Katılım endeksleri: defter değerine göre pahalı görüntü beklentiyle ilişkili
Katılım endeksleri temettü veriminde son ortalama altı performans gösterse de; piyasa değerinin, defter değerine göre ters yönde kaldığını görüyoruz. Pahalı görüntü, temettü veriminin artabileceği beklentisiyle de gelişebilir. Bilanço analiz modellerine bu gözle yeni parametreler katılabilir. Sadece piyasa değeri açısından bakarsak, geçmişe göre hareketlenmenin pozitif gelişmesi gerektiğini gösteren gelişmeler var. Aylık ve yıllık getirilerdeki enflasyon altı getiri de beklenti birikmesiyle ilgili olabilir. Göstergeleri de bu gözle takip etmek gerekir. Ufak dalgalanmalar, büyük hareketleri besleyebilir.
Mart ayında başlayan pozitif beklenti
Geriye dönüp, 18 mart kapanışıyla en çok kazandıranlar arasında katılım endekslerini görmekteyiz. Ertesi gün, genel kırılım başlamıştı. Birikmeye başlamış olan beklentiden bahsetmeye götürmektedir. Beklentinin hikayesine bakarak gelecek üzerine gelişmeleri düşünebiliriz. Mart ortasında görülen 1 aylık getiri performansı 6 aylık veriler üzerinden okunursa aşırı sapma hareketini gerektirdiğini düşündürmektedir. Aşırı sapma pozitifti, o halde geçmişte bir dönemde aşırı sapma negatif olmalıydı dengelenme oluşabilsin. Bunu da 3-4 ay önceki, yine 6 aylık ortalamadan sapmayla açıklayabiliriz.
Geçmişten takip eden bilirler ki, yaş almış veriye daha fazla önem vermekteyiz. Geleceği anlamak için geriye bakmayı uygun görmekteyiz. Sebebi de açıktır: neden sonuç ilişkisi en değerli geçmişten gelmektedir. Bunu ortaya çıkarmak da hesaplamalar üzerinden olmaktadır.
Yıllık getiri eriyorsa anormallik olabilir
Yine mart dönemine bakarsak: ay ortasını geçerken yıllık getiri yükselişi hızlanmıştı. Bu hızlı harekete karşılık göstergeler benzer uyumu göstermiyordu. Uyumsuzluk hem formasyon olarak hem de seviye olarak belirginleşmeye başlamıştı. Sonuçta, yüksek getiri daha yüksek gösterge değerleri gerektirirdi, ancak bu oluşmuyordu.
Kırılım anatomisini biraz da uyumsuzluk kalitesi üzerinden bakmak gerekir. Uyumsuzluk kalitesi düşük ise, yanıltıcı trend değişikliği olarak anlamlandırılabilir ve birincil önemde tespit olarak görülmemelidir.
Bundan sonra ne olur?
– mart ortasından bu yana yıllık getiride hızlı erime görüldü
– buna karşılık göstergeler uyumsuzluk içine gerdi
– düşüş trendinin ima ettiği getiri kaybının daha fazla süremeyeceğine işarettir
– bir araç gibi düşünürsek: her gün hız kazandı: böylece günlük ortalama hız yükseldi
– ancak iç düzenek daha fazla yükselişi ortalama için beklemiyordu
– düşüş sonrası tam tersi yönde gelişen pozitif uyumsuzluk içinde ilerleme görüyoruz