VİOP Yorumu / Gedik Yatırım – (12.11.2025)

BIST 30 Yakın Vadeli Kontratı

Aralık vadeli endeks sözleşmesi 11.560,00 – 12.244,00 seviyeleri arasında geniş bir bant içerisinde hareket ederek dün günü %2,40 oranında bir düşüşle 11.869,00 uzlaşma fiyatından tamamladı. Sözleşmede dün artış kaydeden volatiliteyle birlikte satıcılı bir fiyatlama takip edildi. Yurt içinde haber akışları da yakından izlenmektedir. Sözleşmede akşam seans kapanışı ise 11.972,00 puandan gerçekleşti. ABD borsaları dün günü karışık kapanışlarla tamamlarken, ABD vadelilerinde bu sabah hafif alıcılı bir seyir etkili oluyor. Asya piyasalarında karışık bir görünüm hâkim. Avrupa vadelileri ve CFD endeksleri hafif alıcılı açılışlara işaret ediyor. Aralık vadeli endeks sözleşmesinin güne alıcılı bir başlangıç yapmasını bekliyoruz.

Sözleşmede toparlanma çabasının gözlenmesi durumunda aralık vadeli grafiğe göre 500 günlük üssel ortalamanın geçtiği 11.948 ile psikolojik öneme sahip 12.000 üzerinde tutunmanın sağlanması önem taşımaktadır. 12.000 puan üzerine yerleşmelerde 12.080 – 12.130 – 12.180 – 12.220 ve 12.280 seviyeleri direnç konumunda bulunmaktadır. Sözleşmede 500 günlük ortalama (11.948) altında zayıf seyrin etkisini sürdürmesi durumunda ise 11.900 – 11.850 aralığı ilk destek bölgesi olarak izlenecektir. Bu bölge altına sarkmalarda 11.800 – 11.750 – 11.655 ve 11.560 seviyelerine doğru geri çekilmeler gündeme gelebilir. Sözleşmede artış kaydeden volatiliteye bağlı olarak alınacak pozisyonlarda aktif bir risk yönetimi izlenmelidir.

Dolar/TL Yakın Vade

Kasım vadeli dolar/TL sözleşmesi dün 42,7640 ile 42,8900 seviyeleri arasında dalgalanarak günü %0,02’lik yükselişle 42,8410 uzlaşma fiyatından tamamladı. Spot kurda düşük volatilite yataya yakın seyirlerin izlendiği bir günü geride bıraktık. Yurt içerisinde yaşanan gelişmeler piyasalarda volatiliteyi artırsa da kur üzerindeki etkisi çok sınırlı kaldı. Yurt içinde perakende satışlar eylül ayında aylık bazda yüzde 2,2 oranında artış kaydederken, yıllık artış ise yüzde 14,3 oranında artış kaydetti. Dün ABD tarafında veri akışı sakindi. St. Louis Fed Başkanı Alberto Musalem, yetkililerin ilave faiz indirimlerine dikkatli yaklaşması gerektiğini bildirirken, Fed Guvernörü Stephen Miran, aralık ayında faiz indirimini destekledi. Son dönemde FED üyelerinden karışık sinyaller gelmekle birlikte piyasa, bu sabah itibariyle FED’in aralık ayında 25 baz puanlık faiz indirimini yüzde 65,4 olasılıkla fiyatlıyor. Bugün yurt içerisinde cari işlemler dengesi açıklanacak olup, eylül ayında cari dengenin 850 milyon dolar fazla vermesini bekliyoruz. ABD tarafında ise veri akışı sakin seyredecek olup, FED üyelerinin açıklamaları takip edilecek. Dolar/TL spot kuru, bu sabah saat 08:00 itibariyle 42,23 civarında yataya yakın işlem görüyor. Dolar endeksi 99,60 civarında bulunuyor.

ONS ALTIN Yakın Vadeli Kontratı

Aralık vadeli ons altın sözleşmesi dünü 4141,10-4185,90$ arasında seyrederek günü yüzde 0,76 yükselişle 4161,80$ uzlaşma fiyatından kapattı. Spot piyasada saat 08:20 itibariyle ons altın 4107$ seviyesinde izleniyor. ABD hükümetinin açılacağına dair iyimserlik, altın fiyatlarının da sınırlı da olsa yükselişini zorlaştırdı. Altın fiyatlarının bu sabah hafif satıcılı seyrettiği görülüyor. Temsilciler Meclisindeki oylama bekleniyor. Hala net bir şekilde faaliyete başlamadı. Oylamadan yeterli oy alınırsa o zaman ABD Başkanı Trump’a imzaya gidecek ve faaliyete başlayacaklar. Süreç devam ediyor. Konuyla ilgili haber akışları yakından izleniyor. Sözleşme için bugünkü stratejimiz 4150$ seviyesinin üzerinde kapanışlarda 4108$ stop seviyesi eklenerek 4233$ seviyesi değerlendirilebilir. Geri çekilmelerde ise 4136$ seviyesinin altındaki kapanışlarda ise 4177$ stop seviyesi belirlenerek 4053$ seviyesi izlenebilir. Bugün ABD’de veri akışı sakin. Fed üyelerinin konuşmaları takip edilecek. Sözleşmede olası oynaklığa karşı yatırımcıların aktif bir kar al/zarar durdur seviyesi belirleyerek hareket etmeleri daha sağlıklı olabilir.

GRAM ALTIN Yakın Vadeli Kontratı

Aralık vadeli gram altın sözleşmesi dünü 5897,20-5977,00TL arasında seyrederek, günü yüzde 0,78 yükselişle 5904,90TL uzlaşma fiyatından kapattı. Spot piyasada saat 08:20 itibariyle gram altın 5578TL seviyesinde izleniyor. TÜİK tarafından 2025 yılı eylül ayına yönelik ticaret satış hacmi endeksi verileri açıklandı. Ticaret satış hacminin, 2025 yılı eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,3 artış kaydettiği görüldü. Aylık bazda ise yüzde 4,7 artış yaşandı. Perakende satışlardaki aylık artışın son beş ayın en yüksek seviyesine ulaştığı da takip edildi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, “Türkiye Borç Sermayesi Piyasası Görünümü” raporunu yayınladı. Raporda, Türkiye’nin borç sermayesi piyasasının önümüzdeki dönemde büyümeye devam edeceğini, toplam hacminin 2026 yılında 550 milyar dolara ulaşacağını öngördü. Kuruluş, borç sermayesi bakiyesinin 2025’in üçüncü çeyreğinde yıllık yüzde 19,5 artışla 505 milyar doları aştığını da belirtti. Bugün yurt içinde eylül ayı cari işlemler dengesi takip edilecek. ABD’de veri akışı sakin. Sözleşmede olası oynaklığa karşı yatırımcıların aktif bir kar al/zarar durdur seviyesi belirleyerek hareket etmeleri daha sağlıklı olabilir.

Kaynak: Gedik Yatırım VİOP Bülten

@ParaBorsaNet'i X'te Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN X'TE BİZİ TAKİP EDİN!