Haftalık Hisse Önerileri / Anadolu Yatırım – (3-7 Mart 2025)

Haftalık Strateji

Küresel piyasalarda bu hafta ABD’de tarım dışı istihdam verileri izlenecek…

Küresel piyasalarda geçtiğimiz hafta ekonomik ve siyasi veri gündemi yoğun seyretti. ABD’de öncü büyüme verileri ile Fed’in favori göstergesi çekirdek PCE verileri izlendi. ABD ekonomisi ikinci okuma verilerinde ilk tahminlere paralel olarak yıllık %2,30 büyüdü. ABD Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) fiyat endeksi Ocak 2025’te aylık bazda %0,3 artış göstererek Aralık ayıyla aynı hızda ve beklentiler doğrultusunda arttı. Çekirdek PCE enflasyonu yıllık bazda %2,6 ile yedi ayın en düşük seviyesine geriledi. Geçtiğimiz hafta ABD Başkanı Trump, 4 Mart’ta Kanada ve Meksika tarifelerinin yürürlüğe gireceğini, ayrıca Çin’e ek %10 tarife daha getirileceğini açıkladı. Ayrıca Trump ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski’nin arasında Oval Ofis toplantısında yaşanan gerginlikler sonrası, görüşmenin ardından imzalanması beklenen nadir toprak elementleri anlaşması imzalanmadı.

Yurt içinde geçtiğimiz haftanın odağında büyüme verileri bulunuyordu. TÜİK verilerine göre yıllık GSYH, 2024 yılında bir önceki yıla göre %3,2 ile beklentilerin üzerinde artış gösterdi. Türkiye ekonomisi 2023 yılında ise %5,1 büyümüştü.

Gelişmeler doğrultusunda dolar endeksi (DXY) haftayı %0,91 değer kazancı ile tamamladı. ABD 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi, geçtiğimiz haftayı negatif bir seyir ile %4,21 seviyesinden tamamladı. ABD borsalarında ise geçtiğimiz hafta karışık bir seyir takip edildi. Haftalık bazda S&P 500 %0,97, Nasdaq %3,47 değer kaybederken, Dow Jones %0,95 değer kazancı ile haftayı tamamladı. Rekor seviyelerinden gelen düzeltme hareketinin takip edildiği Ons altın geçtiğimiz hafta %2,59 değer kaybetti. Brent petrolün varil fiyatı haftalık bazda %1,27 azaldı.

Bu hafta küresel piyasalarda ABD’de tarım dışı istihdam, Euro Bölgesi’nde ECB faiz oranı kararı ile TÜFE, Almanya, İngiltere ve Çin’de imalat PMI, Japonya’da hane halkı güveni, yurt içinde TÜFE ve TCMB PPK faiz oranı kararı takip edilecek. Yurt içinde bu hafta AEFES, ASUZU, AKENR, CCOLA, DOHOL, ENKAI, KOZA, SAHOL, PGSUS, MGROS’un 4Ç24 finansal sonuçları takip edilecek.

ABD’de bu hafta odak işgücü verilerinde bulunuyor. Piyasalarda bu hafta yakından izlenecek tarım dışı istihdamında beklentiler şubat ayında 156bin kişi olarak gerçekleşmesi yönünde bulunuyor. Ocak ayında tarım dışı istihdamı 143bin kişi olarak açıklandı. Cuma günü açıklanacak istihdam verileriyle birlikte ortalama saatlik kazançlar ve işsizlik oranı da izlenecek veriler arasında bulunuyor. Ortalama saatlik kazançların şubatta %0,30 artması, işsizlik oranının ise %4,1’den %4,0’a gerilemesi öngörülüyor. Ayrıca bu hafta Fed Başkanı Powell’ın konuşması ve S&P Global ve ISM imalat PMI’larından sektöre ilişkin sinyaller de fiyatlamalara etki edebilir.

Euro Bölgesi’nde bu hafta veri yoğun bir gündem izlenecek. Öncelikli olarak ECB’nin faiz oranı kararı takip edilecek. Bu ayki toplantıda ECB’nin 25 baz puanlık indirimle faiz oranını %2,75’ten %2,50’ye indirmesi beklenmektedir. Kararın ardından ECB Başkanı Lagarde’ın yapacağı açıklamalar da piyasalarda yakından takip edilecek. Lagarde’ın konuşmasında, ECB’nin faiz indirim patikasına ilişkin vereceği ipuçları aranacak. Bu hafta Euro Bölgesi’nde ayrıca TÜFE ve büyüme verileri de yakından takip edilecek veriler arasında bulunuyor. Şubat ayı öncü verilerine göre TÜFE’nin yıllık bazda %2,50’den %2,30’a gerilemesi öngörülüyor. Final büyüme verilerinde ise, Bölge ekonomisinin 4Ç24’te öncü verilere paralel olarak çeyreklik %0,10 bir önceki yılın aynı çeyreğine göre ise %0,90 büyümesi bekleniyor. Yine bu hafta ekonomik aktiviteye ilişkin önemli sinyaller vermesi bakımından yakından izlenen perakende satış verilerinin de, şubat ayında aylık %0,10 artış göstererek yıllık bazda %1,90 artış kaydetmesi bekleniyor. Perakende satışlarda ocak ayında %0,20 gerileme kaydedilmişti.

