BİST100 endeksinde yatay başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz.
BİST100 endeksi geçtiğimiz işlem gününe global piyasalardaki risk iştahının yüksek olmasıyla alıcılı başlarken, yurt içi enflasyon verisi sonrasında günü baskılı tamamladı. ABD – Türkiye ilişkilerinden çıkan olumlu haber akışlarının etkisi endekse katalist yansıyabilir.
Nisan ayında TÜFE, yaklaşık %3,1 olan konsensüs beklentilerin altında %3 oranında artış gösterirken, yıllık bazda TÜFE, Mart ayındaki %38,1 seviyesinden Nisan ayında %37,86 seviyesine geriledi. Çekirdek enflasyon yıllık bazda %37,42’den %37,12’ye, gıda enflasyonu yıllık bazda %39,05’den %36,09’a geriledi. Bizim beklentimiz aylık bazda enflasyonun %3,25 artacağı yönündeydi.
Siyasi gelişmelerin ardından Mart ayında kur %10’ların üstüne kadar çıkmış ardından geri çekilmelerle %3 civarında dengelenmişti. Bu kur geçişkenliği kapsamında Nisan ayı enflasyonun Mart ayı enflasyonundan yüksek olmasını olağan karşılıyoruz. Ekonomi yönetiminin de Nisan ayı için bazı risklere dikkat çekmesi ile TCMB politika faizini 350 baz puan artışla %46’ya yükseltmişti. Bu kapsamda konsensüs enflasyon beklentileri kısmi de olsa yukarı yönlü revize edildi. Zirai don kaynaklı sonraki aylardaki enflasyona yansımasını bekliyoruz. Fakat zirai don kapsamında gıda tarafındaki arz sıkıntısı neticesinde fiyatlamaların yukarı gitmesi durumu ilerideki enflasyon verilerini olumsuz yönde etkileyebilir.
TÜFE tarafında aylık bazda en fazla artış %4,66 ile konut, %3,80 ile ulaştırma ve %3,59 ile lokanta ve oteller tarafında olurken, Nisan ayında düşüş gösteren tek grup %0,06 ile alkollü içecekler ve tütün oldu. Enflasyonun alt kırılımlarına bakıldığında Nisan ayında fiyatı en çok artan ürünler havayolu ile yolcu taşımacılığı, şans oyunları, elektrik, taze meyveler ve patates oldu. Nisan ayında, bayram tatilinin etkilerinin yiyecek ve yolcu taşımacılığı fiyatlarına yansıdığı görüldü.
Kaynak: İnfo Yatırım Hisse & VİOP Günlük Bülten