BIST 30 Yakın Vadeli Kontratı
Güne jeopolitik risklerin yatışmasının katkısıyla pozitif bir açılışla başlayan ekim vadeli endeks sözleşmesinde gün içi kazanımların korunamadığı ve yeniden satışların etkili olduğu bir fiyatlama takip ediliyor. Günün ilk yarısında 11.987,00 – 12.167,00 seviyeleri arasında hareket eden sözleşme, 12:55 itibariyle %0,10 oranında sınırlı bir düşüşle 12.040 seviyelerinden işlem görüyor. 200 günlük üssel ortalama (12.116) altında fiyatlama eğiliminin devamında psikolojik öneme sahip 12.000 seviyesi de kırılacak olursa sözleşmede satıcılı seyir etkisini sürdürebilir. Bu durumda 11.950 – 11.900 aralığı kısa vadeli ilk destek bölgesi olup, bu bölge altında 11.830 – 11.780 ve 11.745 seviyelerine doğru geri çekilmeler gündeme gelebilir. Sözleşmede yukarı yönlü denemelerde 200 günlük ortalama (12.116) ilk güçlü direnç noktası olup, bu ortalama üzerinde 12.170 – 12.200 ve 12.250 seviyeleri direnç konumunda bulunmaktadır.
Dolar/TL Yakın Vadeli Kontratı
Bu sabah yurt içinde sanayi üretimi verisi takip edildi. TÜİK tarafından açıklanan veri ağustos ayında aylık 0,4 ve yıllık yüzde 7,1 artış kaydetti. Bugün, TCMB’nin haftalık para ve banka istatistikleri de takip edilecek. Fed üyelerinden Williams yapmış olduğu konuşmasında, Trump’ın tarifelerinin etkisinin beklentilerin biraz altında kaldığını, Fed’in para politikası duruşunun hala orta derecede kısıtlayıcı olduğuna inandığını, faiz oranlarını “nötr” ayara geri getirmenin doğru olduğunu belirtti. 2025 yılı içinse daha fazla faiz indirimini desteklediğini de ekledi. Bugün Fed Başkanı Powell’ın konuşması bulunuyor. Ekim vadeli Dolar/TL sözleşmesi bugün 42,4920-42,5350TL arasında seyrediyor. Dolar/TL spot kuru saat 12:50 itibariyle 41,72’li seviyelerde bulunuyor. Dolar endeksi 98,89 civarında işlem görüyor.
XAUTRY (Gram Altın) Yakın Vade
Ekim vadeli gram altın sözleşmesi bugün 5513,50-5545,00TL arasında seyrediyor. Spot piyasada saat 12:50 itibariyle gram altın 5411 lira, ons altın 4035$ ve Dolar/TL kuru 41,72’li seviyelerde takip ediliyor. Küresel piyasalarda, İsrail ile Hamas arasındaki gelişmeler yakından izleniyor. İsrail Başbakanlık yetkisinden gelen bir açıklamaya göre, Gazze’de ateşkesin, bu akşam hükümet tarafından onaylanmasının ardından yürürlüğe girileceği belirtiliyor. İki yıl süren savaşın biteceğine yönelik iyimserlik, altın fiyatlarının bugün yükseliş hızını törpülemiş durumda. Spot piyasada ons altın ve gram altında yatay seyirler izleniyor. Bugünkü takvimde, Fed Başkanı Powell’ın konuşması takip edilecek. Sözleşmede olası oynaklık karşısında yatırımcıların aktif bir kar al/zarar durdur stratejisine bağlı kalarak hareket etmeleri daha sağlıklı olacaktır.
Kaynak: Gedik Yatırım VİOP Gün Ortası Bülteni