Borsa Yorumu / Global Menkul – (12.05.2025)

Piyasa Özeti

Son dönemde küresel jeopolitik risklerde belirgin bir iyileşme yaşanmakta. Rusya ve Ukrayna arasında diplomatik temasların artması ve çatışmaların azalması, Avrupa’nın enerji güvenliği açısından kritik bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor. Ayrıca, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski’nin İstanbul’da Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşmeye hazır olduğunu açıklaması, kalıcı ateşkes umutlarını artırmakta ve küresel risk iştahını desteklemekte. Hindistan ve Pakistan arasında ilan edilen ateşkes, Güney Asya bölgesinde tansiyonun düşürülmesi adına önemli bir gelişme olarak kabul edilirken, küresel yatırımcılar açısından pozitif bir ortam yaratıyor. Fakat ateşkesin ABD Başkanı Trump tarafından duyurulması Hindistan tarafında rahatsızlık yaratırken, ilerleyen dönemde gerilimin yeniden tırmanma riskini ortaya çıkarıyor. ABD ve İran arasında yürütülen nükleer görüşmelerde sağlanan ilerlemeler ve Orta Doğu’da Hamas’ın ABD vatandaşı esiri serbest bırakma kararı, bölgesel gerilimin yumuşadığına işaret ederek küresel enerji piyasalarına olumlu katkı sağlama potansiyeli taşıyor.

ABD ve Çin arasında İsviçre’de gerçekleştirilen ticaret görüşmelerinde her iki tarafın da “önemli ilerlemeler” kaydedildiğini açıklaması piyasalarda iyimserlik yarattı. ABD Başkanı Trump’ın Çin’e uygulanan gümrük vergilerini %145’ten %80’e düşürme teklifi, ticaret gerilimini hafifletebilir ve küresel tedarik zincirlerindeki baskıyı azaltabilir. Bununla birlikte, son dönemde Fed’in para politikasındaki temkinli duruşu ve faiz indirimi konusunda belirsizlik sürerken, küresel ticarete ve ekonomiye yönelik beklentiler ile bu durum değişebilir; piyasalarda oluşan temkinli hava tekrar pozitife dönebilir. Bu gelişmelerin detayları, önümüzdeki günlerde piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacaktır.

Yurt içerisinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan, son dönemdeki ekonomik dalgalanmalara karşı başarılı bir sınav verdiklerini belirterek rezervlerde yeniden artış başladığını vurguladı. Mart ayında sanayi üretiminin aylık bazda %3,4 ve yıllık bazda %2,5 artması, ekonomik aktivitenin toparlanmaya başladığının güçlü bir göstergesi oldu. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç’in “Çin+1” stratejisi bağlamında Türkiye’nin kritik konumunu vurgulaması dikkat çekti. Özellikle Türkiye ile İngiltere arasında imzalanan yeni Serbest Ticaret Anlaşması (STA), otomotiv ve kimya sektörlerinde yaklaşık 8 milyar dolarlık ticareti önemli ölçüde hızlandırma potansiyeline sahip. Türk iş insanları da dijitalleşme, hizmetler, yatırımlar ve tarım gibi kritik alanlarda İngiltere ile gerçekleştirilen STA’nın ticareti güçlendireceğine inanmakta ve bu anlaşmanın ekonomiye güçlü bir ivme kazandıracağı beklenmekte.

Piyasalara Etkisi

ABD ve Çin arasında İsviçre’de gerçekleştirilen ticaret görüşmeleri ardından ABD vadeli endeksleri güçlü yükseliş kaydetti; Nasdaq %1,9, S&P 500 %1,47 ve Dow Jones %1,13 artış gösterdi. Avrupa vadeli işlemleri de pozitif seyir izledi; Eurostoxx 50 %0,83 ve FTSE 100 %0,3 yükseldi. Petrol fiyatları bu iyimser havadan etkilendi; Brent petrol 64,23 dolara ve ham petrol 61,37 dolara yükseldi. Ons altın fiyatlarında, risk iştahındaki yükselişe bağlı olarak sınırlı kayıplar görülüyor. Asya endeksleri yeni haftada güçlü performans sergiliyor; Şanghay Bileşik Endeksi %0,37, Shenzhen CSI 300 %0,61 ve Hong Kong Hang Seng Endeksi %0,93 arttı. Tokyo Nikkei 225 Endeksi de %0,16 artıda tamamladı. Hindistan borsası %3 ve Pakistan borsası %9 oranında önemli artışlar gösterdi. Ancak görüşmelere dair detayların henüz netleşmemesi, piyasalar üzerindeki belirsizliği tam olarak ortadan kaldırmamış durumda.

Türkiye piyasalarında TCMB rezervlerinin toparlanmasıyla Türk Lirası üzerindeki baskının azalması bekleniyor. Döviz piyasasında Dolar/TL kuru hafif yükselerek 38,75 seviyesinde hareket ediyor. Türkiye 5 yıllık CDS primi ise 335 seviyesinden 332 seviyesine geriledi.

BIST100 endeksinde, Perşembe ve Cuma günü %3,48 oranında yükselişle bir toparlanma yaşanırken, 9.391 seviyesinde haftalık kapanış gerçekleşti. Böylece endeks, 2025 yılının dip seviyelerinden güçlü bir şekilde toparlanmış oldu. Fakat endeksin önünde 9.400-9.550-9.675 direnç seviyeler hala engel konumunda. Aşağıda ise 9.250-9.165-9.050 seviyeleri destek olarak önemini koruyor. Endeksin mevcut haber akışı, beklentilerden iyi gelen bilançolar ve tepki yükselişinin devamı ile haftaya pozitif bir seyirle başlamasını bekliyoruz.

Bugün hareketli olmasını beklediğimiz hisseler: TTKOM, ENKAI, PASEU, EKGYO, SISE.

Gün içerisinde hareketli olmasını beklediğimiz hisseler;

Kaynak: Global Menkul

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!