Borsa Yorumu / Anadolu Yatırım – (28.04.2025)

BIST100 Endeksi

BİST100 endeksi geçtiğimiz hafta işlemlerde 9268- 9531 bandında hareket ederek haftalık bazda %1,24 değer kazanarak haftayı 9432,55 puandan tamamladı. Haftanın son gününde ise hareket bandı 9427- 9531 olurken, işlem hacmi 83,4 milyar TL olarak gerçekleşti. Sınai endeksi geçtiğimiz hafta %1,63, bankacılık endeksi %2,65 değer kazandı. Geçtiğimiz haftaki işlemlerde puan bazlı en çok katkıyı ASELS, BIMAS, EREGL sağlarken KCHOL, TCELL, PGSUS endeksi baskılayan tarafta yer aldı. Geçtiğimiz hafta 12000 kritik eşiğinin yukarı yönde test edildiği bankacılık endeksinde, Cuma günkü işlemlerde 12250’nin geçilememesi ile başlayan geri çekilmeler takip edildi. Bu bölgeden gelen geri çekilmelerde ise kısa vadeli ortalamaların bulunduğu 11900-12000 bölgesinden dengelenmeler izlendi. Bu bölgenin üzerinde tutunmalar, yükselen hareketin devamı için önem arz etmektedir. Bu seviye üzerinde 12250 ardından 12500 dirençleri takip edilebilir. Satış baskısının devam etmesi halinde, 11800 ve 11650 destekleri takip edilebilir.

BİST100 endeksinde, geçtiğimiz hafta 9300 yakınlarından desteklenen hareketler 9400’ün geçilmesi ile güç kazandı. Yukarı yönlü hareketlerde 9500 ve üzerindeki seyir, kısa vadeli yükselen hareketin devamı için önem arz ediyor. Bu seviye üzerinde 9600 ve 9800 dirençleri takip edilebilir. Özellikle önemli ortalamaların yoğunlaştığı 9700-9800 aralığının yukarı yönlü geçilmesi halinde teknik görünümde iyileşmeler gözlenebilir. Orta vadeli görünümün pozitif seyretmesi için ise Mart ayında oluşan 10060-10802 arasındaki “boşluğun” kapanması gerekmektedir. Olası geri çekilmelerde ise 9400 ve 9300 destekleri ilk etapta izlenecek olup bu bölgenin aşağı yönde geçilmesi halinde 9250 ve 9050 destekleri izlenebilir. Orta vadeli teknik gösterge MACD’de haftalık bazda sıfır çizgisi altında ve SAT konumunda bulunmaktadır. Kısa vadeli teknik göstergelerinden RSI ve momentumda negatif bir seyir izlenmektedir. Geçtiğimiz hafta dolar bazlı 2,42- 2,48 cent bandında hareket eden endekste, kapanış 2,45 centten gerçekleşti. Olası geri çekilmelerin 2,40-2,38 cent bölgesinde desteklenmesi beklenebilir. Teknik görünümde iyileşmeler için ise kritik eşik olarak izlediğimiz 2,50cent ve üzerinde tutunmalar önem arz ediyor. Bu seviye üzerinde kısa vadeli yükselen hareketin kuvvet kazanması beklenebilir.

Tarifelerin düşürüleceği umutları piyasalara destek veriyor…

ABD’de geçtiğimiz haftaya piyasalar Fed’e müdahale belirsizliği ile başlamış; Dolar endeksi son 3 yılın en düşük seviyelerini test etmişti. Ancak Çarşamba günü Trump’ın söylemlerinde görülen yumuşama olumlu fiyatlandı. Özellikle Fed başkanı Powell’ın görevden almaya düşünmediğini söylemesi, Fed’in bağımsızlığı ile ilgili endişeleri azalttı. Öte yandan Çin’e karşı nazik olacaklarını ve tarifelerin %145 seviyesinde kalmayacağını demeci de tarife savaşlarının etkisinin beklendiği kadar kötü olmayacağına işaret etti. Yine tarifeler ile ilgili Çin, ABD’den ithal edilen bazı ürünlere uygulanan tarifeleri askıya almayı değerlendirdiği söylentisi pozitif havaya destek verdi. ABD’de şimdiye kadar açıklanan şirket bilançolarında da çoğunlukla beklentilerin üzerinde kar elde edildiği görülüyor. Geçtiğimiz hafta S&P 500 %4,59, Nasdaq %6,73, Dow Jones %2,48 değer kazandı. Euro Bölgesi piyasalarında da geçtiğimiz hafta tarife savaşlarıyla ilgili rahatlama etkili oldu. Trump’ın aynı zamanda Rusya ile anlaştıklarını da ifade etmesi Euro piyasalarına olumlu yansıyor. Euro Stoxx endeksi geçtiğimiz hafta %4,84 değer kazandı. Geçtiğimiz hafta PPK Özet metninde TCMB, enflasyon beklentilerinin dezenflasyon süreci için risk oluşturduğunu belirtti. Öncü verilerin Nisan ayı enflasyon eğiliminde yükselişe işaret ettiğini belirten TCMB zirai donun da meyve-sebze fiyatları için yukarı yönlü risk oluşturduğuna dikkat çekti. S&P Global, beklentilere paralel olarak Türkiye’nin kredi notunu BB- seviyesinde sabit bıraktı, görünümünü ise durağan olarak teyit etti. Notta “Durağan görünüm, mevcut ekonomi ekibinin sıkı para politikasını sürdüreceği, böylece iç ve dış gerginlikler karşısında hükümetin orta vadeli programıyla ilişkili uygulama risklerini dengeleyeceği yönündeki görüşümüzü yansıtmaktadır.” dendi.

Asya borsaları yatay yönde seyrediyor…

Bu hafta küresel piyasalarda ABD’de GSYH ve tarım dışı istihdam, Euro Bölgesi’nde ve Almanya’da GSYH ve öncül TÜFE, İngiltere’de imalat PMI, Çin’de PMI verileri, Japonya’da BoJ faiz oranı kararı, yurt içinde İTO İstanbul enflasyonu ve İSO imalat PMI izlenecek. Ayrıca bu hafta ABD’de Microsoft, Meta, Apple, Amazon ve McDonald’s gibi önemli bilançolar takip edilecek. Yurt içinde ise 2025 yılı ilk çeyrek finansalları bu hafta AKGRT, GARAN, LILAK, OTKAR, THYAO, TOASO, YKBNK, ASELS, AYGAZ, FROTO, TKNSA, TUPRS, ADEL, BRISA, KCHOL ile devam ediyor olacak. 30 Nisan, Konsolide olmayan şirketler için finansalların son günü. BİST 100 endeksinde haftanın ilk işlem gününde açılışın pozitif yönde olmasını beklemekteyiz. Endekste 9500 ve üzerindeki seyir, kısa vadeli yükselen hareketin devamı için önem arz ediyor. Bu seviye üzerinde 9600 önemli ortalamaların yoğunlaştığı 9700-9800 aralığı hedeflenebilir. 9500’nin aşılamaması halinde olası geri çekilmelerde ise 9400 ve 9300 destekleri takip edilebilir.

Teknik Takip Listesi

Kaynak: Anadolu Yatırım Teknik Bülten

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!