez Bankası (FED), piyasa beklentileri dahilinde politika faizini 25 baz puan indirerek yüzde 4,00 – 4,25 aralığına çekti. Karar 11’e karşı 1 oyla alınırken, Trump’ın FED Yönetim Kurulu üyeliğine atadığı S. Miran 50 baz puanlık faiz indiriminden yana oy kullandı. Projeksiyonlarda üyelerin 2025 yıl sonu faiz oranı beklentisi yüzde 3,9’dan yüzde 3,6’ya gerilerken, büyüme beklentisi ise yüzde 1,4’den yüzde 1,6’ya yükseldi. FED Başkanı J. Powell, kısa vadeli enflasyon beklentilerinin yukarı gitmesinde tarifelerin etkili olduğunu bildirdi. Powell, toplantıdan toplantıya karar vereceklerini de belirtti. Verilerin kur ve dolar endeksi üzerindeki etkisi sınırlı kaldı. Bugün yurt içinde TCMB PPK Toplantı Özeti, ABD’de ise haftalık işsizlik maaşı başvuruları izlenecek. Dolar/TL spot kuru, bu sabah saat 08:00 itibariyle 41,31 civarında yataya yakın seyrediyor. Dolar endeksi ise 97,14 civarında bulunuyor.

ONS ALTIN Yakın Vadeli Kontratı

Ekim vadeli ons altın sözleşmesi dünü 3670,00-3732,00$ arasında seyrederek, günü yüzde 0,01 sınırlı yükselişle 3710,60$ uzlaşma fiyatından kapattı. Spot piyasada saat 08:15 itibariyle ons altın 3656$ seviyesinde izleniyor. Küresel piyasalarda, merakla beklenen Fed toplantısı sona erdi ve Fed beklentiler doğrultusunda 25 baz puan faiz indirimini gerçekleştirdi. Yılın kalan iki Fed toplantısına yönelik beklentiler belirsizdi. Dün yayınlanan ekonomik projeksiyonlardaki revizyonlar neticesinde noktasal grafikler iki faiz indirimine daha işaret ediyor. Faiz indirimi beklentilerinin devam edecek olması, altın açısından pozitif bir görünümü ilerleyen süreçte destekleyebilir. Fed’in bir sonraki toplantısı ekim ayında ve 25 baz puanlık ihtimaller şekillenmeye başladı. O güne kadar açıklanacak ABD verileri, Fed üyelerinin konuşmaları ve Fed Başkanı Powell’ın konuşması bu beklentileri şekillendirmeye devam edecektir. Altın fiyatlarındaki sınırlı geri çekilme sebebiyle sözleşmeyi güncelliyoruz. Sözleşmede 3666$-3692$ aralığını nötr olarak değerlendiriyoruz. Yukarıda 3692$ seviyesinin üzerinde kapanışlarda 3655$ stop seviyesi eklenerek 3765$ seviyesi takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 3666$ seviyesinin altında 3702$ stop seviyesi olmak koşuluyla 3592$ seviyesi izlenebilir. Bugün ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve CB öncü göstergeler endeksi verileri takip edilecek. Fed üyelerinin konuşmaları da başlayabilir çünkü Fed toplantısı geride kaldı. Faizle ilgili söylemleri yakından izlenecek. Sözleşmede olası oynaklığa karşı yatırımcıların aktif bir kar al/zarar durdur seviyesi belirleyerek hareket etmeleri daha sağlıklı olabilir.

GRAM ALTIN Yakın Vadeli Kontratı

Ekim vadeli gram altın sözleşmesi dünü 5087,30-5115,60TL arasında seyrederek, günü yüzde 0,15 kayıpla 5114,20TL uzlaşma fiyatından kapattı. Spot piyasada saat 08:15 itibariyle gram altın 4857TL seviyesinde izleniyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yapmış olduğu açıklamasında, enflasyonun düştüğünü, düşüşün devam edeceğini, bu konuda kararlı olduklarını ve kolay bir süreç olmadığını belirtti. Büyüme görünümünün daha iyi olduğunu ve bunun da nispeten makro finansal istikrarı da pekiştirince Türkiye’yi cazip hale getirdiğini ifade etti. İhracatın yüzde 62’sinin korumacılık tedbirlerine karşı korunaklı olduğunu da belirtti. Bugünün veri takviminde, TCMB PPK toplantı özeti yayınlanacak. Geçtiğimiz hafta yapılan toplantının özeti takip edilecek. ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve CB öncü göstergeler endeksi açıklanacak. Fed sonrası açıklanacak ABD verilerinin etkisi sınırlı kalabilir. Fed toplantısı geride kaldığı için Fed üyelerinin konuşmaları da başlayabilir. Sözleşmede olası oynaklığa karşı yatırımcıların aktif bir kar al/zarar durdur seviyesi belirleyerek hareket etmeleri daha sağlıklı olabilir.

Kaynak: Gedik Yatırım VİOP Bülten