BİST100 endeksinde alıcılı başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz.
BİST100 endeksi geçtiğimiz işlem gününü %1,08 oranında yükselişle 10.189 seviyesinden tamamladı. Enflasyon ve buna bağlı faiz beklentileri katalist olmaya devam etti. Bugünkü enflasyon verisinin Mayıs ayının altında gelmesi durumunda risk iştahı daha da yükselebilir.
Yurt içinde, bugün Haziran ayına ilişkin enflasyon verisi açıklanacak. Mayıs ayında aylık bazda TÜFE %1,53, yıllık bazda ise %35,41 artarak yıllık bazda geri çekilme sürmüştü. TÜFE tarafında aylık bazda en fazla artış %6,97 ile giyim ve ayakkabı, %2,99 ile konut ve %2,66 ile ulaştırma tarafında olurken, Mayıs ayında düşüş gösteren iki grup %0,71 ile gıda ve alkolsüz içecekler ve haberleşme oldu. Enflasyonun alt kırılımlarına bakıldığında Mayıs ayında fiyatı en çok artan ürünler posta hizmetleri ve çocuk giyim olmuştu.
Haziran ayında aylık bazda %1,5, yıllık bazda %35,22 enflasyon bekliyoruz. Geçen ayki beklenti altı gelen enflasyon sonrasında yıl sonu enflasyon beklentimizi de %31,7 olarak aşağı yönlü revize ediyoruz. İstanbul enflasyonu da Haziran’da aylık %1,8 artışla aylık bazda gerildi.
Mart ayındaki siyasi gelişmeler ardomdam kur tarafındaki gecişkenlliğin bir kısmı Mart ayına ve büyük kısmı ise Nisan ayı verilerine sirayet etti. Dezenflasyon sürecinin, petrol fiyatlarının geri çekilmesi ile sürmesi beklenirken, İran ve İsrail arasında başlayan savaş, bu savaşa ABD’nin de müdahil olmasıyla brent petrol sert yukarı gitmiş, bu durumun enflasyona çelme takma olasılığı gündeme gelmişti. Fakat bu hafta içinde ateşkes haberleri gelmesi sonrasında ile petrol tekrardan geri çekildi. Zirai donun etkileri henüz enflasyona yansımamışken, bu durumun etkisininin de sınırlı kalacağı görüşündeyiz.
Önceki yıllarda faizlerin düşük olması ile talep enflasyonu kapsamında yıllık bazda enflasyon sert yukarı gitmişti. Enflasyonun yükselmesine bağlı olarak zam oranlarının da yükselmesi ile hane halkı gelirinini artması tüketim harcamalarını yükseltirken, dezenflasyon sürecinde öncelikli hedeflerden biri iç talebin kısılmasıydı. Dış tarafta ise petrol ve doğalgaz fiyatlarının yükselmesi, kur şokları enflasyonu tetiklemişti. Ekonomi yönetiminin değişmesi ile ortodoks politikalar sonrasında enflasyon süreci dengeye alındı. Son aylardaki makro konjonktür nedeniyle sıkı duruş tekrar artsa da AOFM ve borç verme faizinin düşmesi ile Haziran ayında dolaylı faiz indirimi olduğunu düşünüyoruz. Haziran ayı enflasyonun da beklentimizin yakınında gelmesi durumunda Temmuz ayında 350 baz puanlık faiz indiriminin konuşulabileceği kanaatindeyiz.
Kaynak: İnfo Yatırım Hisse & VİOP Günlük Bülten