SASA Analizi: Avrupa borsaları yine karışık

Wall Street’in bugün yükselişe geçmesi beklenirken, Avrupa borsaları karışık şirket sonuçları ve Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) faiz politikasındaki duruşunu pekiştiren enflasyon verilerinin ardından geriliyor. New York borsalarının açılışında Dow Jones’un neredeyse durağan (+0,01%) kalması beklenirken, S&P 500’ün %0,72 ve Nasdaq’ın %1,24 artış göstermesi öngörülüyor. Avrupa tarafında ise CAC 40 %0,13, DAX %0,24 ve FTSE 100 %0,39 düşüş yaşarken, EuroStoxx 50 %0,27, FTSEurofirst 300 %0,38 ve Stoxx 600 %0,36 geriledi.

Avrupa borsalarında karamsar hava sürerken, yatırımcılar ABD ve Avrupa’da beklenenin altında bir faiz indirimi ihtimalini, şirket sonuçlarını ve Çin-ABD arasındaki ticari gerilimlerdeki geçici yatışmayı değerlendiriyor. AMB, perşembe günü faiz oranlarını değiştirmeyerek piyasa beklentilerini karşıladı ve enflasyonun hedeflerle uyumlu seyrettiğini, ekonomik büyüme risklerinin azaldığını vurguladı. Ekim ayında Avrupa Birliği’nde enflasyonun yavaşlaması, AMB’nin borçlanma maliyetlerini daha da düşürme konusundaki baskıyı hafifletiyor. Üçüncü çeyrek büyüme verileri ise beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

Şirket sonuçları açısından yoğun bir hafta geride kalırken, Meta ve Microsoft gibi teknoloji devlerinin yüksek yatırım harcamaları, yüksek değerlemelerle birleşince şüpheleri artırdı. Amazon ve Apple’ın sonuçları ise daha olumlu karşılanması bekleniyor. Bununla birlikte, para politikalarındaki olası gevşeme ve Çin-ABD arasındaki ticari ilişkilerin iyileşmesi umutları, borsaları son aylarda rekor seviyelere taşıdı. Stoxx 600 endeksi, ekim ayında dört aydır art arda kazanç elde etmeye hazırlanıyor.

Tahvil piyasalarında ise Avrupa ve ABD’de getiriler yükseliş eğiliminde. Almanya’nın 10 yıllık tahvil faizi %2,6497’ye, Fransa’nın ise %3,4297’ye yükseldi. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi %4,1066’ya, 2 yıllık ise %3,6147’de sabit kaldı. Dolar endeksi ise üç aylık en yüksek seviyesine ulaştı.

Haftalık bazda en çok artan hisseler ilk 4 hisseyi masaya yatıralım. LYDHO (Lydia Holding) 194.3 TRY fiyatla %9.96 yükselişle günün en iyi performansını UFUK (Ufuk Yatırım) 2,015 TRY seviyesinde %7.75 artışla işlem görürken, BULGS (Bulls Girişim Sermayesi) 51.46 TRY’den %7.86 yükseliş kaydetti.

BURCE (Burçelik Bursa Çelik Döküm) ise 41.40 TRY fiyatla %5.13 artış göstererek listede yer alıyor. Dört hisse de hem teknik hem de temel analiz açısından Güçlü Al tavsiyesi alıyor. ASELSAN hisse konusuna gelirsek, 204 TL ile süpertrend sat sinyalinde bulunuyor.

Grafik TradingView’den

SASA hisse an itibariyle 3,06 TL seviyesinde işlem görüyor ve teknik olarak “Satış” sinyali veriyor. Hareketli ortalamalar “Güçlü Satış” pozisyonunda bulunurken, osilatörler “Alış” tarafında yer alıyor.

RSI değeri 36,86 ile aşırı satım bölgesine yaklaşmış durumda ve momentum göstergeleri negatif. Stokastik %K değeri 29,17 seviyesinde olup, hisse düşük bir bölgede işlem görüyor. Volatilite günlük bazda %1,31 seviyesinde ve hacim bir günde %30,97 azalmış durumda.

Fibonacci pivot noktası 4,03 TL’de bulunuyor ve bu seviye önemli bir direnç noktası oluşturuyor. Ichimoku temel çizgisi 3,57 TL’de ikinci bir direnç seviyesi olarak öne çıkıyor. Destek tarafında ise Williams %R göstergesi -75 seviyesinde olup, 2,80-2,90 TL bandının ilk önemli destek, 2,50-2,60 TL aralığının ise ikinci güçlü destek seviyesi olarak izlenebileceğini gösteriyor.

Hisse son bir haftada %2,86, son bir ayda %12,32 değer kaybetti. Üç aylık bazda %2,24 düşüş yaşanırken, yıllık kayıp %22,73 seviyesinde.

Şirketin hisse başı karı -0,13 TL negatif seviyede ve net kar büyümesi yıllık bazda %0,48 ile oldukça sınırlı. Ancak uzun vadede iyi planlar var. Toplam varlıklar %52,95 büyümesine rağmen karlılık ciddi baskı altında. Net borç 117,6 milyar TL seviyesinde olup, şirketin F/K oranı negatif karlılık nedeniyle hesaplanamıyor. Süpertrend yatayda sat sinyalinde.

Sonuç itibariyle, petrol fiyatları, ABD dolarının güçlenmesi, Çin’deki zayıf imalat verileri ve arz artışı beklentileriyle üçüncü ay üst üste düşüşe hazırlanıyor. Brent petrol %0,23 düşüşle 64,85 dolara, WTI ise %0,31 gerileyerek 60,38 dolara indi. Türkiye’nin tahvil faizleri %27 civarı (ABD‘de yüzde 2 civarı) ve Gelişen piyasa, yüksek getiri–yüksek risk sunuyor. Yüksek nominal getiri sunar, ancak yüksek enflasyon ve kur riski nedeniyle reel getiri sınırlıdır. ABD ve Avrupa tahvilleri düşük ama güvenli kabul edilir; merkez bankası politikaları (Fed ve ECB) bu getiriler üzerinde doğrudan etkilidir.

Okan Özdemir

@ParaBorsaNet'i X'te Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN X'TE BİZİ TAKİP EDİN!