Yurt Dışı Sabah Bülteni – 29.01.2025
*Avustralya Maliye Bakanı Chalmers, enflasyonun en kötüsünün geride kaldığını belirtti.
*Avustralya 2024 yılı 4. çeyrek manşet enflasyon verisi, beklenti olan %2.5’in altında kalarak %2.4 olarak açıklandı.
*Bugün Asya’da Çin Yeni Yılı sebebiyle Çin, Hong Kong ve Singapur’da piyasalar tatilde. Çin, resmi tatil nedeniyle işlemlerine önümüzdeki hafta 4 Şubat’ta devam edecek.
*ABD Donanması, Çinli yapay zeka girişimi DeepSeek’e yönelik güvenlik ve etik endişeleri nedeniyle üyelerine bu platformu “herhangi bir şekilde” kullanmamaları konusunda uyarıda bulundu. Sektörde bu konudaki söylentilerin artması, teknoloji hisselerinde dalgalanmalara neden oluyor.
*Amerikan Petrol Enstitüsü (API) tarafından açıklanan Haftalık Ham Petrol Stokları verisine göre, stoklarda beklentinin altında bir artış gerçekleşti. 3.700 milyon varil artış beklentisine karşın, 2.800 milyon varil olarak açıklandı.
*ABD endekslerinde, DeepSeek gündemiyle yaşanan sert satışların ardından dün güçlü bir toparlanma görüldü. Nasdaq, önceki gün %3.07 düşüş yaşarken, dün %2.03 oranında yükseliş kaydetti.
*Bugün akşam gerçekleştirilecek olan FED toplantısı piyasaların odağında olacak. Faiz kararı ve geleceğe yönelik yönlendirmeler dikkatle takip edilecek. FED’in faizlerde bir değişikliğe gitmesi beklenmezken, faiz indirimi isteyen Trump’ın söylemlerinin nasıl bir etki yaratacağı merak konusu.
EURUSD – Dünkü Asya Seansındaki Sert Düşüşün Ardından FED Öncesi Euro Alımları Devam Ediyor…
Son günlerde Euro lehine güçlü hareketlerin gözlendiği parite, yeni haftaya da Euro’nun yükselişiyle başladı. Yükselişin 1.0532 seviyelerine kadar devam ettiği paritede, dün Asya seansından başlayan sert düşüşle 1.0470 desteği üzerinde kalıcılık sağlanamadı. Parite, bu düşüşle günü 50 günlük hareketli ortalama seviyesinde, 1.0423’te tamamladı. Bugün, FED toplantısı öncesinde hafif Euro lehine alımlar gözlemleniyor ve parite şu an 1.0439 seviyesinde fiyatlanıyor.
Bu seviyenin altına inilmesi durumunda, dolar lehine hareketlerde ilk destek seviyesi 1.0340 olarak karşımıza çıkıyor. Euro lehine tepki alımları ile yükselişin derinleşmesi için ise 1.0470 direnci üzerinde kalıcılığın sağlanması önem taşıyor.
Destekler: 1.0340 – 1.0220 – 1.0100
Dirençler: 1.0470 – 1.0600 – 1.0700
USDJPY – Yükselen Trendin Altına Sarkan Paritede Gözler FED Kararında!
Hafta başında yen lehine düşüşlerle yükselen trendi aşağı kıran parite, 50 günlük hareketli ortalamanın da altına sarkmasına rağmen 154.52 desteğinde tutunmuştu. Dün, bu destekten gelen tepki alımlarıyla parite yeniden yükselen trend içine girerek 155.51 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.
Bugün, FOMC öncesinde Asya seansında genel olarak hafif yen lehine hareketler gözlemleniyor. Yen lehine hareketlerin derinleşmesi için yükselen trendin kalıcı şekilde aşağı kırılması ve 50 günlük hareketli ortalama altına geçişin ardından 154.52 seviyesinin altında kalıcılık aranabilir.
Ek olarak, Ocak ayının ortasından bu yana genel olarak 154.52 – 156.30 destek-direnç aralığında hareket eden paritede, bugün açıklanacak FED faiz kararı ve geleceğe yönelik yönlendirmeler volatiliteyi artırabilir.
Destekler: 154.52 – 153.40 – 151.90
Dirençler: 156.30 – 158.00 – 160.00
Ons Altın – Kar Satışlarının Ardından Yeniden Zirve Yolunda!
Geçen haftaki yükseliş serisiyle zirve seviyelerine yaklaşan sarı metal, yeni haftaya kar satışlarıyla başlamıştı. Hafta başındaki düşüşlerde 2740 seviyesi önemli bir destek olurken, metal haftanın ilk gününü bu seviyelerden tamamladı.
Dün, bu destekten gelen tepki alımlarıyla birlikte yükseliş hız kazandı ve 2770 direncine doğru hareket edildi. Gün sonunda 2763 seviyesinden kapanış gerçekleşti.
Bugün Asya seansında kararsız bir seyir hafif alım üstünlüğü izlenirken, yükselişin devamı ve zirve seviyeleri için 2770 bölgesinin aşılması ve üzerinde kalıcılık sağlanması kritik olacak. Olası kar satışlarında ise yükselen trend çizgisine de denk gelen 2740 seviyesi güçlü bir destek konumunda bulunuyor.
Destekler: 2740 – 2720 – 2700
Dirençler: 2770 – 2790 – 2840
Brent – 77.20 Direnci Test Edilirken, Satış Baskısı Sürüyor…
Petrol fiyatlarındaki keskin düşüşlerin ardından hafta başında 75.49 seviyelerine kadar satışlar görülse de, gelen tepki alımları ile 76.00 desteği üzerinde 76.22 seviyesinden günü tamamladı. Dün, bu destekten gelen alımlar, daha önce belirttiğimiz 77.20 direncine kadar devam etti, ancak satışlarla birlikte kapanış 76.58 seviyesinde gerçekleşti.
Bugün Asya seansında hafif bir satış baskısı gözlemleniyor ve parite şu an 76.30 seviyesinde fiyatlanıyor. Teknik olarak stokastik göstergesi hala aşırı satım bölgesinde, ancak RSI nötr bir pozisyonda. Brent petrol fiyatlarında yeniden derinleşen yükseliş serileri için 77.20 seviyesinin üzerine kalıcılık sağlanması kritik. Olası düşüşlerin devamında ise 76.00 desteği önemli bir rol oynuyor; bu seviyenin altına inilmesi durumunda satışlar derinleşebilir.
Destekler: 76.00 – 75.00 – 73.60
Dirençler: 77.20 – 78.40 – 79.60
Kaynak: IKON Menkul Sabah Bülteni