Borsa Yorumu / Global Menkul – (12.03.2025)

Piyasa Özeti

ABD’de enflasyon verileri takip edilecek

ABD Başkanı Trump, Bugün sabah uygulanmaya başlanmak üzere Kanada’dan gelen çelik ve alüminyuma %50’ye kadar ek vergi getirdi.

Diğer taraftan Avrupa Komisyonu, ABD’nin çelik ve alüminyum tarifelerine önlemlerle karşılık vereceklerini açıkladı.

Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Muto Yoji, ABD Başkanı Donald Trump’ın getirdiği ek gümrük vergilerinden muafiyet taleplerine ilişkin Washington yönetimiyle bir anlaşmaya varılamadığını açıkladı.

Bugün küresel piyasalarda ABD Şubat ayı TÜFE enflasyon verileri takip edilecek. ABD’de ekonomik aktivitedeki yavaşlama sinyalleri ve tarifler kaynaklı fiyat artışları ülkede stagflasyon tartışmalarını körüklerken, enflasyon verilerinin nasıl bir tablo ortaya koyacağı dikkatle izlenecektir. Ortalama piyasa beklentisi yıllık enflasyonun %3,0’ten %2,9’a, çekirdek enflasyonun ise %3,3’ten %3,2’ye gerilemesi yönünde. TÜFE’nin beklentiler üzerinde gelmesi durumunda stagflasyon endişeleri artabilir ve piyasada satış baskısını güçlendirebilir. Daha ılımlı veriler ise endişeleri hafifletebilir.

Piyasalar

ABD Başkanı Donald Trump’ın tarife politikaları ve buna karşı atılan misilleme adımları küresel ticarette gerilimi tırmandırırken, resesyon korkusuyla dün ABD borsalarının kaybı yaklaşık 2 trilyon dolar oldu. Goldman Sachs, ABD ekonomisindeki büyüme endişelerine bağlı olarak S&P 500 Endeksi için 2025 yılı sonu hedefini revize ederek 6.500 puandan 6.200 puana indirdi. Dün ABD endeksleri negatif seyrine devam ederken, ABD ve Avrupa endeks vadeli işlemleri bugün için daha iyimser bir fiyatlamaya işaret ediyor. Asya endeksleri ise daha çok pozitif bir fiyatlama içinde hareket ediyor. Yurt içinde dolar kuru 36,60 civarında, Türkiye 5 yıllık CDS ülke risk primi 265 seviyesinde bulunuyor.

Teknik olarak

BIST100 endeksi Salı günü %0,15 oranında artış ile 10.438 seviyesi civarında kapanış gerçekleştirdi. Güne hafif bir geri çekilme ile başlayan endeks daha sonra toparlanarak, yatay bir seyir izledi. Gün içerisinde özellikle ASELS gösterdiği pozitif performans ile endekse en çok katkı sağlayan hisse olurken, AKBNK, ISCTR, GARAN hisselerindeki zayıf performanslar endeks üzerinde baskı oluşturdu. Diğer BIST100 hisseleri arasında TUKAS, ULKER, KARSN, CIMSA, SASA gün içerisinde gösterdikleri göreceli iyi performanslar ile dikkat çekti. Hacim bazında ilk 5 aracı kurum verilerine göre ASELS, YKBNK, ULKER, TTKOM, EKGYO günün sonunda en çok para girişi olan hisseler olarak sıralandı. Ayrıca TTRAK hissesine 13 gün, ENTRA ve GESAN hissesine 10 gündür devam eden bir fon akışı olduğu görülüyor.

Teknik olarak bakıldığında endekste bir önceki hafta güçlü yükseliş ardından yatay bir alanda fiyatlama devam ediyor. Yukarı yönlü hareketler 10.550 direncinde sönümlenirken, aşağıda 10.420 bölgesi alımların geldiği nokta olarak takip ediliyor. Endeksin bu dinlenme sürecinden çıkıp yukarı yönlü yeni bir hareket başlatması durumunda 10.550-10.650-10.820-10.970 direnç seviyeleri sırası ile hedef konumuna gelebilir. 10.420 desteğinin aşağı yönlü geçilmesi halinde ise 10.380-10.260-10.150 destek seviyelerine doğru düzletme gerçekleşebilir. Endeksin mevcut görünüm içinde güne yatay bir başlangıç yapmasını bekliyoruz.

Bugün hareketli olmasını beklediğimiz hisseler: ASELS, SASA, YEOTK, CIMSA, TKFEN.

Gün içerisinde hareketli olmasını beklediğimiz hisseler;

Kaynak: Global Menkul