Fransa Merkez Bankası’ndan çağrılar yapılıyor. Avrupa’nın euro’yu uluslararası arenada daha etkili bir konuma taşımak için ivedilikle harekete geçmesi gerektiği vurgulandı. Lüksemburg’da yapılan konuşmada, Trump yönetiminin ticaret politikalarının dolara olan güveni sarsmasına rağmen, euro’nun henüz alternatif bir rezerv para birimi olarak konumlandırılamadığı belirtildi. Avrupa’nın kararsızlık, uyumsuzluk ve bürokratik engellerle vakit kaybedilmemesi gerektiği söylenerek, 1 Ocak 2028 gibi net bir hedef tarihin belirlenmesi önerildi. Aksi takdirde önlerindeki fırsatın kapanma riskiyle karşılaşılacağı ifade edildi.
Euro’nun küresel pozisyonunun güçlendirilmesinde temel yollardan birinin dış ticarette euro cinsinden faturalandırmanın artırılması olacağı değerlendirildi. Özellikle ABD’nin korumacı politikalarından ağır darbe almış ülkelerle yapılan ticaretin euro bazlı gerçekleştirilmesinin büyük avantaj sağlayabileceği belirtildi. Hindistan, İsviçre ve Endonezya gibi ülkelerle yapılacak ticaret anlaşmalarında euro kullanımının yaygınlaştırılmasının stratejik bir fırsat sunduğu ifade edildi. Bu kapsamda AMB’nin, euro bölgesi dışındaki merkez bankalarına euro likidite hatlarının genişletilmesi ve dijital euro ihracının hızlandırılması önerildi.
Ödeme sistemleri altyapısının güçlendirilmesinin de kritik öneme sahip olduğu vurgulandı. Target sistemi olarak bilinen (bizim Troy gibi) ve AB içinde bankaların anlık para transferi yapmasını sağlayan Avrupa ödeme altyapısının, Hindistan, İsviçre, İngiltere, Kanada ve Brezilya gibi ülkelerin para birimlerine açılması gerektiği belirtildi. Bu genişlemenin, euro’nun uluslararası ödemelerdeki kullanımının artırılarak küresel finansal sistemde daha merkezi bir rol oynamasının sağlanacağı ifade edildi. Ayrıca, mevcut ulusal düzenlemelerin yerini alacak pan-Avrupa hukuki ve düzenleyici bir çerçevenin oluşturulmasıyla, şirketler için bürokrasinin azaltılacağı ve sermaye hareketlerinin kolaylaştırılacağı değerlendirildi.
İşte güncel piyasa durumu: Altın (XAUTRYG) 5.141,54 TL’den %0,37 düşüşle, ons altın (XAUUSD) 3.844,37 dolardan %0,55 düşüşle işlem görüyor. Gümüş (XAGUSD) 46,41 dolardan %1,90, gram gümüş (XAGTRYG) ise 61,99 TL’den %1,79 değer kaybetti. Kripto paralar karışık seyrediyor:
Bitcoin fiyatı 119.569,14 dolardan %0,85 yükselirken, Ethereum 4.445,39 dolardan %2,21 ve XRP 3,0518 dolardan %3,52 artış gösterdi.
Döviz kurlarında Euro/Dolar 1,17129’dan %0,14 düşerken, Dolar/TL 41,6020’den %0,24 yükseldi. Endekslerde Dow Jones 46.404,11’den %0,08 düşüş, DXY dolar endeksi 97,903’ten %0,20 yükseliş kaydetti. VIX korku endeksi 16,64’ten %2,21 artarken, XU100, BİST 100 endeksi, 11.082,63’ten %1,23 ve XHARZ 156.734,80’den %3,21 geriledi.
Grafik TradingView’den
FROTO Ford Otomotiv teknik göstergelerde “Sat” sinyali veriyor ve hareketli ortalamalar da satış yönünde. Hisse 99,9 TL seviyesinde işlem görürken günlük %0,40 düşüş yaşadı. RSI 42,2 ile nötr bölgede, Stokastik %19,8 seviyesinde aşırı satım bölgesine yaklaşmış durumda.
CCI -95,9 ile güçlü satış baskısı gösteriyor. Ichimoku Base Line 106,1 TL’de direnç oluştururken, Fibonacci pivot noktası 102,95 TL’de bulunuyor.
Performans açısından FROTO son bir haftada %2,25 düşerken, aylık bazda %10 geriledi. Ancak 3 aylık dönemde %7,19 kazanç sağladı. Süpertrend hacme yenilerek sat sinyali verdi.
6 aylık periyotta %7,16 değer kaybı yaşansa da yıllık bazda %11,74 artış var. 5 yıllık dönemde ise muhteşem bir performansla %1.055 yükselmiş. Volatilite günlük %2,33, haftalık %3,21 ve aylık %3,46 seviyelerinde seyrediyor. Ortalama denebilir ve fon girişi artabilir.
Finansal tablolar zayıf bir görünüm sergiliyor. Hisse başına kazanç (EPS) 9,79 TL ile F/K oranı 10,2’ye tekabül ediyor. Net kar yıllık bazda %20,78 düşüş gösterdi ve çeyreklik bazda da %5,80 geriledi.
Destek seviyeleri 95,5 TL ve 92 TL civarında izlenebilir. Direnç noktaları ise 102,95 TL (Fibonacci pivot) ve 106,1 TL (Ichimoku Base Line) seviyelerinde belirgin. Hacim son bir günde %37,4 düşmüş, aylık bazda ise dramatik bir şekilde %89,2 azalmış. Bu hacim düşüşü alıcı ilgisinin zayıfladığını gösteriyor ve mevcut sat sinyallerini destekliyor.
Sonuç itibariyle, Euro’nun dolar karşısındaki en büyük dezavantajı, güvenli liman varlık statüsünün zayıf olması. Bu soruna çözüm olarak mevcut uluslarüstü borçların birleştirilmesini ve ulusal egemen borçların gerçek Avrupa dominant tahvillerine dönüştürülmesini savunuyor. Risk sermayesinin güçlendirilmesi, yatırım fonları için Avrupa çapında bir denetim çerçevesi oluşturulması ve parçalanmış ulusal sistemlerin entegre edilmesi de önerilen diğer yapısal reformlar arasında. Bu önlemler bir arada hayata geçirildiğinde, euro küresel finans sisteminde daha rekabetçi ve cazip bir alternatif haline gelebilecek. Bizim düştüğümüz duruma AB de düştü. En azında Visa ve Mastercard’ı bırakıp komisyonun milyonlarca karttan yurt dışına gitmesini engellemek için Troy kart kullanmalıyız.
Okan Özdemir
