Dünya Piyasaları Yorumları – (7.07.2025)

Küresel piyasalarda yeniden tarife gerginliği

• ABD Başkanı Donald Trump, Pazar gecesi geç saatlerde sosyal medyada yaptığı bir paylaşımda, gümrük vergisi mektuplarının Washington saatiyle pazartesi öğlen saatlerinden itibaren gönderilmeye başlanacağını söyledi.

• ABD Başkanı ayrıca, BRICS’in “Amerika karşıtı” olarak tanımladığı politikalarına uyum sağlayan her ülkenin yüzde 10 ek gümrük vergisi ile karşı karşıya kalacağını belirtti.

ABD’de finansal piyasaların Bağımsızlık Günü nedeniyle işleme kapalı olduğu cuma günü işlem hacmi düşük kalırken, ABD Başkanı Trump ticaret ortaklarına gümrük vergilerini bildiren mektupları göndermeye başlayacağını belirtti.

Tarife endişeleri ve düşük hacim ortamında gelişmekte olan ülke para birimlerini izleyen MSCI endeksi aralıksız 5. haftalık yükselişini kaydetti.

Trump’ın ticaret ortaklarına tarife oranlarını bildiren mektuplar göndermeye başlayacağı beklentisi piyasalarda tedirginlik yaratıyor. Risk iştahının düşmesiyle hisse senetleri değer kaybederken, dolar yükselişte. Geçen haftanın tamamında yüzde 0,42 düşen Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,14 artıda.

ABD ve Avrupa vadeli endeksleri yüzde 0,4’e varan kayıplar yaşıyor. Asya borsalarının tamamı düşüşte. MSCI’nin Asya hisse senetlerini izleyen endeksi yüzde 0,7 düşerken, ABD Hazine tahvilleri değer kazandı ve 10 yıllık tahvil getirisi yaklaşık 2 baz puan düşüşle yüzde 4,33’e geriledi.

Çin, misilleme olarak, bazı AB merkezli firmaları belirli tıbbi cihazların kamu alımlarından hariç tutacağını açıkladı. Trump, BRICS ülkelerine katılan ülkelere yüzde 10 ek vergi uygulanacağını söyledi. Bu açıklama yuanın değer kaybetmesine neden oldu.

AT Global Markets baş analisti Nick Twidale, “Önümüzdeki birkaç gün içinde açıklanacak haberler öncesinde piyasada bir miktar temkinli bir hava hakim. Belirli anlaşmaların açıklanması veya açıklanmaması durumunda, ülke bazlı dalgalanmalar bekliyorum” değerlendirmesini yaptı. OPEC+’ın hafta sonunda kısmen yaz aylarındaki güçlü tüketimi değerlendirmek amacıyla Ağustos ayında petrol üretimini beklentilerin üzerinde, günde 548 bin 000 varil artırma kararı almasının ardından petrol fiyatları düştü ve arz fazlası endişeleri arttı. Goldman, kartelin Eylül ayında üretimi daha da artırabileceğini belirtti.

Kaynak: Bloomberg HT

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!