Haftalık Strateji
Küresel piyasalarda bu hafta Fed ve ECB kararları gündemin odağında…
Küresel piyasalarda geçtiğimiz hafta görevine başlayan ABD başkanı Trump ekonomik gündemin odağındaydı. Donald Trump, 1 Şubat’a kadar Meksika ve Kanada’ya yüzde 25’e varan gümrük vergileri uygulamayı planladığını söyledi. Ancak Çin’e tarife uygulamadan önce bir önceki döneminde imzalanan anlaşmaya uyup uymadığının araştırılmasını istemesi Asya borsalarında pozitif fiyatlandı. Trump ayrıca evrensel bir tarife uygulamayı da düşündüğünü ancak bu karara henüz hazır olunmadığını belirtti. Buna ek olarak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e “Ukrayna’daki savaşı sona erdirmek üzere anlaşmaya varın” çağrısında bulunarak, aksi halde Rusya’ya ciddi yaptırımlar ve gümrük vergileri getireceğini açıkladı. Son olarak Davos Ekonomik Forumu’nda konuşan ABD başkanı Trump faiz oranlarının tüm dünyada hızla aşağı gelmesi gerektiğini vurguladı ve “Deregülasyon kampanyaları eşi benzeri görülmemiş kadar hızlı biçimde hayata geçirilecek” dedi. Trump’ın faiz oranları konusunda açıklamaları ardından ABD 10 yıllık tahvil faizleri ve DXY’de geri çekilme gözlendi.
Yurt içinde geçtiğimiz haftanın odağında PPK faiz oranı kararı bulunuyordu. Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının beklentilere paralel olarak %47,50’den %45,0’a indirilmesine karar verdi. Karar metninde “öncü veriler ocak ayında öngörülerle uyumlu bir artışa işaret etmektedir. Son çeyreğe ilişkin göstergeler yurt içi talebin enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelerde bulunduğunu göstermektedir. Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları iyileşme eğilimi sergilemekle birlikte, dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam etmektedir.” denildi. Şahin bir indirime işaret eden “Maliye politikasının artan eşgüdümü de bu sürece önemli katkı sağlayacaktır. Enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir.” İfadesi de yine karar metninde bulunuyor.
Geçtiğimiz hafta satıcılı seyreden dolar endeksi (DXY) haftayı %1,79 değer kaybı ile tamamladı. ABD 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi, haftayı %4,63 seviyesinden tamamladı. Trump’ın sık sık vergi kesintilerinden ve yatırımlarından bahsetmesi ile ABD borsalarında pozitif seyir izlendi. Haftalık bazda S&P 500 %1,74 Dow Jones %2,15 Nasdaq ise %1,65 değer kazandı. Yine Trump etkisi ile Ons altın geçtiğimiz hafta %2,64 değer kazandı. Brent petrolün varil fiyatı haftalık bazda %2,91 azaldı.
Bu hafta küresel piyasalarda ABD’de Fed’in faiz oranı kararı ve öncül GSYH verileri, Euro Bölgesi’nde ECB’nin faiz oranı kararı ve öncül GSYH, Almanya’da öncül GSYH ve TÜFE, Çin’de Caixin imalat PMI, Japonya’da Tokyo TÜFE, yurt içinde ise PPK toplantı özeti ve 4Ç24 dönemine dair gelecek bilançolar takip edilecek. ABD’de bu hafta “Muhteşem Yedili”lerden Microsoft, Meta, Tesla, Apple ve Amazon’un 2024 bilançolarını açıklaması bekleniyor. Yurt içinde ise bu hafta GARAN, YKBNK ve ARCLK’in 4Ç24 finansal sonuçları takip edilecek.