Almanya’da bu hafta PMI verileri ile fabrika siparişleri takip edilecek. Ayrıca Almanya Merkez Bankası Bundesbank Başkan’ı Nagel’ın konuşması takip edilecek. İmalat PMI’ın şubat ayında 45,0’dan 46,1’e yükselmesi, hizmet PMI’ın ise 52,5 puanda sabit kalması öngörülüyor. Bu ay ocak ayı rakamları açıklanan ve sanayi üretimine ilişkin öncü veri niteliğindeki fabrika siparişleri, aralıkta %6,90’lık artış göstermişti.

İngiltere’de bu hafta PMI verileri izlenecek. İmalat PMI’ın şubat ayında 48,3’ten 46,4 puana gerilemesi,hizmet PMI’ın ise 50,8’den 51,1 puana yükselmesi öngörülüyor. Bileşik PMI’da ise beklentiler 0,1 puanlık azalış ile 50,6’dan 50,5’e gerilemesi yönünde bulunuyor. Çin’de bu hafta PMI verileri odakta. Ayrıca ticaret dengesi izlenecek. İmalat PMI’ın 50,1’den 50,4’e yükselmesi beklenirken, hizmet PMI’ın 51,0 puandan 50,8’e gerilemesi öngörülüyor. Japonya’da bu hafta PMI verileri ayrıca hane halkı güveni ve işsizlik oranı verileri takip edilecek. İmalat PMI’ın Japonya’da şubat ayı verilerine göre 0,2 puan artış ile 48,9 puan seviyesine yükselmesi, hizmet PMI’ın ise 53,0’dan 53,1’e yükselmesi öngörülüyor. İşsizlik oranının %2,40’ta sabit kalması hane halkı güveninin ise 0,5 puan iyileşerek 35,7’ye yükselmesi beklenmekte.

Yurt içinde veri odaklı bir hafta takip edilecek. Öncelikli olarak ocak ayı TÜFE ile ÜFE verileri ardından TCMB PPK faiz oranı kararı bu haftanın gündemini oluşturuyor. Ayrıca TCMB tarafından yayımlanacak Piyasa Katılımcıları Anketi’nde, enflasyon ve faiz indirimi beklentileri yakından takip edilecek.

Foreks haber anketine göre piyasa medyan TÜFE beklentisi şubat ayında aylık %3,00 yıllık bazda ise %40,04 artış gerçekleşmesi yönünde. Ocak ayında TÜFE aylık bazda %5,03 ile beklentilerin üzerinde artarken yıllık bazda %42,12 seviyesinde gerçekleşmişti. Çekirdek TÜFE’de ise beklentiler aylık %2,66 yıllık bazda ise %41,17 artış gerçekleşmesi yönünde. TCMB PPK’nın bu ayki toplantısında beklentiler ise 250 baz puanlık indirim yönünde şekillenmiş durumda. Ocak ayı toplantısında, Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının beklentilere paralel olarak %47,50’den %45,0’a indirilmesine karar verdi. Karar metninde “öncü veriler ocak ayında öngörülerle uyumlu bir artışa işaret etmektedir. Son çeyreğe ilişkin göstergeler yurt içi talebin enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelerde bulunduğunu göstermektedir. Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları iyileşme eğilimi sergilemekle birlikte, dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam etmektedir.” denildi.

TCMB tarafından yayımlanan ankete göre, Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi Şubat ayında %27,05’ten %28,30’e yükseldi. 12 ay sonrası TÜFE ise beklentisi Ocak ayında %25,38 iken, Şubat anketi döneminde %25,26 oldu. Ayrıca bu hafta TÜİK tarafından yayımlanacak finansal araçların reel getiri oranları ve Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanacak hazine nakit gerçekleşmeleri de izlenecek veriler arasında yer alıyor. Yurt içinde bu hafta ayrıca AEFES, ASUZU, AKENR, CCOLA, DOHOL, ENKAI, KOZA, SAHOL, PGSUS, MGROS’un 4Ç24 finansal sonuçları takip edilecek.

Haftalık Teknik Takip Listesi

Kaynak: Anadolu Yatırım Haftalık Bülten