Faiz indiren Fed, bilanço küçültme sürecini durduracağını açıkladı
• ABD Merkez Bankası (Fed) 28-29 Ekim’de gerçekleşen toplantısında politika faizini 25 baz puan indirerek yüzde 3,75-4 aralığına çekti.
• Fed böylece bu sene ikinci faiz indirimini gerçekleştirdi.
• Fed, 1 Aralık’tan itibaren bilanço küçültmeyi durduracağını açıkladı.
• Karar sonrası konuşan Fed Başkanı Powell “Aralık toplantısında politika faizinde daha fazla indirim yapılması kesin değil” yorumunu yaptı.
ABD Merkez Bankası 2 gün süren toplantısında politika faizini 25 baz puan indirerek yüzde 3,75-4 aralığına çekti. Bloomberg’in anketine katılan ekonomistlerin beklentisi de 25 baz puanlık indirim olması yönündeydi.
Fed son olarak Eylül toplantısında 25 baz puan faiz indirmiş, böylece geçen Aralık ayından beri ilk indirime gitmişti.
Fed, ayrıca 1 Aralık’tan itibaren bilanço küçültmeyi durduracağını açıkladı.
Karar 2’ye karşı 10 oyla alındı. Fed üyesi Stephen Miran 50 baz puanlık indirimden yana oy kullandı. Diğer bir üye Jeffrey Scmid ise faiz değişimi olmaması yönünde oy kullandı.
Karar metninde enflasyonun yıl başından bu yana yükseldiği ve bir miktar yüksek seyrettiği belirtildi.
Son aylarda istihdama yönelik risklerin arttığı belirtilirken son açıklanan verilerin ‘işe alımların yavaşladığı görüşüyle uyumlu’ olduğu ifade edildi. Ekonomik görünüme ilişkin belirsizliğin yüksek kalmaya devam ettiği belirtildi.
Powell’dan açıklamalar
Karar sonrası basın toplantısında konuşan Fed Başkanı Jerome Powell, Aralık ayında bir faiz indiriminin daha yapılmasının “kesin olmadığını” söyledi. Powell konuya dair “Komite’nin bu toplantıdaki tartışmalarında, Aralık ayında nasıl ilerleneceği konusunda ciddi görüş ayrılıkları vardı Aralık toplantısında politika faizinin daha da düşürülmesi kesin değil” yorumunu yaptı.
Powell enflasyonda risklerin yukarı, istihdamda ise aşağı yönlü olduğunu belirtti.
Powell kapanmadan önceki verilerin, ekonomik büyümenin beklenenden daha sağlam olabileceğini gösterdiğini söyledi.
Bilanço küçültme sürecinin sonlandırılabileceği sinyalini vermişti
Fed Başkanı, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada önümüzdeki aylarda bilanço küçültme sürecinin sonlandırılabileceğini belirtmişti. Powell, “Uzun süredir planımız, rezervlerin yeterli rezerv koşullarıyla uyumlu olduğunu düşündüğümüz seviyenin biraz üzerine çıktığında bilanço küçültmeyi durdurmak. Gelecek aylarda bu noktaya yaklaşabiliriz ve bu karar için çok çeşitli göstergeleri yakından takip ediyoruz.” ifadelerini kullanmıştı.
Fed’in faiz kararı, ülkede federal hükümetin kapalı olması nedeniyle bazı kritik verilerin açıklanmadığı ortamda geldi. Powell bu ay yaptığı açıklamada işgücü piyasasındaki risklere dikkat çekmiş ve Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) işgücü piyasasındaki tehditlere odaklandığını söylemişti.
Hükümetin kapalı olmasına rağmen son açıklanan enflasyon verisi piyasa beklentilerinin altında kalmış, bu da Fed’in Ekim ayı toplantısında faiz indirimine gidebileceği beklentilerini güçlendirmişti.
Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump, ekonomiyi canlandırmak için Fed Başkanı Jerome Powell’a sıkça agresif faiz indirimleri yapma çağrısında bulunuyordu.
Kaynak: Bloomberg HT