Borsa Yorumu / İnfo Yatırım – (3.06.2025)

BİST100 endeksinde yatay başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz.

BİST100 endeksi, geçtiğimiz işlem gününü hafif satıcılı tamamladı. Endeks vade değişimi kaynaklı ve Rusya – Ukrayna görüşmelerinden olumlu haberler çıkabileceğine dair beklentiler ile gün içinde 9.083 seviyesine kadar yükselse de gün sonuna doğru belirsizliklerden dolayı baskılandı. Yurt içi piyasalar bugün enflasyon verisine odaklanacak. Beklenti altı gelebilecek enflasyon verisi ile tepki alımları görülebilir. Fakat bayram tatili nedeniyle takas sürelerinin uzayacak olması, kredi ve temerrüt faizleri kaynaklı bakiye düzenlemeleri volatiliteyi artırabilir.

Yurt içinde bugün enflasyon verisi açıklanacak. Siyasi gelişmelerin ardından Mart ayında kur %10’ların üstüne kadar çıkmış ardından geri çekilmelerle %3 civarında dengelenmişti. Bu kur geçişkenliği kapsamında Nisan ayı enflasyonun Mart ayı enflasyonundan yüksek geldi. Ekonomi yönetiminin de Nisan ayı için bazı risklere dikkat çekmesi ile TCMB politika faizini 350 baz puan artışla %46’ya yükseltmişti. Bu kapsamda konsensüs enflasyon beklentileri kısmi de olsa yukarı yönlü revize edildi. Geçtiğimiz hafta ise TCMB Enflasyon Raporu Toplantısı’nda TCMB yıl sonu enflasyon beklentilerini sabit tuttu.

Zirai don kaynaklı gelişmelerin sonraki aylardaki enflasyona yansımasını bekliyoruz. Zirai don kapsamında gıda tarafındaki arz sıkıntısı neticesinde fiyatlamaların yukarı gitmesi durumu ilerideki enflasyon verilerini olumsuz yönde etkileyebilir. Mayıs ayında ise enflasyonun aylık bazda %2, yıllık bazda ise %36 artmasını bekliyoruz. ABD Başkanı Trump’ın 2025 yılında uygulamaya koyduğu gümrük tarifeleri, küresel ticaret ve enerji piyasalarında dalgalanmalara yol açtı. Bu tarifelerin ardından enerji fiyatları geri çekildi. Trump’ın tarifeleri, özellikle Çin ile gerilimi artırarak küresel ticaret hacminde daralma beklentilerine neden oldu. Bu durum, ekonomik büyüme üzerinde baskı oluşturarak enerji talebine yönelik endişeleri artırırken, OPEC+’dan üretim artış beklentileri de geri çekilmeyi tetikledi. Enerji fiyatlarındaki geri çekilmenin etkisinin ise yurt içi enflasyonu da dengelediği kanaatindeyiz.

Kaynak: İnfo Yatırım Hisse & VİOP Günlük Bülten

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!