BIST 30 Yakın Vadeli Kontratı
Şubat vadeli endeks sözleşmesi 11.050,00 – 11.207,00 seviyeleri arasında hareket ederek günü %0,49 oranında bir yükselişle 11.184,00 uzlaşma fiyatından tamamladı. Gün içerisinde satışlar gözlense de kapanışa doğru tepki alımlarının etkili olduğu sözleşmede dalgalı bir fiyatlama öne çıktı. Sözleşmede akşam seans kapanışı ise 11.194,00 puandan gerçekleşti. ABD borsaları günü karışık kapanışlarla tamamlarken, ABD vadelilerinde bu sabah yatay bir seyir etkili oluyor. Asya piyasalarında karışık bir görünüm hâkim. Avrupa vadelileri ve CFD endeksleri hafif alıcılı açılışlara işaret ediyor. Şubat vadeli endeks sözleşmesinin güne hafif alıcılı bir başlangıç yapmasını bekliyoruz.
Sözleşmede tepki alımlarında 11.220 ve 11.275 seviyeleri kısa vadeli ilk direnç noktalarıdır. Bu seviyeler üzerinde 11.320 – 11.365 – 11.400 ve 11.460 seviyeleri direnç konumunda bulunmaktadır. Son dönemde vurguladığımız şubat vadeli grafiğe göre 50 ve 100 günlük üssel ortalamaların bulunduğu 11.440 – 11.460 bölgesinin aşılması yükselişlerin güç kazanabilmesi için önem taşırken, aksi halde dalgalı görünüm etkisini sürdürebilir. Sözleşmede yeniden satışların yaşanması durumunda ise 11.150 – 11.090 aralığı ilk destek bölgesi olup, devamında 11.050 – 11.000 bölgesi destek olarak önem kazanacaktır. Psikolojik öneme sahip 11.000 puan altındaki kapanışlarda satış baskısı hız kazanabilir.
Dolar/TL Yakın Vade
Şubat vadeli dolar/TL sözleşmesi dün 36,5200 ile 36,6040 seviyeleri arasında dalgalanarak günü yüzde 0,07’lik yükselişle 36,5860 uzlaşma fiyatından tamamladı. Spot Kurda hafif yükseliş eğiliminin takip edildiği bir günü geride bıraktık. Yurt içerisinde perakende satış hacmi aralık ayında yüzde 0,4 ile son beş ayın en düşük artışını kaydederken, yıllık artış ise yüzde 13,5 düzeyinde gerçekleşti. Diğer taraftan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Dubai temasları takip ediliyor. ABD tarafında ise Fed Başkanı J. Powell, para politikasının riskler ve belirsizliklere karşı iyi konumlanmış durumda olduğunu, para politikası ayarlamaları konusunda aceleci olmadıklarını bildirdi. Bugün ABD’de ocak ayına ilişkin tüketici enflasyonu ve Fed Başkanı J. Powell’ın konuşması izlenecek olup, enflasyon verisi ile birlikte piyasalarda volatilite artabilir. Yurt içerisinde ise veri akışı sakin. Dolar/TL spot kuru, bu sabah saat 08:00 itibariyle 36,04’lü seviyelerden işlem görüyor. Dolar endeksi 108,06 civarında bulunuyor. Gelişmekte olan ülke para birimleri ise dolar karşısında karışık görünüm sergiliyor.
Kaynak: Gedik Yatırım VİOP Bülten