Dünya Piyasaları Yorumları / Gedik Yatırım – (22.01.2026)

Uluslararası Piyasalar Günlük Bülten

Piyasalarda Bugün

Avrupa borsaları, Donald Trump’ın Avrupa’ya yönelik gümrük tarifesi tehditlerinden vazgeçmesi ve olası bir ticaret savaşına dair endişelerin azalması ile yeniden yükselişe geçti. Stoxx 600 endeksi %1,1 artarak haftanın ilk günlük yükseliş sergilemye hazırlanırken, endeks ABD ve Asya piyasalarındaki kazanımları takip etti. Otomotiv ve otomotiv yan sanayi hisseleri yükselişe öncülük etti; Volkswagen hisseleri %5,2 değer kazandı ve ABD vadeli endeksleri de rallinin sürebileceğine işaret etti.

Küresel yarı iletken hisseleri, Nvidia CEO’su Jensen Huang’ın Davos’taki açıklamalarının yapay zekâ temasına olan ilgiyi güçlendirmesiyle yükseldi. Asya’da Nvidia tedarikçisi Disco Corp. %17 artarken, Samsung Electronics %2,3 değer kazandı. Güney Kore’nin teknoloji hisseleri için gösterge niteliğindeki endeksi yeni bir rekor seviyeye ulaştı.

Hisse senetlerindeki iyimser hava güvenli liman talebini tamamen ortadan kaldırmadı; altın rekor seviyeye yakın yatay seyrederken üç ayın en iyi haftasına yöneldi. Dolar ve ABD Hazine tahvilleri büyük ölçüde yatay kaldı. Trump’ın Grönland’ı askeri güçle alma seçeneğini dışlaması ve Avrupa’ya tarife uygulamayacağını söylemesiyle risk iştahı yeniden güçlendi; yatırımcılar bu açıklamaları jeopolitik ve ticari gerilimlerin hafiflediğine dair bir sinyal olarak değerlendirdi.

Piyasanın diğer alanlarında Japon devlet tahvilleri ikinci gün üst üste toparlanırken, Bitcoin 90.000 dolar civarında işlem gördü. Trump, Grönland’a ilişkin “çerçeve” anlaşmanın detaylarını açıklamazken, daha sonra ayrıntıların yakında paylaşılacağını söyledi.

Oynaklıktaki düşüş, salı günü oluşan korku priminin hızla dağıldığını gösteriyor. Trump’ın Davos’ta NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ile yaptığı görüşme sonrası geri adımı, Avrupa ile yaşanan diplomatik krizin piyasalar üzerindeki baskısını azalttı. Bu ortamda Perşembe günü Avrupa hisseleri beş seansın ardından ilk kez yükselirken, STOXX 50 ve STOXX 600 endeksleri %1,2 artış kaydetti. Lüks ve otomotiv hisseleri öncülük etti; LVMH %1,9, Hermès %2,3, Mercedes-Benz %3 ve Porsche %3,7 yükseldi. Volkswagen, yıllık bazda yaklaşık %20’lik nakit akışı artışı bildirmesinin ardından %5’in üzerinde sıçrarken; savunma hisseleri geriledi, Rheinmetall %2,4 ve Leonardo %2 düşüş kaydetti.

Öne Çıkan Hisseler

Raporun tamamı için tıklayın.

Kaynak: Gedik Yatırım Uluslararası Piyasalar Günlük Bülten

@ParaBorsaNet'i X'te Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN X'TE BİZİ TAKİP EDİN!