Forex Yorumları / IKON Menkul – (6.02.2026)

CME Yeniden Teminat Artırdı: Gümüş Sert Satış Yedi; Amazon’un Yapay Zekâ Harcaması Ürküttü

*CME’nin “aşırı volatilite” sonrası COMEX’te yeniden teminat gereksinimlerini artırması (Comex 100 altın vadelisi %8 ‘den %9’a, Comex 5000 gümüş vadelisi %15’ten %18’e) kaldıraç maliyetini yükseltip pozisyon taşıma baskısını artırınca, altın ve gümüşte sert satış görüldü. Bu dalgada gümüş 64$’a, altın 4.655$’a kadar geriledi, ardından ikisi de dipten sınırlı bir toparlanma sergiledi.

*Amazon, piyasa kapanışı sonrası 4. çeyrek (Q4) bilançosunu açıkladı, şirket hisse başı kârını (EPS) 1,95 $ ile 1,95 $ beklentiye paralel (önceki: 1,86 $) duyururken, gelirini 213,4 milyar $ ile 211,26 milyar $ beklentinin üzerinde (önceki: 187,79 milyar $) açıkladı. Ancak Wall Street’in kârlılık tarafında beklediği ivmenin zayıf kalması ve Amazon’un yıl geneli için yaklaşık 200 milyar $’lık sermaye harcaması öngörerek yapay zekâ yatırımlarının boyutuna dair endişeleri artırması sonrası, hisseler piyasa sonrası işlemlerde -%11 civarında geriledi.

*Anthropic, “Claude Opus 4.6” adlı yeni/iyileştirilmiş modelini duyurarak özellikle kodlama ve finans gibi iş-odaklı alanlarda yetenek çıtasını yükseltti; bu da “AI geleneksel yazılımın yerini alır mı?” endişesini yeniden alevlendirip bazı klasik yazılım hisselerinde satış baskısını artırdı.

*Petrolde Ortadoğu kaynaklı arz riskinden, ABD–İran diplomasisinin tansiyonu düşürüp arz endişelerini hafifletme ihtimaline kaydı ve WTI 63 dolar civarında, Brent ise 68 doların altında seyrederken zayıflayan jeopolitik risk primi petrol fiyatları üzerinde aşağı yönlü baskıyı öne çıkarıyor.

*Japonya’da Pazar günkü seçim öncesi piyasalar, özellikle maliye politikası belirsizliği nedeniyle yen ve JGB’leri yakından izliyor. Takaichi’nin güçlü sonuç alması belirsizliği azaltabilir; ancak %8’lik gıda satış vergisini askıya alma gibi vaatlerin finansmanı netleşmezse bütçe endişeleri JGB faizlerini yukarıda, yeni ise baskı altında tutabilir.

*Dünya Altın Konseyi’ne (WGC) göre Ocak ayında altın ETF’lerine rekor düzeyde giriş oldu; net girişler 19 milyar $’a ulaşırken toplam varlık büyüklüğü 669 milyar $ ile yeni zirveye, toplam altın stoku ise 120 ton artışla 4.145 tona çıktı.

*Japonya’da Aralık ayı hanehalkı harcamaları enflasyon baskısı altında belirgin şekilde zayıfladı aylık bazda -%2,9 ile (beklenti -%1,3) sert düşerken, yıllık bazda da -%2,6 ile tüketime dair momentumun 2025 sonuna doğru bozulduğuna işaret ediyor.

*ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, 2024’te “tarifeler enflasyonist olabilir” dediği görüşte yanıldığını Kongre’deki oturumda açıkça söyledi ve Trump döneminde (2025’ten beri) devreye alınan tarifelerin beklenen ölçüde enflasyon yaratmadığını “havlamayan köpek” benzetmesiyle savundu.

*Hindistan, ABD ile ticaret anlaşması sonrası Boeing’den 70–80 milyar $’lık büyük bir uçak siparişi hazırlığında; motor ve yedek parçalar eklenirse toplam tutar 100 milyar $’ı aşabilir. Önümüzdeki günlerde ortak açıklama ve Mart’ta resmi anlaşma konuşulsa da, paketin kapsamı ve “5 yılda 500 milyar $ ABD malı alımı” gibi başlıklarda piyasalar net detayları bekliyor.

