Borsa Yorumu / Global Menkul – (30.04.2025)

Piyasa Özeti

Çin’den teşvik yasası

Çin, ABD ile ticaret geriliminin etkisi ile olumsuz etkilenen özel sektörü desteklemek amacıyla “Özel Ekonomi Teşvik” yasasını kabul etti.

Kanada Başbakanı Mark Carney, ülkesinin ABD’den saygı görmeyi hak ettiğini ve Başkan Donald Trump ile yalnızca “kendi şartlarıyla” ticaret ve güvenlik görüşmelerine gireceğini söyledi.

Ifo Ekonomik Araştırma Enstitüsü, Almanya’da Nisan ayında şirketlerin %28,3’ünün faaliyetlerine ilişkin gelişmeleri tahmin etmekte zorlandığını belirtti ve Alman şirketlerindeki belirsizlik oranının Kasım 2022’den beri en yüksek seviyeye ulaştığını açıkladı.

ABD Ticaret Bakanı Howard Lutnick, bir ülkeyle ticaret anlaşmasına varıldığını belirterek, anlaşmanın duyurulması için onay beklendiğini bildirdi.

ABD Başkanı Donald Trump, aynı ithalat kalemi için birden fazla gümrük vergisinin uygulanmasının önüne geçilmesi ve otomobil tarifelerinin etkisini hafifletmek amacı ile yeni kararnameye imza attı. ABD Ticaret Bakanlığı yetkilisi, 3 Mayıs’ta yürürlüğe girecek otomobil parçalarına yönelik %25’lik tarifenin uygulanacağını ancak ABD’de tamamlanan araçların bu vergilerden kısmi bir indirim alabileceğini aktardı.

ABD’de bugün birinci çeyreğe ait büyüme, ADP istihdam, kişisel tüketim ve çekirdek PCE verileri bugün TSİ 15:15’te açıklanacak.

İşsizlik 2005 yılından bu yana en düşük seviyede

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin davetine icabetle, Türkiye-İtalya Dördüncü Hükümetler arası Zirvesi’ne katıldı. Erdoğan, iki ülke arasında yeni ticaret hacmi hedefinin 40 milyar dolar olarak belirlendiğini, savunma sanayii alanında önemli ilerleme kaydeden iş birliğin yeni ortaklıklar ve projelerle güçlendirmeye devam edileceğini açıkladı. İtalya Başbakanı Meloni, iki ülke arasında ilişkilerin ekonominin çok ötesine geçtiğini belirtti.

İşsizlik oranı Mart’ta %7,9 seviyesine geriledi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, bu açıklanan oranın işgücü istatistik verilerinin açıklanmaya başlandığı 2005 yılından bu yana en düşük seviye olduğunu dikkat çekti.

Ekonomik güven endeksi Mart ayında 100,8 iken, Nisan ayında %4,2 oranında azalarak 96,6 değerini aldı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, son dönemde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) bu süreçte doğru adımlar attığını, dezenflasyon sürecinde biz bir sorun görmediklerini söyledi.

Piyasalar

ABD vadeli endeksleri dün pozitif seyir izlerken, vadeliler bugün sabah hafif geri çekilme gösteriyor. Asya tarafında da karışık bir görünüm söz konusu.

Yurt içinde dolar kuru 38,47 civarına yükselirken, Türkiye 5 yıllık CDS ülke risk primi 357 seviyesinden 361 seviyesine yükseldi. Tahvil piyasasında 10 yıllık gösterge faiz %35,36 ile rekor seviye tazelenirken, bu tarafta satış baskısının devam ettiği gözlemleniyor.

Teknik olarak

BIST100 endeksi Salı günü %0,88 oranında azalışla, 9.225 seviyesi civarında kapanış gerçekleştirdi. 9 Nisan tarihinden beri destek olarak takip ettiğimiz 9.270 seviyesi altında günlük kapanış ile aşağı yönlü riskler tekrar güçlenmiş oldu. Endeks için aşağıda 9.170-9.050-8900 seviyeleri destek noktaları olarak öne çıkıyor. Yukarıda ise 9.270 artık direnç olarak takip edilecek olup, 9.400-9.490 direnç seviyeleri kalıcı bir toparlanmanın önünde ana engeller olarak güncelliklerini koruyor. Mevcut görünüm içinde endeksin hafif negatif bir eğilimle güne başlamasını bekliyoruz.

Bugün hareketli olmasını beklediğimiz hisseler: TTKOM, BTCIM, SKBNK, ENKAI, KTLEV.

Gün içerisinde hareketli olmasını beklediğimiz hisseler;

Kaynak: Global Menkul

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!