Finans Haberleri Günün Özeti
*Bakan Şimşek: Enflasyonda hane halkı ile beklentiler arasındaki farkın 6 yılın en düşük seviyesine inmesi önemli
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan Haziran 2025 dönemi “Sektörel Enflasyon Beklentileri”ni değerlendirdi.
Şimşek, reel sektör ve piyasa katılımcılarının enflasyon beklentilerinde de düşüşün devam ettiği bilgisini vererek, şunları kaydetti: “Hane halkı ile piyasa beklentileri arasındaki farkın yaklaşık 6 yılın en düşük seviyesine inmesi, enflasyon ataletinin kırılması açısından önemli bir gelişmedir. Beklentilerdeki bu iyileşme uyguladığımız programın etkili ve kararlı adımlarla hedefine doğru ilerlediğini gösteriyor. Jeopolitik gerginliklerin azalmasıyla petrol fiyatları geriliyor. Enflasyondaki düşüşün devam etmesiyle yurt içi finansal koşullar reel sektör için daha destekleyici hale gelecektir.”
*Bakan Uraloğlu: Türk sahipli deniz ticaret filomuz bugün dünyada 11. Sırada
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Uluslararası Denizciler Günü kapsamında, Ankara Yelken Kulübü’nde düzenlenen “Amatör Denizci Belgesi Uygulama Eğitim Merkezleri Çalıştayı”nın açılışında konuştu. Uraloğlu, Türkiye’nin sahip olduğu 2 bin 150’den fazla gemi ve yaklaşık 53 milyon detveyt tonluk (dwt) kapasiteyle, tonaj bazında 1000 groston ve üzeri Türk sahipli deniz ticaret filosunun dünyada 11. sırada yer aldığını belirterek, “Ülkemizin 4,79 milyon dwt kapasiteye sahip 85 faal tersanesi, güçlü yan sanayi ağıyla yaklaşık 94 bin kişiye istihdam sağlıyor.” dedi.
*Hazine ve Maliye Bakanlığı 2,5 milyar dolarlık kira sertifikası ihracı gerçekleştirdi
Bakanlıktan yapılan açıklamada, Uluslararası sermaye piyasalarında kira sertifikası ihraç edildiği, 5 yıl vadeli ihracın tutarının ise 2,5 milyar dolar olduğu aktarıldı.
Sertifikanın kira oranının yüzde 6,75, getiri oranının yüzde 6,85 olduğu kaydedilen açıklamada, ihraç tutarının 1 Temmuz’da hesaplara gireceği ifade edildi. Açıklamada, ihraca 119 yatırımcının, ihraç tutarının 2 katından fazla talep gösterdiği kaydedildi.
*Alman Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü: Alman ekonomisi toparlanma yoluna girdi
Alman Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü (DIW), Almanya’ya ilişkin haziran ayı ekonomik barometresini açıkladı. Buna göre, ekonomik barometre, haziranda 4 puan artışla 94,2 puana çıkarak son iki yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Barometrenin, Alman ekonomisindeki ortalama büyümeyi gösteren 100 puana yaklaşması dikkati çekti.
*Çin Başbakanı Li: Çin, kapılarını dünyaya daha fazla açacak
Dünya Ekonomik Forumunun (WEF) Çin’in Tiencin şehrinde düzenlediği, “Yaz Davos’u” olarak da anılan 16. Yeni Şampiyonlar Yıllık Toplantısı’nın açılışında konuşan Başbakan Li, dünya ekonomisinin ve uluslararası ticaretin, korumacı eğilimler nedeniyle yeni zorluklar ve sınamalarla karşı karşıya olduğuna dikkati çekti.
Li, Çin’in, tarife artışlarının yarattığı belirsizliğe, zayıflayan ticarete ve artan korumacı eğilimlere rağmen dünya ekonomisine entegre olmayı sürdüreceğini belirterek, “Gelecek dönemde Çin, kapılarını dünyaya daha fazla açacak.” dedi.
*Küresel enerji fiyatları, İsrail-İran ateşkesiyle çatışma öncesi seviyelerin altına indi
Brent türü ham petrolün varil fiyatı ile Avrupa’da doğal gaz fiyatları, İsrail’in İran’a yönelik saldırılarıyla başlayan çatışmalardan bu yana geçen sürede dalgalı seyir izledi.
İsrail’in İran’a saldırısından bir gün önce, 12 Haziran’da günü 69,65 dolardan sonlandıran uluslararası referans niteliğindeki Brent türü ham petrolün varil fiyatı, saldırıların başladığı 13 Haziran’da arz ve tedarik endişeleriyle 76,31 dolara kadar yükseldi. Ancak ilk şokun atlatılmasıyla günü 73,67 dolardan tamamladı.
TOGG yedinci yılında yeni modeli T10F’yi satışa sunmaya hazırlanıyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde 25 Haziran 2018’de kurulan TOGG, ürettiği ilk akıllı cihazı T10X’ten iki yıl sonra ikinci modeli T10F’yi bu yaz itibarıyla satışa sunmayı hedefliyor.