*Coca-Cola, ABD ve Kanada’da dondurulmuş ürün kategorisinden çıkıyor—Minute Maid Frozen dahil “frozen” ürünlerini tüketici tercihlerindeki değişim nedeniyle sonlandıracağını açıkladı.

*BOJ üyesi Kazuyuki Masu, çekirdek enflasyonun %2 hedefe çok yaklaştığını söyleyerek “zamanında” ek faiz artışlarının gerekebileceğini vurguladı. Zayıf yenin ithalat maliyetleri üzerinden enflasyonu artırabileceğine dikkat çeken Masu’nun mesajı, piyasada Nisan’da yeni bir faiz artışı beklentisini canlı tutarken USD/JPY ve JGB’lerin haberlere duyarlılığını artırıyor.

*Ukrayna ve Rusya, Abu Dabi’de ABD aracılığındaki ikinci tur barış görüşmelerini “verimli” diye tanımlayarak tamamladı; somut sonuç olarak büyük bir esir takası yapıldı ve kısa süre içinde yeni bir tur için yeniden masaya oturma konusunda anlaşıldı.

*ABD ve Rusya, Abu Dabi temaslarının ardından 2021’den beri askıda olan üst düzey “askerî-askerî” iletişim hattını yeniden başlatma konusunda anlaştı. Bu gelişme jeopolitik “tansiyon primi”ni bir miktar aşağı çekerek kısa vadede risk iştahını destekleyebilir.

Bakır Teknik Analizi 06.02.2026

Bakırda son 2–3 gündeki geri çekilmenin arkasında “talebin yumuşadığı” algısını besleyen birkaç sinyal aynı anda mevcut. Asya’daki LME depolarında stokların yeniden artışa geçmesi, fiziki piyasada alıcı iştahının zayıfladığına işaret ederken Çin tarafında da alımların yavaşladığına yönelik haber akışı bu tabloyu güçlendiriyor. Üstüne, Çin Demir Dışı Metaller Sanayi Birliği’nin rafine bakır üretiminde 2025’teki %10’luk artışın ardından 2026 için de yaklaşık %5 büyüme öngörmesi kısa vadede fiyatlar üzerinde baskı oluşturdu.

Şuanda 575 civarlarından işlem gören bakır 50 günlük EMA’dan destek bulup yükselmeye çalışıyor. Yukarı tarafta 585 seviyesi ilk hedeflenebilir seviye olarak duruyor ve sonrasında 7 ve 20 Günlük EMA’ların potansiyel dinamik direnç olarak fiyatı baskılama riski mevcut. RSI her ne kadar toparlanma işaretleri göstermiş olsa da MACD tarafında grafik negatif bir görünüm vermekte ve sinyal çizgisinin altında düşüş derinleşmekte. Eğer bugün ciddi bir kayıp yaşanmaz ise gelecek hafta beklentilerin iyileşmesiyle birlikte yukarı yönlü ivme artışı gözlenebilir.

Destekler: 570 – 555 – 530

Dirençler: 585 – 600 – 615

Doğalgaz Teknik Analizi 06.02.2026

ABD doğalgazında fiyatları son günlerde yukarı taşıyan ana katalizör, EIA verisinde 30 Ocak haftasında -360 bcf ile tarihin en büyük haftalık stok çekilişinin görülmesi oldu bu rakam mevsim normali olan -190 bcf’nin çok üzerinde ve piyasaya arz sıkılaşıyor mesajı verdi. Soğuk hava dalgası ısıtma talebini artırırken, aynı zamanda bazı bölgelerde donma kaynaklı üretim kesintileri fiyatları desteklemeye başladı ama geçen haftaki kayıpları telafi edebilecek seviyede bir destek değil bu. Fiyat 200 günlük ortalamanın üzerine çıkmadıkça yukarı yönlü net bir yükseliş beklentisi içinde olmak riskli çünkü 5 günlük ortalama an itibariyle 200 günlük ortalamayı aşağı kesmiş durumda. Bu da kısa vadeli görünümün pek parlak olmadığı izlenimini arttırıyor. MACD tarafında da durum parlak değil ve negatif yönlü momentum artışı hız kesmiş görünmüyor. RSI ise nispeten yatay bir görünüm sergileyerek fiyatlama gücü konusunda piyasada net bir görüşün henüz oluşmadığı bir görünüm sergiliyor diyebiliriz.

