VİOP Yorumu / Gedik Yatırım – (10.10.2025)

BIST 30 Yakın Vadeli Kontratı

Ekim vadeli endeks sözleşmesi 11.860,00 – 12.167,00 seviyeleri arasında hareket ederek dün günü %1,11 oranında bir düşüşle 11.917,00 uzlaşma fiyatından tamamladı. Güne jeopolitik risklerin yatışmasının katkısıyla pozitif bir açılışla başlayan sözleşmede gün içerisinde kazanımların korunamadığı ve devamında satışların etkili olduğu bir fiyatlama takip edildi. Sözleşmede akşam seans kapanışı da 11.933,00 puandan gerçekleşti. ABD borsaları dün günü düşüşlerle tamamlarken, ABD vadelilerinde bu sabah yatay bir seyir etkili oluyor. Asya piyasalarında kırmızı bir renk hâkim. Avrupa vadelileri ve CFD endeksleri yatay açılışlara işaret ediyor. Ekim vadeli endeks sözleşmesinin güne dalgalı bir başlangıç yapmasını bekliyoruz.

Önemli ve kritik seviyeler olarak izlediğimiz 200 günlük üssel ortalaması (12.115) ile 12.000 seviyesi altında bir kapanış gerçekleştiren sözleşmede, bu seviyeler altında kalındığı sürece zayıf görünümün etkisini sürdürebilir. Bu durumda 11.900 – 11.860 aralığı kısa vadeli ilk destek bölgesi olarak izlenecektir. Bu bölge altında 11.830 – 11.745 – 11.700 ve 11.600 seviyelerine doğru geri çekilmeler gündeme gelebilir. Sözleşmede tepki alımlarında 11.950 – 12.000 aralığı ilk direnç bölgesi olup, devamında 12.050 ve 200 günlük ortalama (12.115) direnç konumunda bulunmaktadır. 200 günlük ortalama üzerinde kalıcılık sağlanabilirse 12.170 – 12.250 aralığı test edilebilir.

Dolar/TL Yakın Vade

Ekim vadeli dolar/TL sözleşmesi dünü 42,4860-42,5350TL seviyeleri arasında dalgalanarak günü %0,08’lik düşüşle 42,5020TL uzlaşma fiyatından tamamladı. TÜİK tarafından ağustos ayı sanayi üretimi açıklandı. Aylık bazda yüzde 0,4 ve yıllık bazda yüzde 7,1 olarak gerçekleşti. Kurum olarak yayınladığımız sanayi üretimi raporunda, yılın ilk sekiz ayında sanayi üretiminde toparlanma eğiliminin devam ettiğini ancak sektörler arasında dengesiz bir dağılım göze çarptığını değerlendiriyoruz. Kredi koşullarındaki gevşeme beklentisi, yılın kalan dönemi için temkinli bir iyimserlik sağlarken; dış talep ve küresel büyüme belirsizlikleri, sanayi üretimi açısından temel risk unsuru olarak öne çıkarıyor. İmalat PMI, elektrik tüketimi ve bazı anektodal sinyaller sanayi üretiminde önümüzdeki dönemde aylık bazda sınırlı negatif seyredeceğine işaret ediyor. Bununla beraber, düşük baz etkisinin yardımıyla sanayi üretiminde Eylül ayında da %5’in üzerinde büyüme rakamları görülebileceğini düşünüyoruz. Bugün yurt içinde takvim sakin. ABD’de açıklanacak veriler takip edilecek. Dolar/TL spot kuru, bu sabah saat 08:00 itibariyle 41,82 civarında seyrediyor. Dolar endeksi ise 99,35 civarında bulunuyor.

ONS ALTIN Yakın Vadeli Kontratı

Ekim vadeli ons altın sözleşmesi dünü 3960,00-4071,90$ arasında seyrederek, günü yüzde 0,64 kayıpla 4036,30$ uzlaşma fiyatından kapattı. Spot piyasada saat 08:00 itibariyle ons altın 3960$ seviyesinde izleniyor. Küresel piyasalarda, İsrail ile Hamas arasında tansiyonun azalmaya başlaması, altın fiyatlarının da geri çekilmesini sağlıyor. ABD’de hükümet hala kapalı ve bu konuyla ilgili yeni bir gelişme yok. Hükümetin ne zaman açılacağı belirsizliğini koruyor. Haber akışları takip edilecek. Hükümet açılırsa, piyasalar üzerinde de baskının hafiflemesini sağlayacaktır. Bugün için stratejimizi güncelliyoruz. Aşağıda 3952$ seviyesinin altında 3991$ stop seviyesi eklenerek 3872$ seviyesi değerlendirilebilir. Yukarıda 3980$ seviyesinin üzerinde 3940$ stop seviyesi olmak koşuluyla 4059$ seviyesi takip edilebilir. Bugün için ABD’de veriler takip edilecek. Fed üyelerinin de konuşmaları yakından izleniyor. Sözleşmede olası oynaklığa karşı yatırımcıların aktif bir kar al/zarar durdur seviyesi belirleyerek hareket etmeleri daha sağlıklı olabilir.

GRAM ALTIN Yakın Vadeli Kontratı

Ekim vadeli gram altın sözleşmesi dünü 5488,90-5562,50TL arasında seyrederek, günü yüzde 0,64 kayıpla 5519,70TL uzlaşma fiyatından kapattı. Spot piyasada saat 08:00 itibariyle gram altın 5320TL seviyesinde izleniyor. Ağustos ayı sanayi üretimi verilerine ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz yapmış olduğu açıklamasında, sanayi üretiminde yaşanan pozitif gelişmelerin inşaat ve hizmetlerde süregelen olumlu görünüme de katkı sağlayacağını değerlendirdi. Önümüzdeki dönemde enflasyonla kararlılıkla mücadele ederken üretime, yatırıma ve ihracata verecekleri desteklerle toplumsal refahı artırmaya devam edeceklerini belirtti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise sanayi üretiminde olumlu eğilimin sürdüğünü, emek yoğun sektörlerde zayıf seyreden üretimi canlandırmak için ilave destekler üzerinde çalıştıklarını söyledi. Bugün Türkiye’de önemli bir veri akışı bulunmamaktadır. ABD’de açıklanacak veriler takip edilebilir. Fed üyelerinin de konuşmaları izleniyor. Sözleşmede olası oynaklığa karşı yatırımcıların aktif bir kar al/zarar durdur seviyesi belirleyerek hareket etmeleri daha sağlıklı olabilir.

Kaynak: Gedik Yatırım VİOP Bülten

@ParaBorsaNet'i X'te Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN X'TE BİZİ TAKİP EDİN!