ABD’de bu haftanın odağı Fed’in faiz oranı kararı. Fed aralık ayında beklentilere paralel olarak 25 baz puan indirimle faiz oranını %4,25-4,50 seviyesine çekmiş; yayımladığı ekonomik projeksiyonlarda ise 2025 yılında 50 baz puan daha indirim tahmin edilmişti. Vadeli piyasalar, 2025 yılı için en erken Haziran ayında 25 baz puanlık bir indirim fiyatlıyor. ABD’de bu hafta ayrıca 4Ç25’e ilişkin GSYH verileri ve Fed’in favori göstergelerinden çekirdek kişisel tüketim harcamaları (PCE) aralık ayı verileri takip edilecek. 4Ç24’te ABD ekonomisinin çeyreklik bazda %2,50 büyümesi bekleniyor. Çekirdek PCE verilerinde ise beklenti aylık %0,2 artış olacağı yönünde. Çekirdek PCE, kasım ayında aylık %0,1, yıllık %2,9 artış göstermişti. GSYH fiyat endeksinde ise beklenti çeyreklik bazda %2,70 artış olması. Bu hafta ayrıca veri gündeminde inşaat izinleri, yeni konut satışları, Dallas Fed imalat endeksi, dayanıklı mal siparişleri, konut fiyat endeksi, Conference board tüketici güveni, Richmond Fed imalat endeksi, öncül mal ticaret dengesi, askıdaki konut satışları ve Chicago PMI veri gündeminin içerisinde. Aralık ayında inşaat izinlerinde 1,483mn artış bekleniyor. Yeni konut satışlarında ise 670bin artış görülmesi beklenmekte. Yine konut piyasası verilerinden konut fiyat endeksinin kasım ayında aylık %0,2 artacağı öngörülüyor. Aralık ayında askıdaki konut satışlarının ise %1,0 azalış göstermesi beklenmektedir.
Dallas Fed imalat endeksi aralık ayında 3,4 puanda gerçekleşmişti. Richmond Fed imalat endeksinin de -8 puan olması beklentileri bulunuyor. Conference Board (CB) tüketici güveninin ocak ayında 10,6 puana yükselmesi beklenmektedir. Aralık ayında çekirdek dayanıklı mal siparişlerinde %0,3 artış beklenirken dayanıklı mal siparişlerinin %0,1 artacağı öngörülüyor. Öncü mal ticaret dengesinin 105,7mlr USD açık vermesi beklenmektedir. Son olarak Chicago PMI’ın ocak ayında 40,6 puana yükselmesi bekleniyor.
Euro Bölgesi’nde de bu haftanın odağında ECB’nin faiz oranı kararı bulunuyor. Ek olarak 4Ç24 GSYH büyümesi, tüketici güveni, sanayi güveni ve işsizlik oranı takip ediliyor olacak. ECB’nin bu hafta 25 baz puan ile indirimlere devam etmesi bekleniyor. ECB üyelerinin de son açıklamaları bu yönde bulunuyor. Bölge ekonomisinin ilk tahminlerde 4Ç24 döneminde çeyreklik %0,1, yıllık %1,0 büyümesi beklenmekte. İşsizlik oranının aralık ayında %6,30 seviyesinde sabit kalması beklenmektedir. Tüketici güveninin ocak ayında -14,2 puanda gerçekleşmesi beklenmektedir. Almanya’da bu hafta öncül TÜFE, 4Ç24 büyüme verileri, perakende satışlar, GfK tüketici güveni, İfo iş iklimi endeksi ve işsizlik oranı takip edilecek. Ocak ayı öncül verilerinde TÜFE’nin aylık %0,1, yıllık %2,70 artış göstermesi beklenmektedir. Aralık ayında TÜFE aylık %0,5, yıllık %2,60 artış göstermişti. Alman ekonomisinin ilk tahminlerinde çeyreklik %0,1 küçülmesi, yıllık bazda ise değişim göstermemesi bekleniyor. İfo iş iklimi endeksinin ocak ayında 84,9 puanda açıklanacağı öngörülürken, GfK tüketici güveninin ise şubatta -20,5 puan olması beklenmektedir. Öte yandan perakende satışların aralık ayında aylık bazda değişim göstermemesi bekleniyor. Son olarak işsizlik oranının ocak ayında %6,1 oranında sabit kalması beklenmektedir.
