Piyasa Beklentimiz
Borsa endeksi geçen haftayı %8,9 alıcılı bir seyirle kapattı. Hafta genelinde siyasi gelişmelerin etkisi oldukça güçlü bir şekilde hissedildi diyebiliriz. BİST 30 endeksi %8,9, bankacılık endeksi %8,3 BİST1002den BİST30 çıktığında geriye kalan hisseler ise %8,7 yükseldi. Genele yayılan bir alım dalgası oldu diyebiliriz.
Artık çok iyi bir şekilde bildiğimiz bir konu var ki borsa endeksi siyasi gelişmelere olumlu ve olumsuz olarak hızlı tepki veriyor. Önümüzdeki günlerde de siyasi yönde yaşanacak gelişmelere aynı şekilde tepki gösterecektir. Bugün CHP kanadında yeniden başkan seçildi. Bu hamleyle birlikte 24 Eylül’deki duruşmanın sonucu etkisiz hale geldi. Ancak önümüzdeki günlerde yeni gelecek haberler işin rengini ve yönünü değiştirebilir. Yeni gelişmeler sonucunda Cuma günü gelen alım dalgası pazartesi günü de devam edebilir. Özellikle bankacılık endeksi öncülüğünde alımların sürmesini bekleyebiliriz. Bu hafta bankacılık endeksinde 17000 seviyesine doğru hareket beklenebilir.
Normal şartlarda bu sene borsa endeksine yönelik beklentiler çok daha yüksekti. Ancak siyasi risklerde yaşanan süregelen artış Borsa endeksinin baskılanmasına zemin hazırlıyor. Bunun en önemli nedeni ekonomide kat edilen yola zarar vermesi olarak okunabilir. Son dönemde CDS, döviz talebi, rezervler konusunda olumlu tablo sürüyor. Dolayısıyla yeni bir risk artışı olmadığı sürece Borsa endeksi bunu yansıtabilir.
22 Eylül Pazartesi günü yurt içinde Türkiye Tüketici Güven Endeksi açıklanacak. ABD tarafında Chicago Fed Aktivite Endeksi izlenecek ve akşam saatlerinde FOMC üyeleri Williams ile Barkin’in, ayrıca İngiltere’de BOE Başkanı Bailey’nin konuşmaları takip edilecek. Euro Bölgesi’nde ise Tüketici Güveni öne çıkıyor. 23 Eylül Salı günü Japonya piyasaları Sonbahar Ekinoks tatili nedeniyle kapalı olacak. Avrupa’da Almanya ve Euro Bölgesi’nin imalat, hizmetler ve bileşik PMI verileri, İngiltere’nin PMI rakamları ön planda. ABD tarafında da imalat, hizmetler ve bileşik PMI verileri açıklanacak ve FOMC üyesi Bostic konuşma yapacak. 24 Eylül Çarşamba sabahında Japonya PMI verileri açıklanacak. Türkiye’de Kapasite Kullanım Oranı ve Reel Sektör Güven Endeksi öne çıkarken, Almanya’da IFO endeksleri önemli olacak. ABD’de inşaat izinleri, yeni konut satışları ve petrol stokları izlenecek, ayrıca FOMC üyesi Daly konuşma yapacak. 25 Eylül Perşembe günü ABD’de haftanın en yoğun veri seti açıklanacak. Büyüme rakamları (GSYİH ve fiyat endeksi), kişisel tüketim, dayanıklı mal siparişleri, işsizlik başvuruları ve toptan satış stokları kritik öneme sahip. Gün boyunca Fed üyelerinin Bowman, Barr, Logan ve Daly’nin konuşmaları takip edilecek. 26 Eylül Cuma günü ABD’de çekirdek kişisel tüketim harcamaları, kişisel gelirler ve harcamalar ön planda olacak. Ayrıca Michigan tüketici güven endeksi açıklanacak ve FOMC üyesi Barkin’in konuşması izlenecek.
Teknik olarak 11250 seviyesi üzerinde kaldığı sürece teknik tepkinin 11580 seviyesine doğru sürmesi beklenebilir. Teknik göstergeler pozitif bölgede güçlü olmaya devam ediyor. Kısa vadede 11000 seviyesi üzerindeki seyirler korundukça yeni rekor seviyeler test edilebilir.
BIST 100 Endeksi
Teknik olarak 11250 seviyesi üzerinde kaldığı sürece teknik tepkinin 11580 seviyesine doğru sürmesi beklenebilir. Teknik göstergeler pozitif bölgede güçlü olmaya devam ediyor. Kısa vadede 11000 seviyesi üzerindeki seyirler korundukça yeni rekor seviyeler test edilebilir.
Destekler: 11000 / 10800 / 10750
Dirençler: 11250 / 10330 / 10600
Bugün hareketli olmasını beklediğimiz hisseler:
AKBNK, GARAN, ISCTR, YKBNK: 50 günlük ort. Üzerine tutunma beklentisi,
AKSA, ARCLK, BIMAS, ENKAI, KCHOL, OTKAR, TCELL: Güçlü teknik göstergelerin devamı
VIOP Strateji – XU030 Spot Endeks
Geçen hafta endekste yaşanan güçlü hareket sonrası teknik göstergeler al konumunu sürdürüyor. 30 Vadeli Kontratta şimdilik bir strateji değişikliğine gitmedik. Spot piyasadaki 12300 seviyesi üzerindeki seyirler sürdüğü sürece uzun pozisyonlar korunabilir. Bu seviye üzerinde kalındıkça 12300 seviyesi stop loss alınmak kaydıyla yeni uzun pozisyonlar denenebilir. Ancak 12300 seviyesi altında kapanış olması halinde mevcut uzun pozisyonların sonlandırılmasında fayda olabilir.
Kaynak: İntegral Yatırım BİST Günlük Bülten