Destekler: 3.3 – 3.0 – 2.75

Dirençler: 3.6 – 3.8 – 4.0

Crude Oil Teknik Analizi 06.02.2026

Crude tarafında şu an fiyatlamayı en çok yönlendiren başlık ABD–İran görüşmeleri oluyor çünkü diplomasi sürecinin arz kesintisi riskini azaltabileceği beklentisi, piyasadaki jeopolitik risk primini aşağı çekip petrol üzerinde bir satış baskısı ihtimalini arttırıyor. Bununla birlikte bugün WTI’ın 63,50 civarına toparlanması, haber akışına duyarlı ve dalgalı bir zeminde satış sonrası denge arayışı’na işaret ediyor diyebiliriz yani kısa vadede yön satıcılı olmakla beraber görüşmelerden gelecek manşetler fiyatın yönünü tayin etmeye devam edecek gibi duruyor.

Bugün ilk saatlerde düşmesine rağmen toparlanmayı başaran Crude 63.50 direncini test edip kırmaya çalışıyor. Buranın üzerinde tutunmayı başarabilirse gelecek hafta için pozitif bir görünüm yaratmış olacak. MACD her ne kadar momentum kaybına işaret ediyor olsa da pozitif bölgede kalmaya devam ediyor.

Destekler: 62.50 – 61.50 – 60.00

Dirençler: 63.50 – 64.50 – 66.50

Ons Altın Teknik Analizi 06.02.2026

CME’nin COMEX altın kontratlarında teminatı yeniden artırmasıyla tetiklenen “kaldıraç çözülmesi” sonrası ons altında gecenin ilk saatlerinde sert bir geri çekilme görsek de, grafikte fiyatın 4.655$ dip bölgesinden toparlanarak yeniden 4.825$ civarına tutunduğu izleniyor. Bu toparlanmada 61,8 Fibonacci seviyesinin üzerine geri dönüş ve kısa vadeli ortalamalara doğru toparlanma dikkat çekerken, ana resimde 4.940–5.000$ bandı (50,0 fib ve psikolojik seviye) yeniden güçlü direnç alanı olarak öne çıkıyor, bu bölge aşılmadıkça yükselişlerin “tepki” karakteri baskın kalabilir. Momentum tarafında RSI 52 ile nötr-pozitif bölgede denge arayışı sürerken, MACD’de negatif histogram kısa vadede yukarı hareketlerin hala kırılgan olabileceğini söylüyor. Aşağıda 4.780 ilk destek, bunun altında 4.550 ve 4.275 (100 fib) bandı daha kritik savunma hattı, yukarıda ise 4.938–5.000 üzerindeki kalıcılıkta 5.100 ve 5.290seviyelerine doğru alan açılabilir.

Destekler: 4780 – 4550 – 4275

Dirençler: 4940 – 5000 – 5100

Ons Gümüş Teknik Analizi 06.02.2026

CME’nin aşırı volatilite sonrası COMEX’te yeniden teminat gereksinimlerini artırması (gümüş vadelisi %15’ten %18’e) kaldıraç maliyetini yükseltip pozisyon taşıma baskısını artırınca, gümüşte sert satış görüldü. Bu dalgada gümüş 64$’a kadar geriledi, ardından dipten toparlanmayı başararak tekrar 70 doların üstüne çıkmayı başardı ve şuan 72.50 dolar seviyelerinde işlem görmekte. MACD satış yönlü momentumun arttığını teyit ederken henüz bir toparlanma görünümüne geçmiş değil. Hareketli ortalamaların görünümleri de yukarı yönlü hareketlerin başlangıcı için yeterli bir güven vermiyor. Ancak fiyat 70 dolar seviyesinde direnmeye devam ediyor ve 70 dolar bandı bir denge bölgesi olarak öne çıkıyor.

Destekler: 70 – 65 – 60

Dirençler: 75 – 80 – 85

Kaynak: IKON Menkul Sabah Bülteni

@ParaBorsaNet'i X'te Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN X'TE BİZİ TAKİP EDİN!