USD/TRY
Geçtiğimiz hafta yurt içi piyasaların odağında enflasyon verileri yer aldı. TÜİK verilerine göre ocak ayında aylık enflasyon %4,84 ile %4,3 olan piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşirken, yıllık enflasyon %30,89’dan %30,65’e geriledi. TCMB kararları ve iletişimi de bu aylardaki yüksek enflasyon riskine karşı temkinli bir duruşa işaret etmişti. Bu kapsamda, veri kaynaklı TL varlıklarda belirgin bir baskı gözlenmedi. Diğer yandan, şubat enflasyonu önemli olacaktır. Bu hafta perşembe günü yayımlanacak olan enflasyon raporu ve piyasa katılımcıları anketi de piyasalar tarafından takip edilecek. Bu hafta ayrıca yarın sanayi üretimi verisi, çarşamba günü perakende satışlar verisi ve cuma günü piyasa katılımcıları anketi öne çıkıyor. Yurt dışı tarafta ise ABD borsalarında teknoloji sektörü kaynaklı dalgalanmalar dikkat çekti. Haftanın ilk yarısında, büyük teknoloji şirketlerinin beklenenden yüksek açıkladığı sermaye harcama planları yatırımcıları tedirgin etti. Yapay zeka ve altyapı odaklı harcamaların şirket kar marjlarını baskılayabileceği endişesi, teknoloji hisselerinde satış baskısı yarattı. Ayrıca, Anthropic’in
yeni dil modelini tanıtması yapay zeka kaynaklı dönüşümün iş modelleri üzerindeki etkilerine ilişkin endişeleri artırdı. Öte yandan, haftanın son işlem gününde tablo tersine döndü. Yarı iletken hisseleri öncülüğünde toparlanma görülürken ABD borsaları güçlü artış kaydetti.
Jeopolitik cephede, İran ile ABD arasında Umman arabuluculuğunda yürütülen nükleer konulu görüşmelerde ilerleme sağlandığı ve diyaloğun devam edeceği yönündeki haber akışı tansiyonu bir miktar düşürdü. Hafta genelinde değer kazanan Dolar Endeksi, cuma günü hafifçe gerileyerek %0,2 düşüş gösterdi. Bu sabaha bakıldığında ise ABD vadelileri yatay seyrederken, pariteler tarafında Dolar aleyhine fiyatlamalar dikkat çekiyor. Dolar Endeksi (DXY) ise Japon Yen’indeki yükselişin de etkisiyle %0,3 civarında düşüyor. Japonya’da Başbakan Takaichi’nin seçimi kazanması sonrasında agresif mali politikalara yönelik artan beklentiler ve Japonya Merkez Bankası’na yönelik daha şahin öngörüler Japon varlıklarında oynaklığa neden olmakta. Cuma gününü 43,60 seviyesinden tamamlayan Dolar/TL, bu sabah söz konusu seviyenin hafif üzerinde hareket ediyor. Kurda gün içinde benzer eğilim sürebilir. Veri takviminde ise yarın ABD perakende satışlar verisi, çarşamba günü tarım dışı istihdam verisi, perşembe günü ise haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve beklenen ikinci el konut satışları verileri izlenecek. Cuma günü ise ABD’de ocak ayı enflasyon verisi takip edilecek.
Kaynak: ZiraatFX Günlük Bülten