Dolar endeksi toparlanıyor

DXY: Dolar endeksi güçlü seyre geçiyor

Dolar endeksi, ortalamalar üzerinden takip edilirse tempo kayıpları tespit edilebilir. Bu tespitlerin belli bir uyum içinde üst üste binmesi hali ise gelecekteki yön değişimi hakkında sağlam fikir vermektedir. Aşırılıkların, çeşitli sebeplerle, üretildiği sistemde amaç denge noktasını korumak ise, beklenebilir düzeltmeler görülecektir. Kara kuğu olarak görülemeyecek nice belirsizlik vardır: karmaşık sistemleri çalışarak çözümler geliştirilebilir.

Son 5 yıla bakınca düzeltme halinin uyumlu parçaları görülmektedir: önce 2 kısma ayırarak fark edebileceklerimiz varsa da daha fazlası bulunmaktadır. Daha net görü sahibi olmak istiyorsak; 4,6,8 şeklinde giderek istenen detaylar bulunabilir. Karmaşık sistemi basitleştirdikçe, detayları gizlenmiş yapılanmayı görmeyi sağlayacaktır. 

Haftalardır süren düşüş etkisi

Etki tepki prensibi piyasaların kazanç dağılımını etkilemektedir. Bunu ortalamaya dönüş kurallarıyla açıklayabiliyoruz. Ortalamadan uzaklaşma etkisi biriktikçe, tepkiyi sonuç olarak görebiliyoruz.  Böylece normalleşme süreci başlamaktadır. Normalleşme hali için de tespitler vardır: yeterince normal gelişim oluştukça, etki-tepki döngüsünü başlatacak süreç oluşacaktır.

Dolar endeksi için de benzer durumdur: Ocak 2025 haftalarında başlayan düşüş hareketi toparlanabilir dönem geçiremedi. Üst paragraftaki kuraldan gidersek: etkiler haftalık seri halinde birikiyor ama tepki gelişmemiştir.

Eşit dönemler halinde inceleyerek, bu düşüşü geçmiş kırılmalar ile eş şekilde kıyaslayabiliriz. Örneğin 63 haftalık ortalamaları kıyasladığımızda, seri halde gelişmeler görmekteyiz. Bu yıl içinde başlayan düşüşle birlikte son 63 haftalık ortalama, önceki parçanın altına inmeye başlamıştır. Göreceli negatif görüntü sebebiyle, tepki sonucu önceki haftalara göre daha yakındır.

Hatta, dalgalanması yüksek olan bir önceki 63 haftayla da kıyaslayabiliriz: o dönem de bir sonrakine göre yüksek kalmaktadır.  Bir başka deyişle son 3 dönem ortalamalarını kıyaslarsak dizilim şu şekildedir: 1<2<3.

Yani son dönem ortalaması önceki altında değere gelmiştir. Önceki ortalama da kendinden önce gelen altında değere gelmiştir. Elbette bu durum, zamanda oluşmaktadır. Simülasyon yapılsaydı bu dizilimin oluşmasıyla tepki beklenebileceğini belirtebilirdik.

Yine sebeplerle ilgilenmiyoruz: sonucu piyasa hareketleri üzerinden görmeye çalışıyoruz. Giderek alçalan eğilimin, tepki gerektireceği normalleşme haline hazır olmalıyız. Her dönemin 1 yıl zaman olarak aştığını dikkate alırsak, tepkinin sürebileceği dönem uzunluğu hakkında fikir sahibi olabiliriz.

Kurumsal hedeflere uygun tanımlı haber mektupları için temasa geçebilirsiniz.
@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!