USD/TRY
Dün birçok ülkenin İran’a seyahat uyarıları ve ABD’nin Orta Doğu’daki bazı üslerini boşalttığına ilişkin haber akışıyla tırmanan gerilim, Trump’ın “güvenilir kaynaklardan” İran’ın protestoculara yönelik öldürme/infazları durduracağı yönünde güvence aldığını ve bu nedenle olası bir askeri harekatı şimdilik erteleyebileceğini söylemesiyle sakinleşti; söz konusu ton değişimi emtialarda sert satış baskısı yarattı. Öte yandan ABD’nin Grönland konusunda Danimarka ve AB ile yaşadığı gerilim sürerken, Fed tarafında Powell’a küresel merkez bankası başkanlarından gelen desteklerin devam ettiği görülüyor; Trump her ne kadar görevden alma planım yok dese de Adalet Bakanlığı soruşturması için bekleme modundayız mesajı vererek belirsizliği canlı tuttu.
Yurtiçinde ise TCMB Başkanı Fatih Karahan, Londra’daki sunumunda kira ve eğitim kalemlerinde ataletin azalmasını beklediklerini, önümüzdeki iki ayda enflasyon seyrinin dalgalanabileceğini ve maliye politikasından gelen desteğin artmasının dezenflasyon sürecini destekleyici nitelikte olacağını vurguladı. Ocak enflasyonu öncesinde Karahan’ın bu açıklamasını piyasa beklentilerini dengelemeye yönelik etkili bir iletişim olarak değerlendiriyoruz. Bugün aralık ay Merkezi Yönetim bütçe dengesi açıklanacak. Yurtdışında ise haftalık işsizlik maaşı başvuruları, ocak ayı
New York Fed Empire State imalat endeksi takip edilecek. Dolar/TL bu sabah sınırlı yükseliş eğiliminde. Kur, 43,2 seviyelerine yakın seyrediyor.
Kaynak: ZiraatFX Günlük Bülten