Kripto paralar İsrail-İran çatışmasının yaşandığı 12 günü hareketli geçirdi
Riskli yatırım araçları arasında sıralanan bitcoin gibi kripto para birimleri, İsrail’in İran’a saldırılarıyla başlayan süreçte düşüş yaşarken ateşkesle birlikte yönünü yukarıya çevirdi. Çatışmanın başlamasından önce 3,4 trilyon dolar olarak hesaplanan kripto para piyasasının toplam değeri bu dönemde 3 trilyon dolarla süreç içindeki en düşük seviyesini gördü.
Türkiye’nin Afrika ile ticareti “kazan-kazan” stratejisiyle artmaya devam ediyor
Türkiye’nin “Afrika Ülkeleriyle Ticari ve Ekonomik İlişkilerin Geliştirilmesi Stratejisi” kapsamında, bu ülkelerle siyasi, kültürel ve ekonomik ilişkileri artarak devam ediyor. Türkiye’nin kıta ülkelerine ihracatı son yıllarda hem artıp hem çeşitlenerek geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 1,7 yükseldi ve 19,4 milyar doları gördü. İhracat, bu yılın ocak-mayıs döneminde de geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 8,3 artarak 8,4 milyar dolar oldu, liste başında Fas, Mısır ve Libya yer aldı. İstanbul’da bugün kapılarını açan ve yarın da devam edecek “AFEX’25 Afrika İş Forumu ve Fuarı”nın savunma sanayisinden tarıma, enerjiden inşaata, sağlıktan finans ve teknolojiye kadar farklı alanlarda işbirliklerini daha da artırması hedefleniyor.
Milli FSRU Ertuğrul Gazi, 4 yılda 8,5 milyar metreküp gazlaştırma yaptı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının X hesabından yapılan infografikli paylaşımda, 4 yıldır hizmet veren Ertuğrul Gazi FSRU’ya ilişkin bilgi verildi. BOTAŞ Dörtyol Terminali’nde bulunan Ertuğrul FSRU ile ilgili paylaşımda şu ifadeler yer aldı:
“2021’den bu yana kesintisiz olarak işletmede olan gemimiz bugüne kadar 8,5 milyar metreküp gazlaştırma yaparak tek başına büyük bir başarıya imza attı. Milli FSRU gemimiz Ertuğrul Gazi 4 yaşında. 4 yılda 8,5 milyar metreküp doğal gaz ulusal boru hatlarına enjekte edildi. Bu rakam İstanbul’un 2, Ankara’nın 4, İzmir’in 11 yıllık konut doğal gaz tüketimine eşit. 3 futbol sahası uzunluğunda, Galata Kulesi yüksekliğinde. Tamamen Türk personelle 1460 gündür kesintisiz hizmette.”
AB, gaz depolarına dair doluluk kurallarını gevşetiyor
AB Konseyi, üye ülkeler ile Avrupa Parlamentosu (AP) arasında doğal gaz depolama yükümlülüklerine ilişkin kurallarda yapılacak değişikliklerde uzlaşı sağlandığını açıkladı.
Buna göre, üye ülkelerin gaz depolama konusundaki yükümlülükleri 2027 sonuna kadar uzatılacak. Mevcut durumda yüzde 90 olan bağlayıcı doğal gaz depo dolum hedefi korunacak.
AB’de yeni otomobil satışları mayısta yıllık bazda yüzde 1,6 yükseldi
Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA), AB ülkelerinin mayıs ayına ilişkin yeni otomobil tescil verilerini açıkladı.
Buna göre, AB ülkelerinde yeni otomobil satışları geçen ay 2024’ün aynı ayına göre yüzde 1,6 yükselerek 926 bin 582 oldu. Birlik üyesi ülkelerde satılan yeni otomobillerin yüzde 34,1’i hibrit, yüzde 28,5’i benzinli, yüzde 15,4’ü elektrikli, yüzde 9,4’ü fişli (Plug-In) hibrit, yüzde 9,2’si dizel ve yüzde 3,4’ü diğer yakıt türlerinin kullanıldığı araçlar olarak belirlendi.
AB ülkelerinde Tesla satışları mayısta geriledi
Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA), Avrupa ülkelerinin ocak-mayıs dönemine ilişkin yeni otomobil tescil verilerini açıkladı.
Buna göre, ABD’li milyarder Elon Musk’ın sahibi olduğu Tesla şirketinin otomobil satışları AB ülkelerinde düşmeye devam etti. Geçen yılın mayıs ayında 14 bin 682 adet olan Tesla satışları, bu yılın aynı döneminde yüzde 40,5 gerileyerek 8 bin 729’a indi.
*Yurt içi makroekonomik veriler
Haziranda 12 ay sonrası yıllık enflasyon beklentileri, piyasa katılımcıları için yüzde 24,6’ya, reel sektör için yüzde 39,8’e ve hane halkı için yüzde 53’e indi.
*Yurt dışı makroekonomik veriler
Japonya’da nisan ayına ilişkin öncü endeks 104,2 olarak açıklandı.
Japonya’da mayıs ayında makine siparişleri yıllık yüzde 3,4 artış gösterdi.
ABD’de mortgage başvuruları, yüzde 1,1 artış kaydetti.
ABD’de mayıs ayı inşaat izinleri aylık yüzde 2 azaldı.
*Piyasalarda son durum
BIST 100 endeksi, yüzde 0,2 azalışla 9.431 seviyesinde seyrediyor. Dolar/TL 39,7320’ye çıkarken, altının gramı 4 bin 236 liradan satıldı.
Kaynak: Anadolu Ajansı Finans