VİOP Yorumu / Gedik Yatırım – (15.09.2025)

BIST 30 Yakın Vadeli Kontratı

Ekim vadeli endeks sözleşmesi 11.833,00 – 12.044,00 seviyeleri arasında hareket ederek cuma gününü %0,18 oranında sınırlı bir düşüşle 11.941,00 uzlaşma fiyatından tamamladı. Haftanın son işlem gününde dalgalı bir seyrin takip edildiği sözleşmede, yurt içindeki gelişmeler ve haber akışları yakından izlenecektir. Sözleşmede akşam seans kapanışı da 11.958,00 puandan gerçekleşti. ABD borsaları cuma gününü karışık kapanışlarla tamamlarken, ABD vadelilerinde bu sabah yatay bir seyir etkili oluyor. Asya piyasalarında genel olarak yeşil bir renk hâkim. Avrupa vadelileri ve CFD endeksleri yatay açılışlara işaret ediyor.

Ekim vadeli endeks sözleşmesinin güne dalgalı bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. Ekim vadeli grafiğe göre 200 günlük üssel ortalamanın da geçtiği 12.000 altında zayıf görünüm etkisini sürdürebileceği sözleşmede, 11.950 – 11.900 aralığı ilk destek bölgesi olarak izlenecektir. 11.900 desteği de kırılacak olursa 11.830 – 11.760 – 11.680 ve 11.550 seviyelerine doğru geri çekilmeler gündeme gelebilir. Sözleşmede 12.000 üzerinde tepki çabasında ise 12.050 – 12.100 aralığı ile 12.160 seviyesi kısa vadeli direnç noktaları olup, devamında 12.230 – 12.300 – 100 günlük üssel ortalama (12.339) ve 12.450 seviyeleri direnç konumunda bulunmaktadır. Sözleşmede gün içerisinde haber akışlarına bağlı olarak çift yönlü yüksek seyredebilecek volatiliteye karşı dikkatli olunmalı ve aktif bir risk/pozisyon yönetimi uygulanmalıdır.

Dolar/TL Yakın Vade

Eylül vadeli dolar/TL sözleşmesi cuma günü 41,9600 ile 42,0140 seviyeleri arasında dalgalanarak günü %0,01’lik yükselişle 42,0100 uzlaşma fiyatından tamamladı. Yurt içerisinde cari işlemler dengesi temmuz ayında 1,77 milyar dolar fazla verdi. Böylece yıllıklandırılmış cari işlemler açığı 18,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Diğer taraftan TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre katılımcıların, yıl sonu enflasyon beklentisi %29,86 olarak gerçekleşirken, yıl sonu dolar/TL beklentisi ise 43,8544 olarak gerçekleşti. Katılımcıların, yıl sonu politika faizi beklentisi %36,17 düzeyinde oluştu. Açıklanan verilerin ve haber akışlarının fiyatlamalar üzerindeki etkisi sınırlı kalırken, kurda düşük volatilitede sınırlı ve kademeli yükseliş eğilimleri görülmekte. Bugün yurt içerisinde gelişmeler ve bütçe dengesi verisi izlenecek olup, hafta genelinde ise ABD Merkez Bankası faiz kararı ön plana çıkacak. Dolar/TL spot kuru, bu sabah saat 08:00 itibariyle 41,37 civarında haftaya yataya yakın seyirlerde başladı. Dolar endeksi ise 97,60 civarında hareket ediyor.

ONS ALTIN Yakın Vadeli Kontratı

Ekim vadeli ons altın sözleşmesi cuma gününü 3668,30-3684,50$ arasında seyrederek, günü yüzde 0,45 yükselişle 3677,40$ uzlaşma fiyatından kapattı. Spot piyasada saat 08:00 itibariyle ons altın 3644$ seviyesinde izleniyor. Bu hafta ABD’de Fed haftası ve 17 Eylül Çarşamba Fed faiz kararını açıklayacak. Fed için 25 baz puanlık faiz indirimi beklentileri güçlendi ve fiyatlamalara dahil edildi. Altında, Fed’i bekliyor. Çarşamba gününe kadar piyasaların genelinde, Fed beklentisi sürebilir. ABD ile Çin arasında ticaret müzakereleri sürüyor. Hafta sonu başlayan görüşmelerin, 17 Eylül tarihine kadar sürmesi beklenirken, görüşmeler Madrid’de yapılıyor. Rusya-Ukrayna savaşı bitmedi ve bu durum ABD Başkanı Trump’ı rahatsız ediyor. Rusya’yı birçok kez tehdit etti. En son Avrupa ülkelerine seslendi ve Rusya’dan petrol almamaları gerektiğini belirtti. Rusya’ya yaptırımlar uygulamaya hazır olduğunu da ekledi. Bu belirsizlikler, altın fiyatları üzerinde de etkili oluyor. ABD’nin Rusya’ya olası bir yaptırım haberi, altın fiyatlarının yükselmesine neden olabilir. Sözleşmede 3666$-3692$ aralığını nötr olarak değerlendiriyoruz. Yukarıda 3692$ seviyesinin üzerinde kapanışlarda 3655$ stop seviyesi eklenerek 3765$ seviyesi takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 3666$ seviyesinin altında 3702$ stop seviyesi olmak koşuluyla 3592$ seviyesi izlenebilir. Bugün için ABD’de New York Fed imalat endeksi izlenecek. Sözleşmede olası oynaklığa karşı yatırımcıların aktif bir kar al/zarar durdur seviyesi belirleyerek hareket etmeleri daha sağlıklı olabilir.

GRAM ALTIN Yakın Vadeli Kontratı

Ekim vadeli gram altın sözleşmesi cuma gününü 5094,50- 5118,00TL arasında seyrederek, günü yüzde 0,56 yükselişle 5111,80TL uzlaşma fiyatından kapattı. Spot piyasada saat 08:00 itibariyle gram altın 4847TL seviyesinde izleniyor. Temmuz ayında cari işlemler hesabı 1.766 milyon ABD doları fazla kaydetmiştir. Yıllıklandırılmış verilere göre, temmuz ayında cari açık yaklaşık 18,8 milyar ABD doları olurken, ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret dengesi de 62,7 milyar ABD doları açık vermiştir. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek veriyle ilgili değerlendirmesinde, bu yıl cari açığın GSYH’ye oranının yüzde 1,4 ile sürdürülebilir seviyelerde kalmasını öngördüklerini belirtti. Bugünün veri takviminde, yurt içinde bütçe dengesi takip edilecek. Ağustos ayı verisinin açıklanması bekleniyor. ABD’de New York Fed imalat endeksi açıklanacak. Sözleşmede olası oynaklığa karşı yatırımcıların aktif bir kar al/zarar durdur seviyesi belirleyerek hareket etmeleri daha sağlıklı olabilir.

Kaynak: Gedik Yatırım VİOP Bülten