Japonya’da bu hafta Tokyo TÜFE, hane halkı güveni, işsizlik oranı, sanayi üretimi ve perakende satışlar takip edilecek. Hanehalkı güveninin ocak ayında 36,5 puanda gerçekleşmesi bekleniyor. Ek olarak Tokyo çekirdek Tokyo TÜFE’nin %2,50 artması beklenirken, işsizlik oranının aralık ayında %2,50 olacağı öngörülmektedir. Son olarak aralık ayında sanayi üretiminin aylık %0,3 artması beklenirken, perakende satışların Aralıkta %3,40 artacağı öngörülüyor. Çin’de bu hafta piyasalar çoğunlukla kapalı seyrediyor. Caixin imalat PMI ocak ayı verilerinde xx puanda gerçekleşmesi bekleniyor.
Yurt içinde bu hafta gözler PPK toplantı özetinde olacak. Ayrıca hizmet, perakende, ticaret ve inşaat güven endeksi, reel kesim güven endeksi ve imalat sanayi kapasite kullanım oranı ocak ayı verileri, sektörel enflasyon beklentileri, ekonomik güven endeksi, dış ticaret istatistikleri, hizmet ÜFE, 4Ç24 turizm istatistikleri ve yerli-yabancı turist girişleri takip edilecek. Mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi Aralık ayında bir önceki aya göre; hizmet sektöründe %2,4 oranında artarak 113,6 değerini, perakende ticaret sektöründe %1,2 oranında artarak 113,0 değerini ve inşaat sektöründe %1,9 oranında artarak 89,4 değerini aldı.
İmalat sanayi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış Kapasite Kullanım Oranı (KKO-MA), bir önceki aya göre değişmeyerek %75,6 seviyesinde gerçekleşmiştir. 2024 yılı Aralık ayında mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA), bir önceki aya göre 0,7 puan azalarak 102,7 seviyesinde gerçekleşmiştir. 2024 yılı Aralık ayında 12 ay sonrası yıllık enflasyon beklentileri, Piyasa katılımcıları için 0,1 puan azalarak %27,1 seviyesine, Reel sektör için 0,2 puan azalarak %47,6 seviyesine, Hanehalkı için 1,0 puan azalarak %63,1 seviyesine geriledi. Ekonomik güven endeksi Kasım ayında 97,1 iken, Aralık ayında %1,8 oranında artarak 98,8 değerini aldı. Aralık ayında TCMB, Para Politikası Kurulu Toplantı Özetinde “Öncü göstergeler tüketici enflasyonunun aralık ayında zayıfladığına işaret etmektedir. Temel mal enflasyonu düşük seyretmeye devam ederken, hizmet enflasyonundaki iyileşme belirginleşmektedir. Bu görünüm altında, öncü veriler aralık ayında ana eğilimde düşüşe işaret etmektedir.” değerlendirmelerinde bulundu.
Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2024 yılı Kasım ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %3,1 azalarak 22 milyar 289 milyon dolar, ithalat %2,7 artarak 29 milyar 748 milyon dolar olarak gerçekleşti. Hizmet Üretici Fiyat Endeksi aylık %0,76 azaldı, yıllık %53,44 arttı. Turizm geliri Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarından oluşan III. çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %3,9 artarak 23 milyar 219 milyon 751 bin dolar oldu. Turizm gelirinin %14,7’si ülkemizi ziyaret eden yurt dışı ikametli vatandaşlardan elde edildi. Ülkemizden çıkış yapan ziyaretçi sayısı 2024 yılı III. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %3,5 artarak 23 milyon 206 bin 579 kişi oldu. Ziyaretçilerin %12,2’sini 2 milyon 835 bin 74 kişi ile yurt dışında ikamet eden vatandaşlar oluşturdu. Ayrıca TCMB’nin net rezervi aynı dönemde 60,7 milyar dolardan 60,9 milyar dolara yükseldi. Swap hariç net rezerv ise 40,5 milyar dolardan 43,1 milyar dolara çıktı.
Haftalık Teknik Takip Listesi
Kaynak: Anadolu Yatırım Haftalık Bülten