QQQ: Ortalamadan sapmayı normalleştiren piyasa
QQQ teknoloji yatırım fonu, dönemsel hareketlerin ne denli önemli olduğunu göstermeye devam ediyor. Katma değeri yüksek ürünler, hizmetler üzerinden oluşturulan anlatıların etkisi dalgalı şekilde artmaya devam etmektedir. Ocak 2025 yazımızda aşırı anlatı üzerinden oluşmuş havanın risklerinden bahsetmiştik. Aşırılığın törpüleneceği noktaya gidilmesi gerekliydi. Gidilecek seviyeler bunu sağlamak üzerine oluşturulmalıydı. Buna uygun olarak oluşturulacak hedefleri görselleştirmenin en kolay yolu da hareketli ortalamalar üzerinden okumak olabilir.
Gerçekten de Ocak 2025 dönemindeki hareketlerde ortalamalardan pozitif sapmalar “aşırı pembe” görüntü olarak her geçen gün kendini gösteriyor idi. Teknolojik yenilenme, inovasyon üzerinden hayatların dönüştürülmesi zaman alır. Bu sürecin tamamlanması beklenmeden oluşturulan aşırılık elbette düzeltme getirecektir. Tempo kayıpları şeklinde oluşacak olan yeni izler bu şekilde görülebilir. Oluşan yeni görüntüdeki uyumlu hareketlerin gerekçelerini de geçmişe bakarak görebiliyoruz.
Piyasanın arayışta olacağı denge noktası oluştuktan sonra da bunu korumak yeni sürecin parçası olarak görülebilir. Kara kuğu olarak görülebilecekler de aslında sürecin gerektirdiği gelişmelerdir. Buna hazır olamamak, piyasa çarpıklığı olarak görülmemelidir. Eksik bakış, anlayış var ise zamanla düzeltilebilir.
Haftalık hareketlerin etkisi: %100 artış neden oldu?
Doğrulanmış hareketleri anlamak ve derinliğine inmek kurtarıcı olarak görülebilir: vaka olarak geriye bakıp tespit edebileceklerimiz vardır.
– 2023 yılı yaklaşırken 260 $ altına inilmişti. Ortalamadan aşırı sapmanın gereği olarak görülen bu düzeltmenin tepkisi de ağır oldu: 2025 içinde 530 $ üstü görülmüştür. Dolar bazlı enflasyona karşı reel artışın büyüklüğünü sektörün doğasına, yapısına bağlayabiliriz.
Doğrulanmış yaklaşımda kalma ve daha iyisini arama isteği
Yukarıdaki vaka haftalık bazda piyasa gelişmesi üzerinden gelmektedir. Daha geriye gidildiğinde de benzerleri görülmektedir. O halde kendini doğrulamayı kural edinmiş bir yapı varsa neden tekrarlanmasın? Bunu etki ve tepki dengesi olarak görmemiz mümkündür. Kazanç dağılımlarını belirlemektedir. Normalleşme süreçleri de buna göre, bir durumdan diğerine geçiş aşaması olarak da görülebilir.
Sapmalar geleceği belirliyor
– neden sonuç ilişkisi üzerinden gidersek, ortalamalardan sapmaların belirleyici etkisi devam etmektedir
– son durumda 5 yıllık ortalamadan pozitif sapmalar artmaktadır
– bu sapmalar aşırı mıdır?
– son 5 yıl üzerinden okursak aşırılık henüz oluşmamıştır
– geçmişteki aşırılıklara göre normal, sakin seyir devam etmektedir.