Borsa Yorumu / Global Menkul – (30.01.2025)

Piyasa Özeti

ECB’nin faiz indirimine kesin gözüyle bakılıyor

ABD Merkez Bankası (Fed), Çarşamba günü %4,25-4,50 aralığında bulunan faiz oranlarını değiştirmedi. Fed Başkanı Jerome Powell, enflasyon ve istihdam verileri destekleyene kadar faiz indirimi için acele edilmeyeceğini vurguladı. Ayrıca ABD Başkanı Donald Trump’ın uygulayacağı politikaların ekonomiyi nasıl etkileyeceğine ilişkin belirsizlik, faiz indirimlerine verilen arada önemli bir rol oynadı. Faiz indirimi ısrarı olan Trump söylemlerine ilişkin Powell, “Başkan Trump’ın söyledikleri hakkında yorum yapmayacağım. Başkanla bir temas kurmadık” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, ABD Merkez Bankasının enflasyon sorununu durdurmayı başaramadığını söyledi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) TSİ 16:15’te faiz kararını açıklayacak. Avrupa Merkez Bankası’nın bugün faiz oranlarını düşürmesine hemen hemen kesin gözüyle bakılıyor. Genel beklenti mevduat faizinin %3’ten %2,75’e düşürülmesi yönünde. Para politikasının gevşetilmesinin büyümekte zorlanan ekonomisine hayat vereceği umuluyor.

JPMorgan Türk hisseleri için tavsiyesini yükseltti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Enflasyon Raporu 2025-I Bilgilendirme Toplantısı 7 Şubat 2025 tarihinde İstanbul Finans Merkezi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Yerleşkesinde yapılacak.

Deutsche Bank Türkiye CEO’su Orhan Özalp, “Türkiye uzunca bir süreden sonra yabancı yatırımcıyı ikna etmiş durumda, geçen yıl Türkiye’yi radarlarına almışlardı. Yabancı yatırımcının ilgisi artıyor, kısa vadede de pozisyon almaya başladılar” dedi.

JPMorgan analistleri %30 oranındaki asgari ücret artışı, 250 baz puan faiz indirimi ve Aralık ayı enflasyon verisi, düşük yabancı sahipliği ve ucuz değerlemeler göz önüne alarak Türk hisse senetleri için tavsiyelerini ‘nötr’den ‘ağırlık artır’a yükseltti.

Piyasalar

ABD endeksleri dün sınırlı kayıplarla günü tamamlarken, ABD vadelileri bugün için pozitif bir açılışa işaret ediyor. Asya endeksleri ise karışık bir seyir izliyor. Yurt içinde dolar kuru 35,79 civarında, Türkiye 5 yıllık CDS ülke risk primi 260 seviyelerinde bulunuyor.

Teknik olarak

BIST100 endeksi Çarşamba günü %0,44 oranında azalış ile 10.077 seviyesi civarında kapanış gerçekleştirdi. Güne pozitif bir başlangıç yapan endeks 10.150 bölgesinde etkili olan satış baskısı ile gün boyunca mücadele ederken, günün sonuna doğru son bir hamle ile bu seviyeyi yukarı geçmiş fakat kapanışa doğru etkili olan satışlarla günü negatif tamamlamıştır. Gün içerisinde özellikle

BIMAS endeksi yukarı taşırken, MGROS, THYAO, MPARK, ULKER endekse en çok pozitif katkı sağlayan diğer hisseler oldu. Diğer taraftan AKBNK, KCHOL, ASELS, YKBNK ve SISE hisselerinin zayıf performansları endeks üzerinde puan bazlı baskı oluşturdu. Diğer BIST100 hisseleri içinde SOKM, GESAN, BERA, TURSG, ALTNY hisseleri gün içerisinde pozitif ayrışma göstererek öne çıktı. Hacim bazında ilk 5 aracı kurum verilerine göre BIMAS, MGROS, THYAO, ULKER, MOPAS günün sonunda en çok para girişi olan hisseler olarak sıralandı.

Teknik olarak bakıldığında Kasım ayından beri 9.595-10.150 aralığında yatay seyir izleyen endeks, bir kez daha kritik 10.150 direncini test etti fakat bu seviye üzerinde kalıcı olamayarak geri çekilme gösterdi. Son iki ayda 6 kez test edilen bu direnç seviyesinin üzerinde günlük kapanış olması halinde 10.260-10.420 direnç seviyelerine doğru yükseliş potansiyeli oluşacaktı. Bugün yatay bandın üst sınırından geri çekilmenin devam etmesi halinde 10.065-10.040-10.000-9.960 destek seviyelerine doğru geri çekilme söz konusu olabilir. Endeksin güne hafif pozitif bir seyirle başlamasını bekliyoruz.

Bugün hareketli olmasını beklediğimiz hisseler: MGROS, MPARK, HALKB, THYAO, GESAN.

Gün içerisinde hareketli olmasını beklediğimiz hisseler;

Kaynak: Global Menkul