Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi Çek Bilgileri / Ocak 2025
Bankalara ibraz edilen çek tutarı arttı.
Bankalara, 2025 yılının Ocak ayında ibraz edilen 307 bin keşideciye ait 1,3 milyon adet çekin toplam tutarı 762 milyar TL oldu.
Bir önceki yıla göre; keşideci sayısı (tekilleştirilmiş) yüzde 10 azaldı. İbraz edilen çek adedi yüzde 33 azalırken, çek tutarı ise yüzde 17 arttı.
Karşılıksız işlemi yapılan çek tutarı arttı.
2025 yılı Ocak ayında bankalara ibraz anında karşılıksız çıkan, 6,6 bin keşideciye ait 22 bin adet çekin toplam tutarı 17,4 milyar TL oldu. Karşılıksız işlemi yapılan 1.124 keşideciye ait toplam 790 milyon TL tutarındaki 1.399 adet çek daha sonra ödendi.
Karşılıksız işlemi yapılan çek tutarının ibraz edilen çeklere oranı bir önceki yıla göre arttı.
Ocak ayında karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bankalara ibraz edilen çeklere oranı; tutar olarak yüzde 2,3 ve adet olarak yüzde 1,7 oldu.
2025 yılı Ocak ayında, karşılıksız işlemi yapılan çek tutarının en yüksek olduğu 5 il sırası ile İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa ve Antalya oldu.
Raporun tamamı için tıklayın.
Kaynak: Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi